Mitől alakulnak ki a striák és megelőzhetőek-e?

Élete során 10-ből 7 nő találkozik a stria-jelenséggel. Ez legtöbbször akkor következik be, ha a testünk gyorsabban nő, mint ahogy a bőrünk képes alkalmazkodni. Vagyis: jellemzően terhesség alatt és kamaszkorban, esetleg gyors fogyás vagy hízás esetén.

A kamaszkorban kezdődnek azok a hormonális változások, amelyek következtében növekedésnek indulunk, magasságunk, súlyunk, testarányaink megváltoznak, így ebben a korban igencsak jellemző a stria megjelenése. Lányokban 10-16 éves kor között jelennek meg ilyen csíkok a hason, a combokon, a csípőkön, a felkarokon, a melleken, illetve a farpofákon, különböző felmérések szerint 35-70 százalék közötti gyakorisággal. Fiúknál a striák általában néhány évvel később, 14-20 éves kor között jelennek meg. Leginkább a farpofákon, a combokon, a vádlikon, a háton láthatók, különböző felmérések szerint 15-40 százalék közötti gyakorisággal.

Várandósság esetén leggyakrabban az első terhesség hatodik-hetedik hónapjában alakul ki, de megjelenhet első alkalommal a későbbi állapotosság során is. A várandós hölgy kora, a személyes és a családi stria előfordulás, a terhesség előtti és a szülés előtti súly, vagyis a terhesség alatti súlygyarapodás befolyásolja a csíkok kialakulását.

A terhességi striák megjelenését örökletes tényezők, hormonális hatások és a bőr feszülése okozza. Ha például édesanyánknak volt terhességi csíkja, akkor nekünk is az átlagnál nagyobb esélyünk van arra, hogy nekünk is legyen. Azonban nem ismerjük, hogy az örökletesség pontosan mire vonatkozik, illetve hogy milyen öröklésmenetet követ.

Blog FBINsta

Bár mostanra tudjuk, hogy megjelenése mögött genetikai okok is állnak, mi sem vagyunk tehetetlenek, ha arról van szó, hogy megelőzzük, vagy a lehető leghamarabb elmulasszuk őket. Lássuk, melyikért mit tehetünk!

Megelőzés:

Szakértőnk szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az étkezés és mozgás befolyásolná a striák kialakulását. Ezért ha meg akarjuk előzni az ilyen csíkok megjelenését, a feltételezett okok közül csak a bőr feszülését tudjuk befolyásolni.

Ha izmot építünk, legyünk türelmesek, fokozatosak, és maradjunk a természetes módszereknél! Ha fogyni szeretnénk, szintén kulcsfontosságú a türelem, a heti mínusz fél kiló nem csak a bőrünknek kedvez, de a diéta fenntarthatóságának is, sőt, sokan esküsznek a heti negyed kilós fogyási tempóra. Ahogy mondani szokták: fölfelé sem két hét alatt szaladtak a kilók!

A babavárás időszaka alatt törekedjünk arra, hogy a súlygyarapodás egyenletes legyen, így nem fogjuk túlterhelni a bőr középső rétegét – ennek repedése a stria. Emellett a megfelelő külső-belső hidratálására érdemes figyelni. Igyunk sokat, lehetőleg vizet, és figyeljünk arra, hogy a bőrünk kívülről se száradhasson ki.

De mit tegyünk, ha minden óvatosságunk ellenére megrepedt a bőrünk? Első lépés: ne essünk pánikba!

Stria-űzés

Előbb-utóbb minden stria elhalványul, ám a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a leghatékonyabb harci stratégia az, ha minél hamarabb elkezdünk velük foglalkozni. Vagyis már akkor, amikor még a pirosas állapotukban vannak. A korán elkezdett ápolással átlagosan 12 hét alatt már nagyon látványos eredményeket érhetünk el.

A mivel kezeljük a bőrt kérdésre többféle válasz is adható, a kollagéntermelést serkentő retionoid készítmények például sokak szerint igen hatékonyak, ám jó tudni, hogy terhesség vagy szoptatás alatt nem használhatóak.

Léteznek viszont olyan természetes készítmények, amelyek ebben az időszakban is biztonságosak, és hatékonyan ápolják a bőrt. A Bio-Oil ezek közül is kiemelkedik azzal, hogy olajbázisban oldott növényi kivonatok és vitaminok kombinációját tartalmazza, bár teljes mértékben eltüntetni nem képes azokat, ahogy más termék sem. A Bio‑Oil alkalmazása áldott állapot esetén is biztonságos. A második trimeszter kezdetétől naponta kétszer javasolt a Bio-Oilt a striák kialakulására hajlamos területek – vagyis a has, mell, derék, csípő, fenék, illetve a comb felső részének – bőrébe masszírozni.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás