Az étkezési szokások és a bőrtünetek összefüggései

etelintolerancia

Az ételintolerancia majdnem minden második ember (köztük gyerekek) életét is megkeseríti! Ha pattanásos a bőröd, érdemes megvizsgálni az ételintolerancia lehetőségét is. Szervezetünk sokszor valamilyen emésztési gondot bőrtünetekkel is jelez így, ha túlzott érzékenységet mutat egyes élelmiszerekre vagy alapanyagokra, érdemes szakemberhez fordulni.

etelintolerancia

Rengetegen küzdenek pattanásokkal és más bőrproblémákkal, bőrgyógyászoknál és kozmetikákban keresve a megoldást – sokszor csak időszakos eredménnyel. Ennek oka az, hogy a kozmetikai készítmények csak a tüneteket kezelik és nem oldják meg a probléma okát. Azt is tudjuk, hogy az aknes bőr nem csak a tinédzserkor velejárója, nagyon sok felnőtt küzd ezzel a gonddal. Ha te is hasonló cipőben jársz, érdemes utánajárnod, hogy van-e bármilyen ételintoleranciád.

Ételintolerancia tünetei lehetnek: hasfájás, gyakori puffadás, hirtelen felgyorsuló szívverés, szorongás, álmatlanság, idegesség, orrdugulás, bőrhibák, elhízás, ekcéma, fáradékonyság, fejfájás. Gyermekeknél jelentkezhetnek idegrendszeri tünetek, tanulási nehézségek vagy hiperaktivitás is.

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával. Míg az ételallergia tüneteiért az immunrendszer felel, addig az intolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb, hiszen akár súlyos allergiás reakciókkal is járhat. Az allergén bevitele azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, míg ételintolerancia esetén sokszor a tünetek órák vagy napok elteltével jelentkeznek. Az ételallergiánál az allergiás reakció független az elfogyasztott allergén mennyiségétől, míg intolerancia esetében a fellépő tünetek súlyossága függ az ételbevitel mennyiségétől.

etelintolerancia

A háttérben nem csak glutén és a tej állhat, hanem sok egyéb mellett például a banán, a paprika, a tojás, a citrusfélék, a szója és a kamilla is.

A legfontosabb, hogy megfejtsd, melyek a szervezeted által nehezen emészthető ételek, vajon melyik ételcsoport okozhatja a tüneteidet. Kezdheted az otthoni megfigyeléssel, a gyanús ételeket hagyd el egy időre és a tüneteidet vizsgálva nagyjából ki tudod következtetni, hogy mely ételcsoport okozza a gondot. Ugyanakkor érdemes elmenni szakemberhez, mert rossz diétával hiánybetegségek alakulhatnak ki és ezzel többet ártasz a szervezetednek, mint amennyit használsz a tüneteket okozó ételek elhagyásával. A manapság oly divatos gluténmentes diéta nagy táplálékcsoportot tilt ki az étrendünkből, ez többek között vas- és folsavszegénységet eredményezhet, sőt a legújabb kutatások szerint növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Ráadásul sokszor megfelelő diétával kezelhető az intolerancia oka, így nem kell egy életre lemondanod bizonyos ételekről, hanem fokozatosan visszaépíthetővé válnak a korábban gondot okozó élelmiszerek.

Mi okozza az ételintoleranciát?

A legritkább ok az immunológiai betegség is, amely felszívódási zavart okoz, ilyen például a cöliákia, azaz lisztérzékenység. Ez csupán az emberek néhány százalékát érinti.

Okozhatja emésztő enzim hiány, mint például a laktóz- vagy hisztamin érzékenység esetén.

A legjellemzőbb ok viszont szinte minden második ember életét megkeseríti: ez pedig az emésztőrendszer megbetegedése.  Több dologgal függ össze, mint gondolnád: a túlzott gyógyszerfogyasztás, vegyi anyagok, rossz étkezési szokások, stressz, mozgásszegény életmód, környezetszennyezettség, mesterséges adalékanyagok, mind-mind hozzájárulnak a kialakulásához.

etelintolerancia

Ezek tönkre teszik a bélflórát, a megemésztetlen glutén pedig gyulladásokat okozhat és ezzel növeli a bélrendszer áteresztő képességét, így a félig lebontott fehérjék a táplálékból bekerülnek a szervezetbe.  Az immunrendszerünk IgG antitesteket kezd termelni ellenük és a szervezünk a harc közben számtalan tünetet produkálhat.

Így pattanásos bőr esetén ajánlott ételintolerancia-vizsgálatot elvégeznünk, melynek eredményei alapján aztán személyre szabott étrend állítható össze. Így elmúlhatnak a panaszaid és a bőröd is fellélegezhet majd.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás