Tudj meg többet striákról

A striák, avagy feszülési csíkok kialakulását pontosan az okozza, amire a nevük utal: a bőr feszülése.

A bőr három rétegből épül fel: a legkülső felhámból (epidermisz), a középső irhából (dermisz) és a legbelső rétegből, a bőraljából. A bőr természetes rugalmasságát az alsóbb rétegében, az úgynevezett irhában (dermisz) található kollagén és elasztin okozza. Ezek fehérjékből felépülő vegyületek, amelyek fontos részét képezik testünk kötőszövetének. Az irhában lévő kötőszövet az, ami lehetővé teszi a bőrünk számára, hogy testünk változásait kövesse: növekedés vagy súlygyarapodás esetén táguljon, fogyás esetén összehúzódjon. Azonban előfordul, hogy ezek a változások nagyon hirtelen mennek végbe, és ilyenkor a bőrnek nincs elég ideje alkalmazkodni. Ha a kötőszövet túlságosan megfeszül az irhában lévő rostok elszakadnak, láthatóvá téve a mélyebben lévő réteget is. Amikor ezek a szakadások begyógyulnak, striák keletkeznek a bőrünkön.

A striák kialakulásának három elkülöníthető fázisa van:
Bio-Oil_Scar_formation_stages.indd

Az első fázisban lévő striák vöröses/lilás színűek, és általában viszkető érzés kíséri őket. A közvetlenül a striák mellett lévő bőrfelület esetleg vékonyabbnak tűnhet.
Ahogy a bőr tovább feszül, a második fázisban a striák hosszúsága és/vagy szélessége megnőhet, színük elsötétedik, ahogy az irhában keletkezett szakadásokon keresztül látszani kezdenek az erek.

Amikor a test és így a bőr növekedése megáll, elérkezünk a harmadik fázisba. Ilyenkor a bőr feszülése megszűnik, és a striák halványodni kezdenek. Végül ezüstös, fehéres színük lesz, ahogy az erek összehúzódnak, és helyettük a világos színű zsírréteg válik láthatóvá. Később a striák kissé laposabbá válhatnak, alakjuk szabálytalanabb lehet.

Sok mindentől függ, hogy megjelennek-e striák a bőrünkön. Ez változhat a bőrtípusunktól, életkorunktól, genetikai hajlamosságtól, táplálkozási szokásainktól függően, és természetesen az is számít, milyen gyakran hidratáljuk a bőrünket. Leginkább azonban kamaszkori hirtelen növekedés, terhesség, vagy gyors hízás, illetve izomnövekedés esetén jelenhetnek meg.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás