Mindig édességre vágysz ebéd után? Megmutatjuk, mi az oka!

Mindig édességre vágysz ebéd után? Megmutatjuk, mi az oka!

Mindig édességre vágysz ebéd után? Megmutatjuk, mi az oka!

Minden főétkezés után sóvárogsz egy kis csokiért? El sem tudod képzelni, hogy ne csússzon le egy kis édesség ebéd után? Ha megnyugtat, nem vagy egyedül ezzel a problémával… Utánajártunk, hogy mi áll ennek a hátterében és adunk pár tippet, hogyan küzdheted le édességmániádat.

1.Genetikailag kódolt

Csak elképesztő erőfeszítéssel tudod leküzdeni vágyadat, hogy édességet egyél ebéd után? Ne ostorozd magad, Fiona Hunter dietetikus szerint mindannyian édesszájúnak születtünk. „A keserű és savanyú ételek ugyanis nagyobb eséllyel mérgezők, így az édes íz a biztonságérzetünket növeli” – nyilatkozta a Daily Mailnek. Ráadásul annak, hogy a magas energia tartalmú ételekhez vonzódunk, a túlélési ösztönünk is oka, hiszen réges-rég, amikor még nehezebb volt ételhez jutni, fel kellett tölteni energiakészletünk raktárait, amikor mód nyílt rá. Ezenkívül a cukorbevitel dopamint szabadít fel, így az édesség boldogabbá tesz minket – nem véletlenül rohanunk a csokis fiókhoz vagy fagyiért a hűtőhöz, amint valami rossz dolog történik velünk.

Tippünk: Készülj fel a kísértésre! Töltsd fel titkos raktárjaidat „legális” csemegékkel, amelyek édesek, de egészségesek, vagy legalábbis kevésbé hizlalnak, mint a csoki és cukorkák. Ilyenek például a gyümölcsök, gyümölcszselék, a cukormentes fagylalt.

2. Ördögi kör

Jól ismerjük a tényt, hogy a cukor függővé tesz: minél többet eszel, annál többet kívánsz. Ha sikerül leszoknod a csokiról, egy idő után már nem is kívánod. Ez valóban egyfajta függőség, de sokkal inkább pszichés, mint fizikai, a kiindulópont pedig mindig egy érzelmi hullámvölgy. Annak oka, hogy egyre többet kívánsz belőle az, hogy a cukor egy erős íz, ami érzéketlenné teszi az ízlelőbimbóidat, ezért egyre erősebb ízekre van szükséged, hogy kielégítsd az igényeidet.

Tippünk: Válassz egészséges, hozzáadott cukortól mentes finomságokat! Ha pszichésen tudod kezelni a váltást, akkor becsaphatod az érzékszerveidet is és leküzdheted velük az émelyítő finomságok utáni ingert.

Mindig édességre vágysz ebéd után? Megmutatjuk, mi az oka!
3. A gyerekkori beidegződések

A legtöbb anyuka édes ételekkel, házi sütikkel, csokikkal kedveskedik és vigasztal. Így pszichésen rögzül bennünk, hogy bánat és jutalmazás esetén is fix módszer a desszertek fogyasztása. A gyerekkori beidegződéseket nagyon nehéz felülírni, ráadásul automatikusan ezeket a mintákat követjük saját gyermekeink nevelése során is. Tipikus, hogy ugyanazokat a jutalom- vagy épp bánatfalatkákat, ízeket kívánjuk felnőtt korunkban is, mint amik a gyerekkori kedvenceink voltak. Hozzá kell tennünk azt is, hogy az édes íz utáni vágyakozás még mélyebben gyökerezik, hiszen az anyatej is édeskés ízű, az édesség tehát nyugalmat és komfortérzetet ad.

Tippünk: Légy tudatos! Emlékezz arra, milyen ételekkel jutalmaztak, vigasztaltak gyerekkorodban és gondold végig, hogy most mik azok az ételek, amiktől megnyugszol, vagy boldogabbnak érzed magad! Lásd át az összefüggéseket és kovácsolj tervet, hogy hogyan tudnád ezeket felváltani más örömforrásokkal!

4. Értelem és érzelem, no meg édesség

Mindannyiunk számára ismert tény, hogy a napi rohanás, hajtás miatt egyre inkább elidegenedünk, sokkal kevesebbet beszélgetünk és kapcsolataink is elsekélyesednek. Az érzelmi igényeinket pedig gyakran evéssel pótoljuk. Ráadásul sokan csak „pótcselekvésként” esznek, TV vagy kütyü mellett, még akkor is, ha együtt van a család. Ilyenkor, az ételre oda sem figyelve jóval nagyobb mennyiséget eszel meg, és még csak nem is érzed eközben az ízeket.

Tippünk: Reggelizzetek, vacsorázzatok közösen, beszéljétek meg, hogy kinek milyen volt a munka, mi volt a nap legjobb történése. Koncentráljatok a pozitívumokra, ügyeljetek, hogy ne váljon a beszélgetés egy közös panaszkodássá. Engedd el kicsit a gyeplőt, szánj időt azokra a programokra, amikre vágysz: legyen az olvasás, séta, vagy egy jó beszélgetés a barátaiddal. Hidd el, feltöltődsz, energiát nyersz ezektől az élményektől és eszedbe sem fog jutni a csokoládé.

Mindig édességre vágysz ebéd után? Megmutatjuk, mi az oka!

5. Add meg, amire az ízlelőbimbóknak szüksége van!

Ha mind az öt íz (édes, savanyú, sós, csípős/pikáns, keserű) megtalálható egy étkezésedben, akkor nem lép fel benned hiányérzet – állítja a dietetikus.

Tippünk: Kombináld az ízeket, próbáld mindegyiket (így az édest is) belevenni a főétkezésbe. Vannak gyümölcsök, – mint például az ananász, a szőlő, vagy akár az édesebb ízű zöldségek, a sárgarépa – melyek jól beépíthetők az étkezésekbe, és szinte mindenhez passzol az ízük. Tégy egy próbát és figyeld, hogyan hat az édesség iránti vágyadra!

 

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás