Tavaszi feltöltődés – sport szabadtéren

szabadteri_sport

Írtunk már arról, hogy a mozgás pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. A szabadtéri sportok különösen jó hatással vannak a szervezetre, előnyeit kutatások is igazolták.

Kutatók szabadtéren és beltéren sportolók fizikai és mentális állapotát hasonlították össze, és az eredmények azt mutatták, hogy a természetben mozgók kedvezőbb változásokról számoltak be. Nemcsak sokkal jobban érezték magukat a sporttevékenység közben, hanem energikusabbnak is, dinamikusan csökkent a bennük lévő feszültség és szorongás. Ilyenkor tavasszal – amikor a napsugarak hatékonyabban csábítanak a szabadba, mint bármikor máskor – válaszd a rendszeres szabadtéri mozgást, mellyel nemcsak a kalóriákat égeted hatékonyan, hanem a lelked is felfrissül!

Lássuk, melyek a legnépszerűbb szabadtéri sportok!

Futás

Talán a legelterjedtebb kültéri sport, rendkívül hatékony az állóképesség és az izomzat fejlesztésére. Futással egy óra alatt akár 1000 kalóriát is elégethetsz, így hatékony zsírégető és áldásos hatással bír a vérkeringésre is.  A legtöbb szabadtéri sporttal egyetemben erről is elmondható, hogy jót tesz a szociális kapcsolatoknak, hiszen családtagjaiddal és barátaiddal együtt is űzheted.

szabadteri_sport

Ha valami igazán megerőltetőre vágysz egy nehéz nap után, akkor válaszd a terep- vagy hegyifutást. A terep egyenetlenségének hála az izmaid még jobban dolgoznak egyensúlyod megtartásán, így különösen hatékony nemcsak fizikailag, de a stressz levezetésére is. Csak óvatosan, nagy a sérülésveszély esélye!

HIIT (High Intensity Interval Training)

A magas intenzitású szakaszos vagy résztávos edzés nem igényel semmilyen speciális felszerelést. Ennek az edzésformának az a lényege, hogy nagyon intenzív gyakorlatok váltják egymást alacsonyabb intenzitású, szinte már pihentető mozdulatsorokkal.  Hatékonyabb zsírégetés és állóképesség-fejlesztés szempontjából is, mint az egyenletes intenzitású edzés. Ennek oka az, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát égetünk el, ráadásul egy ilyen edzés után az anyagcsere tovább pörög hosszú órákon keresztül, ettől nyugalmi állapotban is nagyobb az energiaigényed. Ha folyton időszűkében érzed magad, akkor a HIIT legintenzívebb változatát, a Tabatát kell választanod. Egy Tabata edzés 4 percig tart: 20 mp maximális intenzitású edzést 10 mp pihenő követ – 8 körben ismételve.

Jóga

A jóga egészségtani hatásait hosszú lenne felsorolni, korra való tekintet nélkül mindenki számára kiváló. Kismamák számára is ajánlott mozgásforma, váradósan is biztonsággal jógázhatsz. Ha még nem próbáltad a szabadtéri jógát, ne tétovázz: irány a természet és keress egy nyugodt területet, terítsd le a jógaszőnyegedet és élvezd a friss levegőn az ászanákat. Megnyugtató, lélekfeltöltő élményben lesz részed!

Túrázás

Tökéletes családi, baráti program. Kiváló testmozgás, mely edzi az izmaidat és beindítja a kalóriák égetését is. Beszélgess nagyokat az erdőt járva, s közben észrevétlenül erősödnek lábaid, csökken a stressz-szinted. Gyógyír a szívednek, a keringésszervrendszerednek, vérnyomásodnak és immunrendszerednek, ráadásul csökkenti a vérzsírok szintjét is. Segítségével a félelmek, a szorongás, az életed krízishelyzetei is könnyebben megoldhatók.

szabadteri_sport

Golf

Könnyűnek tűnik, de hidd el, megerőltetőbb, mint gondolnád! Üsd messzire a stresszt és a golflabdát, és égess óránként 300 kalóriát! Jól hangzik, ugye? Egy golfjáték időtartama 4-5 óra, és ez idő alatt a játékosoknak bőven van alkalmuk gyalogolni is, akár 7 kilométert is megteszel egy játék alatt. Nem utolsósorban a golf növeli a koncentrálóképességet és általánosságban jót tesz az egészségnek.

SUP (Stand-Up Paddle Board)

Állj fel és evezz! A SUP nem véletlenül örvend egyre nagyobb népszerűségnek. Minden korosztály számára ideális, kiválóan formálja az izmaidat, ráadásul nem egyszerű dolog megtartani az egyensúlyodat miközben evezel. Fárasztó, de izgalmas sport, tégy egy próbát vele! Akár kombinálhatod a jógával is, egyre több helyen tartanak SUP jóga órákat is.

Görkorcsolya

Rendkívül jó móka, amely a ritkábban használt izmokat mozgatja meg. Fokozza az állóképességet, javítja a koordinációs készséget, mindeközben a szervezet fokozottan égeti a zsírt és jótékonyan hat a keringési rendszerre is. A görkorcsolya alig terheli az ízületeket, így bármilyen korban bátran elkezdhető, természetesen védőfelszerelés használata mellett.

 Lépcsőzés

Sport a városban? Keress egy magas lépcsősort és hajrá! Kiválóan formálja a combot, a popsit és megemeli a pulzusszámot is.

szabadteri_sport

Evezés

Az evezéssel egy óra alatt 800 kalóriát dolgozhatsz le, miközben minden főbb izomcsoportodat megmozgatod. Evezés közben a mozgásban részt vesznek a lábak, a hát és a karok is, működésbe lépnek és erősödnek a törzstartó és stabilizáló izmok.

Úszás

Megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot, ráadásul az ízületeidet sem terheli. Ez a mozgásforma nagyon jó a stressz leküzdésére, a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre is.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás