Túl sokat idegeskedsz? 5 árulkodó jel, hogy lazítanod kellene

Túl sokat stresszelsz? 5 árulkodó jel, hogy lazítanod kéne
Sokszor vagy feszült, néha úgy érzed, felrobbansz az idegességtől, a legkisebb gond is nyomasztóan hat rád és úgy érzed, szükséged lenne egy kis kikapcsolódásra? Megmutatjuk, melyek a stressz jellemző tünetei.

Túl sokat stresszelsz? 5 árulkodó jel, hogy lazítanod kéne

Sokak életét teszi tönkre a stressz. Ne hagyd, hogy veled is ez történjen! A stressz lelki nyavalyának tűnik, ugyanakkor a sejtfolyamatok szintjén avatkozik be a szervezeted működésébe. Befolyásolja sok egyéb mellett az érzékelésedet és az anyagcserédet, ennek hozományként a következő panaszaid lehetnek:

 1. Alvászavar

Bár nem tigrisek elől menekülünk, mégis az életünkben előállt stresszhelyzetekre szervezetünk ugyanúgy reagál, mint közvetlen veszély esetén. Ösztöneink „harcolj vagy menekülj” üzemmódba kapcsolnak. Épp ezért sok esetben az alvászavar hátterében felgyülemlett, megoldatlan feladatok állnak. Előfordulhat, hogy belekerültél egy helyzetbe, és fogalmad sincs a megoldásról, vagy éppen nagyon aggaszt valami. Márpedig az ilyen helyzetek erőteljes érzéseket generálnak, amik sajnos alvásproblémákhoz is vezethetnek. Ilyen érzések például a harag, düh, félelem, szorongás, fenyegetettség-érzés (egzisztenciális félelmek), bűntudat, lelkiismeret-furdalás valami miatt. Az alvászavar velejárója érthető módon az álmosság, a krónikus fáradság és a koncentráció zavar – ezek valamennyien szintén jellemző stressz tünetek.

 1. Hajhullás

Ha a hajhullásod kezd szembeötlő lenni, hajad látványosan ritkul, akkor vizsgáld meg, hogy lelki okok állnak-e a háttérben. Egy tartósan negatív élethelyzet, boldogtalanság, depresszió, diszfunkcionális kapcsolatainkhoz való ragaszkodás egyaránt okozhat fokozatos és jelentős hajveszteséget. Leggyakrabban a belső félelmeket tekintik a hajhullásért felelősének, szakértők szerint kimondatlan aggályaink, tartós szorongás esetében testünk a hulló hajszálakkal jelzi: a lelkünknek segítségre van szüksége. A magasra szökő stresszhormonszint gyulladást idéz elő a szervezetben, akadályozza többek között a fejbőr vérellátását és a pigment termelést is. Ezért lehetséges az is, hogy rossz hír, hirtelen trauma hatására valaki egy óra alatt megőszül.

Túl sokat stresszelsz? 5 árulkodó jel, hogy lazítanod kéne

 1. Szapora pulzus

Kicsi korunk óta tudjuk, hogy stresszhelyzetben „kalapálni kezd” a szívünk. Felgyorsult életvitelünknek hála könnyen előfordulhat, hogy egyik stresszhelyzetből a másikba csöppenünk. Bár a stressz többnyire lelki jellegű, mégis ugyanazok az ősi reflexek lépnek működésbe, mint ha fizikai veszély leselkedne ránk: szívverésünk szaporább lesz, vérnyomásunk megemelkedik, kapkodni kezdjük a levegőt. Ha ilyen tüneteid vannak feltétlenül fordulj kardiológushoz és emellett próbálj ki stresszlevezető technikákat!

 1. Fejfájás

A feszültség nem csak az idegpályákon jelentkezik, hanem a váll- és nyakizmok folyamatos megfeszítéséhez vezet – mindezek ellen az idegsejtek fellázadnak és fájdalomérzettel jelzik a központnak, hogy baj van. Ne nyúlj rögtön a fájdalomcsillapító után, próbáld magad orvosolni a bajt! Igyál néhány pohár vizet, lazítsd el vállaidat (már ettől jobban fogod érezni magad) és gondold át higgadtan a problémádat.

 1. Gyakori megbetegedés

Ismered a mondást, hogy „taknyos menyasszonyt még nem látott a világ”? Ha boldog, kiegyensúlyozott vagy, jó eséllyel elkerül az influenza is. Stressz hatására szervezeted másodrendűvé teszi immunrendszered szolgálatát, hiszen előbb kell biztosítania például az oxigénellátást, mint a kórokozókkal szembeni fellépést. Így sajnos sokkal nagyobb valószínűséggel gyűjtesz be minden környezetedben előforduló vírust és bacit, mint mások.

Túl sokat stresszelsz? 5 árulkodó jel, hogy lazítanod kéne

Úgy érzed, stresszes vagy? Tapasztalsz magadon hasonló tüneteket? Látogass el oldalunkra a jövő héten is, mutatunk néhány tippet a stressz legyőzéséhez!

 

Kisminta igénylés
x

  Kisminta igénylés

  Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

  Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

  Vásárlás