Piros bugyi és tányértörés? Fura szilveszteri szokások

szilveszteri szokások

Ahány ország, annyi szokás – igaz ez a szilveszterre is ? Vicces szilveszteri szokásokat, babonákat hoztunk a nagyvilágból – tudtad például, hogy van olyan ország, ahol az emberek temetőben alszanak az újév ünnepén?  Mulassatok jó most is és persze a szilveszteri bulin is, kívánunk nektek nagyon boldog és vidám új évet!

Dánia: törnek a tányérok tonnaszám

Mi biztosan nem értenénk, sőt, nem is fogadnánk örömmel, ha arra érnénk haza a szilveszteri buliból, hogy a küszöbünket cserepek halma borítja. Dániában viszont minél nagyobb halom törmelék köszönti hazatérőt, annál boldogabb. A dánoknak van ugyanis egy különös szokása (amely feszültség levezetésnek sem utolsó), szilveszter napján végig látogatják barátaik házait, és ott az ajtóhoz vagdosnak némi porcelánt, cserepet, bármit, ami törékeny. Ezzel fejezik ki szeretetüket és kívánnak minden jót az új esztendőre.

Szőlő, a spanyolok lencséje

A bőséges új év érdekében mi a lencsét fogyasztjuk bőszen, ők a szőlőt. Nem is akárhogy! Az év utolsó 12 másodpercében kell elfogyasztaniuk 12 szem szőlőt a gazdagság reményében – lássuk be, ez a szokás a nagy szájú spanyoloknak és az apró szemű szőlőnek kedvez ?

szilveszteri szokások

 Argentína – Rózsaszín bugyi

Sok babona mögött észszerű magyarázat húzódik (a spanyolok szőlő evését állítólag a zöldségesek találták ki a szőlőfogyasztás fellendítésére), de ki tudja mi lehet az összefüggés a szerencse és a női fehérnemű között?  Argentínában rózsaszín alsóneműt kell viselni szilveszter éjjelén, mert ez szerintük vonzza a szerelmet. Ezután már semmi más dolgunk nincs, mint pontban éjfélkor a jobb (össze ne keverd, mindenképpen a jobb) lábbal előre lépni, mert ha így kezdik az új évet, az garantáltan szerencsés lesz.

Chile – sárga fehérnemű a termékenységért

Bizony, bizony, úgy tűnik, a fehérnemű színe náluk is fontos, sőt, a szőlő is szerepet kap, náluk is 12 szem szőlő gondoskodik az év 12 hónapjában a szerencséről, jólétről.

Ha pedig nagy utazásra vágysz, éjfélkor szaladj el egy bőrönddel a sarokig, hogy valóra váljon az álmod. Ezzel még nincs vége a rituáléknak, óriás tüzeket gyújtanak, ahol ember nagyságú bábukat égetnek el, és a bábuval együtt elégetnek minden fájdalmat, szomorúságot és bajt. Nem érik be a szőlővel, a lencse náluk is menő, éjfél után kötelező, ha gazdag akarsz lenni ?

Chilében vagy egy város, Talca, ahol immár tizenöt éve, hogy a polgármester este 11-kor kinyitja a helyi temető kapuját, a lakosok pedig boldogan özönlenek a sírok közé, ahol klasszikus zene és díszfények fogadják őket, így ünnepelnek hajnalig elhunyt szeretteikkel együtt.

Viking ünneplés Skóciában

Sztereotípiánknak megfelelően a skót férfiak ősi és barbár hagyománnyal köszöntik az új évet. A „Hogmanay”-nak nevezett ünnep keretében az utcára menetelve, lángoló tűzgömböket csóválnak a fejük fölött és így várják az éjfélt. Ezzel elkergetik a rossz szellemeket, de nyilván a tűzoltók nem lazíthatnak tűzzel hadonászó spicces vikingleszármazottak között. A másik, szintén érdekes hagyomány „első érkezőnek” fordítható first-footing, aminek lényege, hogy közvetlenül éjfélt követően ők legyenek az elsők, akik egy szomszédhoz vagy baráthoz bekopogtatnak. Ilyenkor ajándék előkerül, amely lehet pénzérme, kenyér, só, széndarab, esetleg egy kis whisky, ezek ugyanis pénzügyi sikereket, ételt, jó ízeket, meleget és jókedvet hoznak az újévben.

szilveszteri szokások a nagyvilágban

 Ausztrália- síppal, dobbal, nádihegedűvel

Mindegy, mivel, csak minél hangosabb legyen! Az ausztrálok a zajkeltésben hisznek, úgyhogy éjfélkor edényeket püfölve vonulnak az utcákon. 

Törökország – piros alsónemű

Lehet valami ebben a színes fehérnemű dologban, a törököknél is fontos szerepet játszik, náluk a piros a nyerő.

szilveszteri szokások a nagyvilágban

Fülöp-szigetek: jobb ha tudod, a szerencse kerek és pöttyös

Errefelé csak az hoz szerencsét szilveszterkor, ami kerek. Így hát az év utolsó napján kerek asztalon kerek gyümölcsök és kerek ételek várják, hogy a pöttyös ruhába öltözött filippínók megegyék őket. Igazán vicces látvány lehet, különösen a férfiakon ? Teljes fényben élvezhető e látvány, hiszen a házban az összes villanyt felkapcsolják, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket. Itt még nincs vége a furcsaságoknak, hiszen kinyitják az összes ajtót, ablakot, szekrényt, hogy aztán éjfélkor őrült módjára rohangálva mindet be is zárják.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás