Így mesélj jól a gyerekednek!

Már a történelem kezdete óta a különböző legendák, csodás történetek nagy hatással vannak az emberekre és a közösségekre. A tűz melletti anekdoták később mesekönyvekbe költöztek és szülőként nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az olvasás jótékony hatásával. A mesék segítenek az indulatok, vágyak, frusztrációk feldolgozásában, vigasztalják és megnyugtatják a gyerekeket. Fontos információkhoz jutnak a csodálatos történetekből, amelyek a világképüket és az értékrendjüket egyaránt befolyásolják. A vizsgálatok szerint a mesék a kamaszkorig nyúlóan lenyomatot hagynak a gyerekekben.

Mikortól meséljünk?

Akár már a várandósságod idején is mesélhetsz! A pocaklakók szívesen hallgatják anyukájuk hangját, és az ekkor megismert intonáció később is megnyugtatja őket.  Fontos tudnod, hogy az agy 90%-a 5 éves korig fejlődik ki és a fejlődés nagymértékben segíthető meseolvasással. Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akiknek sokat olvastak (minimum napi 20 perc), később sokkal jobb eredményeket érnek el az intelligencia teszteken.

 A szavak ereje

Az olvasás stimulálja az agy nyelvi központját. A meséknek hála a gyerekek kommunikációs képessége aktívan fejlődik, nemcsak a szókincsük nő, hanem a kreativitásuk és az önkifejező képességük is, ezáltal a világra is nyitottabbá válnak. A népmesék szerepe kiemelten fontos, nemcsak népünk kulturális gyökereinek megismerése, hanem a bennük hordozott üzenetek miatt is: a legkisebb is sikeres lehet, a szegényember az eszével jut előre…

Ezek a tanulságok a gyermekek számára fontosak és sok bennük lévő feszültséget oldanak.

A mesék szembesítik a gyermeket az alapvető emberi értékekkel, jellemzően a szereplők típusokat képviselnek: van, aki szép és szorgalmas, míg a másik lusta és buta – az egyszerű karakterek könnyebbé teszik a történet megértését. A gyermekek számára egyszerűbb így a szereplőkkel való azonosulás is, a hősök külső és belső csatáin keresztül megtanulják az erkölcsi törvényeket. Épp ezért a mese az érzelmi fejlődés egyik fontos eszköze, de kognitív szempontból is hasznos, hiszen javítja a koncentrációs képességet is.

De mi legyen a gonosszal?
Nincs szülő, aki ne kozmetikázta volna át a meséket a gyermeke kedvéért. Durvának tűnik, hogy a Jancsi és Juliskában az apukájuk és anyukájuk magukra hagyják a gyerekeket az erdőben, vagy hogy a farkas felfalja a nagymamát… Mivel óvni szeretnénk a csemetéinket a szomorú és szerintünk stresszes eseményektől, így sokszor a ,,nem nekik való” részeket kihagyjuk.

Pedig nem véletlenül vannak jelen a mesékben gonosz királynők és szegény sorsú gyermekek – egyrészt sajnos a valódi világnak is vannak árnyoldalai, másrészt kell valami, amitől a gyerek félhet.

Furán hangzik, ugye? A pszichológusok szerint azonban fontos, hogy a gyerek fejében testet öltsön minden rejtett, apró félelme, szorongása, kivetítve ezt egy konkrét gonoszra. Sokszor megfigyelhető, hogy azt a valamit, amitől megijed (legyen ez egy kép, egy hang, bármi) újra és újra előveszi, meghallgatja – így néz szembe a félelmével és dolgozza fel a frusztrációit.

Kedvenc mese
Az, hogy melyik a kedvenc mese, amelyet százszor is felolvastat a gyerkőc a szüleivel, szintén üzenet, amely azt jelenti, abban talál megoldást a szorongásaira vagy épp vágyaira.  Ne mondj hát nemet akkor se, ha már kívülről fújod az egész történetet!

Néhány tipp, hogyan tedd még élvezetesebbé a meseolvasást!

 • Válassz a gyermeked korának megfelelő mesét! Hiába divatos például a Harry Potter, nem ovisoknak, vagy kisiskolásoknak íródott.
 • Elő a klasszikusokkal és a népmesékkel! Az örök igazságok jót tesznek a lelki fejlődésnek.
 • Ha nem az altatás rituáléja közben olvasol, akkor hagyd, hadd rajzoljon közben – ez fejleszti a kreativitását.
 • Figyeld a gyerek reakcióit és próbálj játszani a hangoddal! Imádni fogja, ha a szereplők más-más hangokon szólalnak meg. Ha olyan szó szerepel a történetben, amelyet lehet, hogy nem ismer, kérdezd meg, hogy tudja-e mit jelent. Ha nem, magyarázd el neki!
 • Egy-egy életszituációban hozz fel példaként meséket.  A gyerekek könnyebben megértenek dolgokat, ha más történetén keresztül látják azokat.
 • Ha már tud olvasni, bátorítsd, hogy ő is meséljen neked részeket a kedvenc könyvéből.
Kisminta igénylés
x

  Kisminta igénylés

  Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

  Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

  Vásárlás