A kurkuma az új kókuszolaj? – Bőrvédő csodafűszer a Távol-Keletről

Bizonyított, hogy a táplálkozás az egyik olyan tényező, amely befolyásolja bőröd állapotát. Létezik egy olyan fűszer, mely sokat tehet a bőrödért… A kurkuma! Nagy népszerűségnek örvend a szépészeti termékek piacán és rengeteg pozitív hatással bír az egészségre, ráadásul finom is. Megvizsgáltuk ezt a csoda fűszert, hogy mennyi igazság van abban, amit eddig hallottunk róla. Tényleg működik?

A kurkuma az új kókuszolaj? – Bőrvédő csodafűszer a Távol-Keletről

Mi a kurkuma?

Egy növény, a gyömbérfélék családjába tartozik, Indiában és Dél-Ázsiában termesztik.

Az indiai étkezési kultúrában már 4000 éve fontos szerepe van, de az utóbbi időben különösen nagy figyelem övezi.  A sötétnarancssárga színéről ismert kurkumát leggyakrabban fűszerként használják, általánosságban a curry és az indiai konyha domináns ízével azonosítjuk. Kissé keserű, kissé csípős ízét és mustáros illatát a kurkumin nevű anyag okozza. „Indiai sáfrány” néven is ismert.

Hazánkban megvásárolhatod a gyökeret, de szárított por formában is használhatod.
Sokrétűen fogyaszthatod, vannak, akik a teájukba keverik, de levesekhez és sültekhez is kiváló.

Hogyan hat a kurkuma a bőrre?

A kurkumin az erős gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Belsőleg fogyasztva és külsőleg használva is hatékony! Kiváló duzzanatok, ekcéma és pikkelysömör ellen, jelentős szerepe lehet a bőr olajtermelésének szabályozásában is. Tanulmányok bizonyítják, hogy antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságai segítenek a pattanások elleni küzdelemben és felhasználhatók a kisebb vágások, égések és sebek megnyugtatására. Más tanulmányok szerint pedig a kurkumin segíthet megelőzni a sötét foltokat és a hiperpigmentációt a melanin termelésének megállításával. A fűszer egyben antioxidáns is, így segít a szabad gyökök és az UV-károsodás leküzdésében. Csökkenti a kollagén lebomlását, ezért öregedésgátló hatással bír. Az érzékeny bőrtípusok is jól tolerálják.

A kurkuma egészségügyi előnyei

 Annak oka, hogy a kurkuma egyre inkább reflektorfénybe kerül legfőképpen az, hogy egyre többen fordulnak az egészséges ételek és az olyan gyógyhatású készítmények felé, melyek mellékhatások nélkül segítenek a problémáik megoldásában.

  • Magas a mangán és a vas tartalma, tartalmaz káliumot, C- vitamint és B6-vitamint is.
  • A kurkuma fokozza a szervezet anyagcseréjét, javítja az emésztést, segíti a súlycsökkenést és természetes máj-detoxikáló hatással bír. Így segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek elleni védekezésben is.
  • Az American Journal of Geriatric Psychiatry-ban megjelent tanulmány szerint a kurkuma javítja a memóriát és növeli a boldogságot. Ismert tény, hogy kurkuma az egyik legnépszerűbb fűszer az indiai konyhákban és összekötötték ezt a tényt azzal statisztikával, mely szerint Indiában sokkal alacsonyabb az Alzheimer-kórban szenvedők száma, mint Európában vagy az USÁ-ban.
  • Segíti a migrén és az izomfájdalom tüneteinek enyhítését, hatékony az ízületi gyulladások kezelésében, csökkenti az ízületi duzzanatot.

Praktikus tanácsok a használatához:

  • A kurkuma ajánlott dózisa napi 1,5-3 gramm friss gyökereknél, napi háromszor 400-600 mg porított fűszer esetében.
  • A legjobb, ha 100% -ban természetes kurkumát vásárolsz adalékanyag nélkül.
  • Mint a legtöbb dolgot, ezt sem szabad túladagolni, mert előfordulhatnak mellékhatások.

Te mit gondolsz a kurkumáról? Használtad már? Milyen tapasztalataid vannak? Szkeptikus vagy?  Várjuk kommentjeiteket Facebook oldalunkon a blogbejegyzésnél!

 

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás