Mit ehet a kismama? Tények és tévhitek

mit-egyen-a-kismama

Az internet jó dolog, ugyanakkor olyan mennyiségű – sokszor korántsem helyes – információ ömlik ránk általa, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza az igazságot. A kismamákat is érinti ez a gond, számos egymásnak ellentmondó ismeret kering például arról, hogy mit ehet a kismama és mi az, ami a tiltólistán van. Ezeknek jártunk utána.

mit-egyen-a-kismama

A kismamának kettő helyett kell ennie

Nem igaz, hogy a kismama azt ehet, amit csak megkíván és okkal kívánja pont azt. Ez a réges-régi állítás már régen megdőlt. A második és harmadik trimeszterben napi 300 kalóriával kell többet fogyasztani várandósan, ez kb. egy közepes banán és egy teáskanál mogyoróvaj!  Amikor kisbabát vársz különösen fontos a kiegyensúlyozott, változatos étrend, így tudsz megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, vitamint bevinni a szervezetedbe.

Kettő helyett kell viszont innod, várandósan különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot (elsősorban vizet) fogyassz.

Gyorsételek, chipsek és egyéb csemegék

Bármennyire finomak és akármennyire kívánod is őket, muszáj mértéket tartanod! Elképesztő mennyiségű tartósítószert, ízfokozót és más olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek semmi szüksége. Egyszer-kétszer belefér, ha nem tudsz ellenállni, de inkább kerüld ezeket az ételeket.

mit-egyen-a-kismama

Halak és tengeri herkentyűk

A tiltólista egyik legismertebb pontja. A tengeri halak magas higanytartalma különösen veszélyes lehet a babára, ugyanakkor a halakban lévő omega3 zsírsavakra viszont nagy szükség van. Serkentik a magzat agyi és idegrendszeri fejlődését, jobb látást, emlékezőtehetséget és nyelvi készségeket kap értük cserébe a gyermeked, csökkentik a koraszülés és az anya szülés utáni depressziójának kockázatát is.

Mi a megoldás? Kerüld a tonhalat, kardhalat, lepényhalat, a harcsát és a süllőt, mert ezek higany tartalma általában magas. Viszont lazacot, heringet, pisztrángot, szardíniát, busát, pontyot bátran fogyaszthatsz. Az egyes halfajok higany- és omega 3 tartalmáról részletes információt találsz az FDA oldalán.

A legjobb omega-3 zsírsav forrás a zsíros hal, de kiváló a lenmagolaj és a dió is, no meg a halolaj-kapszula.

Gyógyteák, gyógyfüvek

Fűben, fában orvosság – abszolút igaz, várandósan azonban pont ezért kell óvatosnak lenned a gyógynövények fogyasztásával. Mindenképp konzultálj a szakorvosoddal előtte, mert a gyógyteák és füvek hatása nem mindig kedvező a magzatra nézve!

mit-egyen-a-kismama

Egy pohár bor nem árthat…

Sokan sokfélét mondanak erről. Tudnod kell azonban, hogy a legbiztonságosabb megoldás az, ha teljes mértékben kerülöd az alkoholfogyasztást a várandósság alatt.

Húsok és tejtermékek

A húsok, a tojás és a tejtermékek a fehérjék, valamint a kalcium legfőbb forrásai, ám a várandósság alatt észben kell tartani néhány kikötést. Kizárólag jól átsütve vagy átfőzve fogyaszd őket, ha állapotos vagy, így elkerülheted az olyan káros baktériumokat, mint az E. coli, a szalmonella és a liszteria. A sajtoknál csak a pasztőrözött tejből készülteket fogyaszd és kerüld a penészes sajtokat!

Tiltólistán vannak nyersek is: a beefsteak, a szusi, a nyers tojásból – például a tiramisu, habcsók, majonéz – készült ételek is.

Ha bizonytalan vagy egyes ételekkel kapcsolatban, ne az interneten olvass utána, hanem kérdezd meg az orvosodat. Ő naprakész, hiteles értesülésekkel rendelkezik, érdemes az ő tanácsaira hagyatkoznod ebben a témában.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás