Első karácsony a babával

Első karácsony a babával

Nagy mérföldkő egy család életében az első karácsony a babával, először átélni ezt anyaként csodálatos élmény. Ugyanakkor nem könnyű feladat megbirkózni friss anyukaként az ajándékvásárlás, sütés-főzés, takarítás, díszítés feladataival a baba körüli teendők mellett. Adunk néhány tippet, hogyan lehet az első közös karácsonyotok igazán örömteli!

A baba is élvezheti!

Sokan mondják, hogy nem kell a nagy hajcihő, pici még úgysem ért semmit az egészből a gyerek. Tévedés! Nyilván nem érti még az ünnep kulturális gyökereit, ugyanakkor számára is élményt jelent. Az ünnepi fények, illatok, a feldíszített karácsonyfa színes üveggömbjei mind-mind érdekesek a baba számára. Ha nagyon pici még, akkor ne felejtsd el, hogy az újszülöttek csak közelre látnak, ezért vidd oda a fa mellé, emeld fel a díszekig, hogy onnan csodálhassa az izgalmas, színes- fényes díszeket.

Első karácsony a babával

Valószínűleg élvezni fogja a karácsonyi zenét, a mézeskalács és a bejgli illatát és bizonyos szintig a rokonlátogatást is, hiszen biztosan mindenki dédelgetni fogja, és minden baba szeret kézben, ölben lenni.

Figyeld a jelzéseit!

A túl sok inger egy idő után túlterheltté teszi a babát, aki bár kíváncsi, de egy idő után elfárad.  Ilyenkor aztán az addig boldog baba hirtelen hihetetlenül nyűgössé tud válni.  Figyelj oda a viselkedésére, ha ásít, kerüli a tekinteteket, hátra feszíti a fejét, akkor vélhetően fáradt már, ilyenkor fektesd be az ágyába. Ha vendégségben vagytok, beszéljétek meg előre, hogy hol lesz lehetőséged némi kis magányra lelni a picivel.

Biztosan van már tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogyan reagál arra a pici, ha sokan vannak körülötte. Bár a babák általában szeretik, ha sokan rajongják őket körül, néhány dolgot azonban kimondottan nem szeretnek. Ilyen például az erős parfüm, a szúrós szakáll. Ne hagyd ki a számításból azt a tényt, hogy az öt-hat hónapos babák már meg tudják különböztetni az ismerős és az idegen arcokat – ez együtt jár azzal, hogy nem akarnak ritkán látott vagy ismeretlen emberekkel együtt lenni, ezt érdemes tiszteletben tartanod.

Első karácsony a babával

Minek örülne a baba? 

Ha még nagyon pici, akkor is készüljünk valami aprósággal. A csecsemő még nem érti a lényeget, de később eszmei értéke lehet pihepuha kisállatnak, vagy hóemberes rugdalózónak, amit első karácsonyára vettünk neki. A csecsemők általában az élénk színű, de puha játékokat kedvelik. Ne zsúfold tele a kiságyát a sok új játékkal, inkább tégy félre néhány darabot. Ha a rokonok tőled kérnek tanácsot a baba ajándékával kapcsolatban, kérj olyasmit, amit az elkövetkező évben használhat majd.

Fél évesen már biztosan élénken érdeklődik a karácsonyfa iránt – veszélyesen élénken, hiszen nem könnyű távol tartani a fától a már kúszó-mászó babát. Ne légy csalódott, ha nem ajándékok kötik le a figyelmét, hanem mondjuk az égősor nyűgözi le.

Csak lazán!

Ideje megbarátkoznod a gondolattal, hogy nem idén fogsz díjat nyerni a legszebben feldíszített lakás, vagy a legkifinomultabb karácsonyi menü versenyén. A legfontosabb, hogy jól érezzétek magatokat! Ezért a célért az is belefér, hogy ne te főzd az ünnepi menüt. Kérj segítséget! Ha teheted, ne vidd magaddal a kicsit az ajándékvadászat rögös útjaira, a tömeg, a bacik, a hangzavar nem épp bababarát közeg. Apa, nagymama felügyelete mellett hagyd otthon pár órára, amíg te zavartalanul intézed bevásárlásaidat.

A saját igényeidre is figyelj, biztos jól esne nyugodtan elmajszolni pár szelet bejglit a családtagjaiddal beszélgetve, anélkül, hogy a figyelmedet ketté kellene osztanod. A nagyszülők, nagynénik, egyéb családtagok biztosan örömmel dajkálják majd babádat, amíg te is hátra dőlsz egy kicsit nosztalgiázni a rokonokkal a régi emlékeket felemlegetve.

Első karácsony a babával

Teremts tradíciót!

Biztosan vannak olyan karácsonyi rituálék, melyeket még gyerekkorodból őríztél meg, például hogy csengőszóra gyűltök össze a fa köré, vagy a Mennyből az angyal éneklése, ünnepi gyertyagyújtás, stb.

Tarts meg a szívednek kedves szokásokat és teremts mellé újakat, legyenek azok programok, gesztusok, vagy épp egy csak karácsonykor felszolgált fincsi desszert.

Emlék születik

Az első karácsony különleges élmény, örökítsd meg! Ha van kedved és időd, a fotókon túl is gondolkodhatsz, felkerülhet egy évszámmal ellátott új dísz minden évben a karácsonyfára, vagy készíthetsz ünnepi albumot, melyben a karácsonyok emlékeit gyűjtitek.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás