Tuti tippek az őszi rosszkedv ellen

A csökkenő fénymennyiség mellett más okai is vannak az őszi levertségnek. A nyári hónapokra sokan felfüggesztik az egész éves hétköznapi rutint és ez megnehezíti ősszel a mindennapos keretek közé való visszatérést. Ilyenkor érzékenyebben reagálunk a problémákra, nehezebben bírjuk a kötelezettségeink terheit, nyűgösebbnek, fáradtabbnak érezzük magunkat. Mutatjuk, mit kell tennünk, hogy legyűrjük a rosszkedvet!

A szezonális hangulati zavar gyakori tünetei:

 • Bármennyit alszol is fáradtnak érzed magad, és amikor csak teheted, benevezel egy kis délutáni szunyókálásra – bár ettől sem érzed magad kipihentebbnek.
 • Olthatatlan vágyat érzel a kalóriadús, magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek, nasik iránt.
 • A mindennapos feladatok frusztrálóvá válnak, feketén látod a világot: reménytelenség, szorongás gyötör. Felértékelődnek az apró gondok, nyomasztóan hatnak rád olyan semmiségek is, amelyeket máskor fel sem veszel. Ezzel párhuzamban megfigyelhető társaságkerülés és az ingerlékenység is.
 • Sajnos a lelki tünetek mellé gyakorta testi panaszok is társulnak, ilyenek lehetnek az ízületi és hasi bántalmak, csökken a szervezet ellenállóképessége is a fertőzésekkel szemben.

Tippek az őszi-téli levertség és depresszió elkerüléséhez

Légy aktív!

Nagyon sokat segíthet, ha lefoglalod magadat. Ha feszültnek érzed magad, cselekedj!  Találkozz a barátaiddal, vagy sétálj egy nagyot, hidd el, jót fog tenni! A friss levegő és a beszélgetés is jó hatással lesz a lelkiállapotodra.

Kényeztesd magad!

A rosszhangulat velejárójaként nem érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, kevésbé szeretjük magunkat. Épp ezért fontos, hogy apróbb-nagyobb gesztusokkal örömet okozz a lelkednek. A stressz és a szorongás odafigyeléssel csökkenthető! Szánj időt a hétköznapi rutin során is a feltöltődésre, lazításra, kikapcsolódásra. A sokszínű feltöltődés a legjobb vígasz, meditálj, kényeztesd magad és ilyenkor ne érezz bűntudatot a hedonista kicsapongásaid miatt sem!

Jöhet az otthoni wellness!

Merülj el egy kádnyi habfürdővel felturbózott melegvízben, miközben a kedvenc zenéid szólnak.

Dolce Vita

Néha muszáj. Van, amikor szükség van a boldogító csokoládéra. Vagy bármire, ami édes… Ne csinálj belőle rendszert, de ha nagyon a mélyponton érzed magad, akkor ne sajnáld magadtól a kulináris kényeztetést sem.

Mozogj

Mindenfajta mozgás jót tesz, segít a bágyadtság leküzdésében is! Különösen hasznos, ha szabadtéri sportot választasz, a napfény és a vele járó D-vitamin sokat javít közérzetünkön, csökkenti a szorongást, energiát ad.

Shopping terápia

Biztosan hiányzik pár darab a gardróbodból a hűvösebb napokra… Kösd össze a kellemeset a hasznossal, csinálj egy csajos napot a legjobb barátnőddel és vásároljatok. Adj teret a színeknek, szerezz be néhány trendi, jókedvre derítő színes ruhát!

Gondoltad volna?

A tengeri halak fogyasztása jó eszköz a rossz kedv leküzdésére. Kutatások bizonyítják, hogy 25%-kal csökken a depresszió kialakulásának kockázata, ha hetente kétszer tengeri herkentyűket fogyasztasz. A bennük lévő magas omega-3 zsírsav kombinálva a női nemi hormonokkal, az ösztrogénnel és a progeszteronnal kedvezően befolyásolja az agyi működést.

 

Kisminta igénylés
x

  Kisminta igénylés

  Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

  Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

  Vásárlás