A diszlexia ellenszere?! – Az úszás áldásos hatásai

diszlexia_ellenszere

Nem is gondolnád, mennyi mindenben fejlődik gyermeked az úszástanulás során! Az úszás hatásai talán az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül, nemcsak a test, hanem a psziché szempontjából is.

1. Tanulási zavarok megelőzése, kezelése

Sok-sok tanulási zavar (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) hátterében a korai szenzomotoros tevékenység (a környezetből érkező ingerek sorával szerzett tapasztalatok) hiánya áll.  Az ingerek a csecsemő mozgásos tapasztalatszerzései révén válnak tanulássá, így fejlődnek képességei (fizikai és mentális), amelyekre élete végéig szüksége lesz. Az úszással jól kezelhetőek a visszamaradt csecsemőkori reflexek, fejlődik a gyerekek testsémája, testtudata, nagy- és finommozgásai, koordinációs képességei – összefoglalva fejlődnek a tanulási képességeik.

diszlexia_ellenszere

2. Mozgásfejlődés 

Sok gyereknél előfordul, hogy növekedésük idején a mozgásfejlődés fontos mozzanatai közül egyet vagy többet valamiért kihagytak (például nem kúsztak), vagy egy-egy szakasz csak rövid ideig tartott náluk. Ezek kimaradását azért kell utólag korrigálni, mert nélkülük a grafomotoros mozgások (rajzolás, írás), és sok mozgásra épülő mentális tevékenység, pl. az olvasás készsége is csorbát szenvedhet. Épp ezért a tanulási zavarok megelőzésében kulcsfontosságú feladata van a sokrétű mozgásfejlesztésnek, és az egyensúly-gyakorlatoknak, melyek növelik a koncentrációs képességet is. Ezek fejlesztését minden sportág támogatja, de az úszás kiemelten hasznos mozgásforma: a légzés és a kar- láb mozdulatok összehangolása fokozott koncentrációt igényel, és minden izmot megmozgat. A vízben végzett gyakorlatok más mozgásélményt biztosítanak, mint a szárazföldi mozgás. Mások a látási, hallási információk, a felhajtóerő miatt más a mozgás-kivitelezés. Szabadabb ízületi mozgást enged, könnyebb az izomtevékenység, más a tájékozódás, a tapintás, mint a szárazföldön, mindezeknek hála finomodik a koordináció, és javul az egyensúlyérzék is. Az úszás fejleszti a gyerekek motoros, értelmi képességeit, hatására a kicsik ügyesebbek, mozgásuk összehangolt lesz és bonyolult fizikai feladatok megoldására lesznek képesek.

3. Intenzív izommunka

Az úszás az állóképesség próbája is. A víz ellenállása miatt az úszás sokkal intenzívebb munkát igényel, mint a szárazföldi sportok, ráadásul a teljes izomzatot megmozgatja, beleértve a belső izmokat is. Mégis, az intenzitás ellenére kevésbé megterhelő, mint a medencén kívüli sportok, mert a víz felhajtóereje miatt kevesebb súly terheli a testet, így kíméli az ízületeket.

diszlexia_ellenszere

4. Kiemelten fontos: kisiskolásoknak és a kamaszoknak

Az első iskolai években és kamaszkorban szinte kötelező a rendszeres úszás. A kicsiknél az ülő életmód és a már bemutatott fejlesztő hatások miatt; a kamaszoknál pedig a tartáshibák megelőzése szempontjából hasznos mozgásforma. Serdülőkorban a test gyorsabban fejlődik, mint az izomzat, ez pedig akár gerincferdüléshez is vezethet.

5. Élettani hatások

Az úszás javítja a szív- és a keringési rendszer működését, a fokozott izommunka pedig magas szintű légzőrendszeri működést eredményez. Az allergiás, asztmatikus megbetegedések megelőzésében jelentős szerepe van a vízben való foglalkozásoknak. Az úszás hatására az élettani funkciók felgyorsulnak, az immunrendszer hatékonyabban védekezik a betegségekkel szemben. A vízi mozgás révén megvastagodnak, továbbá hosszanti irányban is növekednek a fiatal csontok, gyarapszik a csontsűrűség. Az úszás révén nő a csontszilárdság, ezek teherbíró képessége, illetve kedvezőbbé válik a csontok ásványi anyag tartalma.

diszlexia_ellenszere

6. Pszichológiai hatások

Az úszás által eredményesen fejleszthetjük az önfegyelmet, a kitartást, a bátorságot, az akaraterőt, a küzdeni tudást, a fájdalomtűrést, továbbá reális önértékelést alakíthatunk ki. Növeli az étvágyat és az alvásigényt, segíti az önbizalom, illetve a pozitív testtudat kialakulását. Az úszás összességében javítja a kedélyállapotot és a tanuláshoz szükséges stressz-tűrést.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás