Így szerettessük meg olvasást a gyerekekkel

A könyvek szeretete gyerekkorban kezdődik, ezért különösen nagy a szülők felelőssége abban, hogy olvasó, könyvszerető kicsiket neveljenek. Arról már írtunk nemrég, hogy milyen jótékony hatással bír, ha olvasol gyermekeidnek, most azt vizsgáltuk meg, hogyan szerettetheted meg velük az olvasást.

Kütyükkel terhelt világunkban nem egyszerű kihívás képernyőmentes, dologtalan boldog időtöltésre rávenni a gyerekeket, pedig ezáltal válhat életük korlátlanná, színessé és teljessé. A legjobb fejlesztő tevékenység az önálló játék: ilyenkor kapnak teret a saját gondolataik és a motorikus képességeik is rohamosan fejlődnek. Az olvasás szeretete jó eszköz az önálló tevékenységre nevelésre, a gondolatok és érdeklődési területek szabad kibontakoztatására, emellett fejleszti a kreativitást, az asszociációs képességet, az empátiát.

Mitől lesz okos a gyerek?

A legtöbb szülő nagy hangsúlyt fektet gyermekei intelligenciájának növelésére. Sok módszer és elképzelés kering arról, mivel segíthetjük őket az okosodásban. Fejlesztőjátékok, zenei foglalkozások, vitaminok, komolyzene, speciális tornák – iparágak épülnek arra, hogyan támogassuk gyermekeinket az életben való boldogulásban, képességeik maximális kibontakoztatásában. Nyilván (szinte) minden módszernek meg van a maga értelme sőt, minden foglalkozás mozgatja az agyat, így hasznos tevékenységekről beszélünk. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja gyermeked értelmi képességeinek fejlesztésére az olvasás. Az a gyerek, amelyik többet olvas, az jobban teljesít az iskolában, könnyebben veszi az akadályokat és sajátítja el az új ismereteket.

Ami kötelező, az nem élmény

Felső tagozatban a legtöbb gyerek már csak a kötelező olvasmányokat olvassa el (már ha egyáltalán…) A vizsgálatok ijesztő eredményeket mutatnak, a legfrissebb felmérések szerint a nyolcadik osztályosok csupán 18%-a érte el a szövegek értelmezéséhez és feldolgozásához szükséges negyedik szintet, amely az erre való képesség minimumát jelöli. Az ötödik szintet már csak minden huszadik gyerek teljesítette.

Az olvasás szórakoztató

 Az olvasás szeretete nem kisgyermekkorban alakul ki.  Az alapokat ott rögzítjük, hogy az óvodások, kisiskolások örömmel hallgatják meséinket. Ugyanakkor kemény munkát kell fektetni abba, hogy az önálló olvasás élmény szintre jusson és lássuk be, annyi más szórakozási lehetőség van… Épp ezért a szülők részéről odafigyelést, időt és energiát igényel, hogy eljuttassák gyerekeiket arra a szintre, ahol az olvasás kikapcsolódássá válik.

Hogyan tudod elérni, hogy gyermeked megszeresse az olvasást? Íme, néhány ötlet, melyek segítenek ebben:

 1. Olvass

Olvass te is, könyvet, e-bookot, újságot, verset, szakmai írásokat, bármit, csak olvass – a jó példa ragadós.  Olvass föl a saját könyvedből vicces, érdekes, izgalmas részeket. Ez jó kis csali, mert így látja a gyerkőc, hogy miért kedveled az olvasást. Olvass gyermekednek is, ragadjatok meg minden alkalmat erre: olvassatok várakozás közben, hétvégén kiszakítva a napból egy kis nyugiidőt, összebújva a kanapén a hosszú téli estéken, no és persze az elengedhetetlen esti mesét se bízd a televízióra. Akkor se hagyd abba az olvasást, ha már gyermeked is tud olvasni, így ébren tudod tartani érdeklődését a mesék iránt, addig is, amíg önállóan is képes lesz hosszabb szövegeket elolvasni.

2. Járjatok könyvtárba

Nemcsak költséghatékonyság miatt érdemes rászoknotok erre, hanem az élmény miatt is. Szabadon kutakodhat, barangolhat az óriási könyvespolcok között, könyveket lapozgathat és választhat magának új történeteket. Erősítsd benne a tudatot, hogy olvasni menő!

3. Biztosíts időt, lehetőséget a gyerekeknek, hogy belemélyedjenekaz olvasásba.

4. Hadd válasszon ő

Ha már tud olvasni a gyerek, engedd, hadd döntse el ő, hogy mit olvas, még ha számodra nem is teljesen szimpatikus a választása. Emellett persze adj a kezébe jó könyveket, minél több műfajban, jöhetnek a sci-fik, fantasy-k, történelmi regények, útleírások, képregények.

5. A nagy tesó

Engedd és bátorítsd, olvasson kisebb testvéreinek. Ez felelősségteljes, komoly “feladat”, kicsinek, nagynak egyaránt nagy élmény és mindkettőjükre motiválóan hat.

 

6.Élő gasztro show

Közös főzéskor engedd, hogy a gyerek olvassa föl a receptet, így az ő tudása nélkülözhetetlen része lesz közös munkátoknak.

7. Beszédtéma

A közösen elolvasott történeteket nézzétek meg filmen is, majd beszéljétek meg: mi volt a különbség, mi az, amit másképpen képzelt el a könyv alapján, mint ahogy a filmben volt.

8. Ne kényszerítsd

Ha kényszeríted gyermekedet az olvasásra, akkor könnyen az ellenkező hatást éred el és megutálja a könyveket. A fent leírt módszerekkel hatékonyabb leszel, mint a „muszáj mindennap félórát olvasni, punktum!” kijelentésekkel.

 

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás