
Tudtad? Vannak ételek, amelyek segítenek abban, hogy napozás után megtartsd a barnaságodat, mások pedig a káros sugárzások ellen védenek. A megfelelő vitaminok, tápanyagok bevitele minden évszakban fontos, de nyáron különösen sokat tehetsz egészségedért és bőröd szépségéért. Iktasd be a következő ételek rendszeres fogyasztását az étrendedbe!
Mi változik nyáron?
A nagy meleg fokozott verejtékezést okoz, amely ásványianyag-vesztéssel is jár. Ezért nemcsak a megfelelő mennyiségű folyadék (3 liter víz naponta) elfogyasztására kell figyelnünk, hanem arra is, hogy visszapótoljuk az ásványianyagokat. Jó, ha tudod, hogy míg a folyadékigényünk jelentősen megnő nyáron, addig az energiaigényünk 10-15 százalékkal csökken – így érdemes mértékkel fogyasztani a lángost és a többi finom, de korántsem kalóriaszegény strandkaját.
Emellett fokoznod kell a bőröd védekezőképességét, hiszen a napozás fokozott igénybevételt jelent számára. Ha megtörtént a baj és kicsit lepirultál, akkor bőröd regenerációját A-, C- és E-vitamint tartalmazó ételekkel segítheted.
Az A-vitamin segíti a bőr újraképződését és gyógyulását – megtalálható például a tejben, tejtermékekben, májban, tojássárgájában és olajoshalakban.
A friss gyümölcsökben lévő C-vitamin a kollagén képződéséhez szükséges, így, ha rugalmas bőrre vágysz, adj teret az étrendedben a gyümölcsöknek is.
Az E-vitamin erős antioxidáns hatása miatt fontos, segít a szabad gyökök semlegesítésében. Növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban van jelen nagyobb koncentrációban.
Éljenek a sárgák és a pirosak!
A narancssárga és piros zöldségek, gyümölcsök és a sötétzöld zöldségek béta-karotin tartalmuk miatt elősegíthetik a bőr napozás közbeni védelmét. A sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sütőtök, a sárgabarack, a dinnye, illetve a sóska, a spenót és a brokkoli mind fokozzák a bőr védekezőképességét. A béta-karotin emellett hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő szabad gyökök semlegesítéséhez is.
Mostanában egyre elterjedtebb, hogy pürésítve, vagy ivólé formájában fogyasztjuk el a napi zöldség és gyümölcs adagunkat. Gyors és hatékony módszer, de jó ha tudod, hogy folyadék formájában a gyümölcsök sokkal gyorsabban megemelik a vércukorszintedet, érdemes ezt figyelembe venned.
Nyári non plus ultrák
Paradicsom
Igazi vitaminbomba, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztanunk. Lúgosítja a szervezet, segíti a méreganyagok eltávolítását. A paradicsom A-vitamin tartalma remekül erősíti az immunrendszert, C-vitamin-tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Áfonya
Hihetetlenül magas az antioxidáns-tartalma. Szebbé teszi a bőrt, pozitívan hat az emésztésre is.
Sárgabarack
Nagyon magas a C-vitamin és az A-vitamin-tartalma. Többek között erősíti az immunrendszert, segíti a bőr újraképződését és gyógyulását, serkenti a máj méregtelenítését és kiváló vírusölő: a bakteriális fertőzések ellen is felveszi a harcot.
Kukorica
A tévhitekkel ellentétben a kukorica igenis egészséges! Magas a foszfatidil-szerin-tartalma, ez pedig komoly szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Magas B-vitamin-tartalmának hála hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, no és szebbé teszi a bőrt. A benne lévő B1-vitamin pedig a hangulatunknak is jót tesz, hatásos fegyver a depresszió ellen. Magnézium-, vas-, kálium- és réztartalmának köszönhetően a szívizmokat támogatja, a benne lévő kalcium pedig a csontokat erősíti.