A legintelligensebb emberek 11 jellemző tulajdonsága

Miben különböznek a rendkívül intelligens emberek az átlagtól? Nem csak az IQ teszteken érnek el kimagaslóan magas pontszámot, hanem sok más közös jellemzőjük is van, mint például a határtalan kíváncsiság és a jó humorérzék.  A Business Insider készített egy listát a szuper intelligensekre leginkább jellemző tulajdonságokról.

1. Jól alkalmazkodnak

Rugalmasak, kitűnően és gyorsan alkalmazkodnak a különböző helyzetekhez. Kihozzák az adott szituációból a maximumot, függetlenül attól, hogy milyen bonyodalmakkal vagy korlátozásokkal szembesülnek. A pszichológiai kutatások is ezt támasztják alá: az intelligencia egyik jellemző mutatója, hogy képes-e valaki saját magatartását és cselekvési tervét megváltoztatni annak érdekében, hogy elérje céljait.

2. Pontosan tudják, hogy mit nem tudnak

A legokosabb emberek elismerik, ha nem értenek, vagy ismernek valamit. Nem félnek bevallani, hogy nem tudnak valamit, hiszen tisztában vannak vele, hogy ha a helyzet indokolja, könnyen megtanulják.  Ennek a feltevésnek az ellenkezője is igaz. Egy amerikai kutatás szerint (Kruger és Dunning, 1999) a kevésbé intelligens emberek hajlamosak túlbecsülni a képességeiket.

3. Végtelenül kíváncsiak

„Nincs különleges tehetségem, csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok.” – mondta magáról Albert Einstein.  Nemrég készült e témakörben egy tanulmány, melynek eredménye szerint kapcsolat van a gyerekkori intelligencia és a tapasztalathoz való nyitottság között. Ez a felnőttek körében a szellemi kíváncsiságban jelenik meg: a kiemelkedően intelligens emberek minden iránt nyitottak és információéhesek, az apró dolgokra is odafigyelnek. Érdeklődnek a dolgok, folyamatok működése iránt és eltöprengenek a mibenlétükről és így sokszor olyan összefüggésekre is rábukkannak, amelyek az átlagos képességűek előtt rejtve maradnak.

4. Sokat olvasnak

„Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.” mondta Mark Twain. A magas intelligenciával bíró emberek lelkes olvasók, mindent elolvasnak, ami csak a kezükbe kerül és élvezettel szívják magukba a betűkön keresztül is az új információkat.

5. Nyitottak
Az intelligens emberek szomjazzák az új ötleteket és lehetőségeket. Alternatív nézőpontokat keresnek, hajlandók elfogadni és figyelembe venni más véleményeket, előítéletek nélkül mérlegelik mások meglátásait. Ugyanakkor óvatosak, nem hisznek semmiben mindaddig, amíg nincs elegendő bizonyítékuk arról, hogy valódi relevanciával bír.

6. Nem igénylik a társaságot

Erősen individualisták, mivel szellemi kapacitásuk jelentős részét az új információk megszerzése és feldolgozása köti le, ezért élvezik, ha egyedül lehetnek. Ez nem jelenti azt, hogy magányosak, sokan közülük szívesen járnak társaságba, de szükségük van egyedül töltött énidőre is.

7. Erős az önkontrolljuk
Az okos emberek képesek legyőzni az impulzivitást, nem hoznak hirtelen döntéseket az aktuális idegállapotuknak megfelelően, képesek uralkodni magukon. Az intelligens elme először tervez, tisztázza a célokat, majd feltárja az alternatív stratégiákat, figyelembe véve a következményeket és csak ezután cselekszik. Egy kísérletben a résztvevőknek választaniuk kellett két pénzügyi jutalom közül: egy kisebb kifizetést kapnak azonnal vagy később egy nagyobbat. Azok, akiknek több önuralmuk volt (akik a nagyobb kifizetést választották) sokkal intelligensebbnek bizonyultak a teszteken, mint mohó társaik.

8. Kiváló a humorérzékük
Jobb a szabad asszociációs készségük, vagyis kreatívabbak és a dolgokat nem csak a szokásos aspektusokból vizsgálják. Ezért nem kell meglepődnünk azon, hogy például a karikaturisták és a komikusok intelligensebbek az átlagembereknél. „Csavart humorérzékük” van és többségük érti és élvezi a fekete humort. (Például: Az Alzheimer-betegek önsegítő szövetségének üzenetrögzítőjén ez a szöveg fogad: Ha még emlékszel miért hívtál, akkor mondd el a sípszó után).

9. Empatikusak
Kíváncsiak másokra, az élményeikre, érzéseikre és nézőpontjukra. „Az okos más kárán tanul” -mondja a szólás: mások történeteiből sokszor általános relevanciákat is meg lehet alkotni. A fejlett empátia az érzelmi intelligencia egyik alappillére, nem véletlenül válik egyre fontosabbá a munkahelyeken is ez a személyiségjegy.

10. Nem sablonokban gondolkodnak
Az intelligens ember megkérdőjelezi a status quo-t, elgondolkodik azon, hogy mi történik, ha nem a megszokott módon cselekszik. Sokszor kreatívak, olyan dolgokat kapcsolnak össze, amelyek egy átlagos elmének eszébe sem jutnának.

11. Nem sodorja el őket a rutin
A szuperintelligensek sokszor halogatják a hétköznapi teendők (csekkek befizetése, rutinfeladatok) elvégzését, mert adódik egy érdekesebb és az adott pillanatban fontosabbnak tűnő gondolat, feladat, megfejteni való. Ráadásul imádnak moralizálni, ezért sokszor olyan gondolatok is foglalkoztatják őket, melyek nem járnak gyakorlati haszonnal.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás