Ősz babával – Minden, amit a fáradékonyságról tudnod kell!

Az őszi hónapokban sokan panaszkodnak fáradékonyságra. A kismamák életében is ez az év egyik legnehezebb periódusa a gyakori levertség miatt. Megválaszoljuk a kimerültséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, utánajártunk, meddig természetes, ha kimerültnek érzed magad, valamint adunk néhány tippet, hogy mit tehetsz ellene.

Miért vagy fáradékony?

Teljesen természetes, hogy várandósan gyorsabban kifáradsz a hétköznapok teendőiben. Az első trimeszterben azért tapasztalhatod ezt fokozottan, mert a testedet egy teljesen új megterhelés éri, ettől pedig a vérnyomásod és az anyagcseréd is teljesen felborul. Sokan hányingerrel küzdenek ebben az időszakban, ami szintén megterhelő testileg és lelkileg egyaránt. Ráadásul olyan fontos folyamatok zajlanak Benned, mint a placenta előállítása, ami a baba életfunkcióinak ellátásához létfontosságú. A későbbi hónapokban pedig az egyre növekvő bébi miatt kell a napodba kisebb-nagyobb szüneteket beiktatnod; és testednek alkalmazkodnia kell a baba gyarapodásával párhuzamosan növekvő testtömegedhez is – ez is sok többletenergiát igényel.

Meddig tart még ez a kimerültségi szakasz?

Leggyakrabban az első és a harmadik trimeszterben jelentkezik az extra fáradékonyság, sokan ezekben az időszakokban a legnagyobb hangzavar közepén is el tudnak aludni. Ez a szakasz nagyjából a 14. hétig tart, majd a 28.-tól újra visszaköszön. Nyilván ez roppant változó, kismamánként ettől teljesen eltérő is lehet.

 

Mikor válik kórossá a fáradtság?

Nem kell aggódnod, ha azt tapasztalod, hogy a lelkesedésed, érdeklődésed a régi, de kevesebb az energiád. Azonban, ha már nem csak elhalasztod a napi teendőidet, hanem lemondod őket és semmihez sincs kedved, emellett még az éjszakai alvással is problémáid vannak, akkor konzultálj az orvosoddal, mert ezek a jelek depresszióra is utalhatnak.

 Ellenszerek

Ha rendszeresen olvasod blogunk cikkeit, akkor már bizonyára tudod, hogy a legfontosabb szerintünk az, hogy érezd jól magad! Alkalmazkodj a helyzethez, a lehető legkevesebbet aggódj és fogadd örömmel a rád váró élményt, az anyaságot. Adunk néhány tippet, hogy várandósan is jól érezd magad a bőrödben!

 • Hallgass a tested jelzéseire! Pihenj, ha úgy érzed, szükséged van rá. Sokszor már negyedóra is csodákra képes! Ha másképp nem tudod a munkád mellett megoldani, akkor relaxálj egy kicsit hátra dőlve, sétálj pár percet, hogy átmozgasd az izmaidat vagy szundíts egyet, ha lehetőséged van rá.
 • Figyelj arra, hogy vitamindúsan, egészségesen táplálkozz és ügyelj a kellő kalóriabevitelre.
 • Ne szégyellj segítséget kérni! Amennyire lehet és a jólesik, tehermentesítsd magad otthon és a munkahelyeden egyaránt.
 • A mozgás a barátod! Válassz olyan testedzési lehetőségeket, melyeket kismamaként is kockázat nélkül végezhetsz. Fontos a rendszeresség, de a mértékletesség is, nem most kell világbajnoki címre hajtanod. Sétálj nagyokat a jó levegőn, járj kismamajógára.

 • Kényeztesd magad: nézz meg egy jó filmet, utazzatok el egy pihenős hétvégére, találkozz a barátaiddal – most különösen fontos, hogy törődj magaddal és feltöltsd a lelki raktárjaidat is.
 • Légy türelmes önmagaddal szemben, ne akard bizonyítani, hogy milyen sokat bírsz és neked ez meg sem kottyan! Keresd más kismamák társaságát, hiszen, ha megosztjátok a tapasztalataitokat és érzéseiteket, biztosan megnyugszol majd, hogy mások is hasonlóan éreznek.
 • Kerüld a rémtörténeteket! Nem kell mindenkit meghallgatnod és tanácsaikat elfogadnod! A csuda tudja miért, de a kismamáknak mindenki elmeséli (általában kéretlenül) a saját tapasztalatait, élményeit. Nagyon sok félelem és szorongás származhat ezekből a (sokszor rémísztő) történetekből. A legjobb, ha csak a saját érzéseidre és az orvosod tanácsaira hallgatsz, semmi más nem releváns, hiszen minden várandósság más-és más.
Kisminta igénylés
x

  Kisminta igénylés

  Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

  Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

  Vásárlás