Tényleg felpörög a cukortól a gyerek?

Évtizedek óta tartja magát az elmélet, hogy a gyerekek megbolondulnak a cukros ételektől, vadul rohangálnak, mindenhová felmásznak és képtelenség lesz őket lefektetni. Vajon valóban így van, vagy ez csupán egy városi legenda?

 

A tudományos kutatások szerint tévhittel állunk szemben, egy szülői mítosszal és nem igaz, hogy a jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó ételektől, csemegéktől és üdítőktől „megőrülnek” a gyerekek.

Placebo hatás

A cukorfogyasztásra adott reakcióknál is jól működik a placebo hatás, ezt az állítást több tudományos kísérlet is alátámasztja.

1994-ben megjelent egy tanulmány a Journal of Abnormal Child Psychology című tudományos folyóiratban, amely 35 fő, 5 és 7 év közötti fiú vizsgálatáról szólt. A gyerekekről szüleik azt állították, hogy fokozottan érzékenyek a cukorra. A kísérlet során minden gyerek placebót kapott a tudósoktól, de erről csak az anyukák fele tudott, a másik fele abban a hitben élt, hogy a gyerekek cukrot ettek. Majd az édesség elfogyasztása után a kicsik hazamentek a szüleikkel játszani. A játékidő után az édesanyák kérdőívet töltöttek ki fiaik viselkedéséről. A kérdőívekből egyértelműen kiderült, hogy hiperaktívabbnak értékelték gyermeküket azok az anyukák, akik azt hitték, cukrot fogyasztottak a lurkók.  Az is kiderült, hogy a nem beavatott anyukák szerint nehezebb volt a gyerekek fegyelmezése, mint a beavatott mamik szerint.

Egy másik kutatás 48 olyan gyermeket vizsgált, akiket a szüleik szigorúan eltiltottak a cukros és mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek fogyasztásától. Hosszasan tanulmányozták a gyermekek viselkedését, és összehasonlították a nem diétázó, átlagos étrenden élő társaikéval. Az a konklúzió született, hogy a diétázó és a hagyományos étrenden élő gyerekek viselkedése semmiben sem különbözik.

Medium egy olyan tanulmányról számol be, amelyben a kutatók 31 korábbi kísérlet eredményeit elemezték és vetették össze. Összesen csaknem 1300 ember esetében vizsgálták, hogyan hat a cukor a hangulatukra. Az eredmény egyértelmű: önmagában a magas cukortartalom nincs hatással a viselkedésre és a kognitív folyamatokra, nem pörgünk fel tőle.

Nincs hatása? 

Leszögezhetjük tehát, hogy a cukortól nem lesz több energiánk, nem pörög fel az agyunk és hiperaktivitást sem okoz. Sőt, épp ellenkezőleg: azok az emberek, akik cukrot fogyasztottak, az eredmények szerint fáradtabbak lettek, mint azok, akik placebót. A cukorfogyasztást követő 60 percben csökkent az emberek ébersége és 30 percen belül fáradtabbnak érezték magukat az alanyok. Ráadásul azt is be kell kalkulálnunk, hogy a cukorfogyasztást övező mítosz is nagyban befolyásolja az emberek viselkedését, hiszen emiatt sokan azt várják, hogy a cukortól jobb kedvük és több energiájuk lesz.

Generációkon átívelő tévhit?

Fura belegondolni, hogy egy több évtizedes, általánosan elfogadott szülői megállapítás téves lehet. Dr. Jody Dushay endokrinológus szerint a szülőknek igaza van, valóban izgatott lesz a gyerek, ha édességet kap. Az ok azonban nem a cukorban, hanem az alkalomban keresendő.  A gyerekek örülnek, ha csokit, sütit kapnak, izgatottá válnak, ezt azonban nem kellene összekeverni például a hiperaktivitással. Vizsgálják a cukorfogyasztás és az alvás közötti kapcsolatot is. Michael Breus klinikai szakpszichológus szerint a cukor hatása nagyban függ a fogyasztás időpontjától. Vannak olyan emberek, akik nyugodt szívvel ehetnek bármikor édességet, mert az anyagcseréjük remekül működik, de vannak, akik, ha kései órákban esznek cukrosat, nem csak a súlyuk növekszik, de a közérzetük is rossz lesz.

Az, hogy nem pörög fel a gyerek a cukortól, persze nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyaszthatja. Korábban írtunk már a cukor káros hatásairól, érdemes figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra a család minden tagjánál.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás