Boldogabb és egészségesebb leszel a barátaidtól

A barátság sokféle lehet: lehetnek gyerekkori barátaink, akikkel osztoztunk életünk valamennyi jelentős eseményén, vannak, akiket a munkahelyünkön ismertünk meg, vagy épp egy élethelyzet sodorta őket az utunkba. Azonban emberi kapcsolataink változnak, sokszor a barátságok is elmúlnak, egy megváltozott körülmény sokszor elsodor bennünket egymástól. Mindenesetre már tudományosan is bizonyított a tény, hogy abarátok fontosak. Azon túl, hogy jó velük együtt lenni, beszélgetni, szórakozni, kutatások is bizonyítják, hogy boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket.

Egész pici korunktól azt halljuk, hogy a család az első. Ezt ugyan nem vitatják, de Michigani Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy barátaink boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket, mint a rokonaink. A családunkat nem választhatjuk meg, ráadásul rendszeresen és nagy dózisban kapjuk őket, így családi kapcsolataink sokszor egyhangúak, sőt negatívak. Ezzel szemben a megbízható, támogató, szórakoztató barátságoknak mérhető egészségtani hatásai vannak.

Lássuk a kutatási eredményeket:

Az egyik tanulmány 300 000, 15 és 99 év közötti embert vizsgált több mint kilencven országból. Azt állapították meg, hogy azok, akik erős baráti kapcsolatokat ápoltak egészségesebbek és boldogabbak – különösen igaz ez az időskorra.

Az Oxfordi Egyetem kutatása azt bizonyítja, hogy sokat javul a közérzetünk, ha hetente kétszer találkozunk a barátainkkal. A tanulmány szerint a társas interakció segít a betegségekből való gyorsabb felépülésben és nagylelkűbbé tesz bennünket.

Egy másik kutatás 7200, 50 év feletti embert kérdezett a baráti kapcsolataikról és az életükkel való elégedettségükről. 6 évvel később újra megkérdezték őket arról, hogy milyen betegségeik vannak. Azok, akik támogató, kiegyensúlyozott baráti kapcsolatokkal rendelkeztek, egészségesebbek voltak, akik pedig nem ápoltak baráti kapcsolatokat, vagy a kapcsolatok feszültséggel terhesek voltak, azok betegségekkel küzdöttek. Érdekes, hogy ezen felmérés szerint a családnak jóval kevesebb hatása volt az emberek egészségére és jólétére.

Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a családunknak nincs jelentősége, de tartsuk szem előtt azt is, hogy a barátok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Hozzájuk őszinték vagyunk, kevésbé ítélkeznek, elfogadóbbak. A felszínes és káros barátságokat jobb, ha hagyjuk lemorzsolódni, de az értékes, feltöltő kapcsolatainkat becsüljük meg!

A barátságok jótékony hatásai:

Csökkenti a stresszt

Stresszhelyzetben egy barát csökkenteni a sebezhetőség érzését, érzelmi támogatást nyújt. Az összetartozás érzése sokkal erősebbé és magabiztosabbá tesz, hiszen tudod, hogy számíthatsz a másikra. Motiváltabb, boldogabb, ezáltal egészségesebb leszel barátaid által. 

 Vidámabbá és aktívabbá tesz

Barátainkkal többet mozdulunk ki, ezáltal örömtelibb és aktívabb az életünk. Azt is megállapították, hogy a barátok hiánya ugyanolyan káros az egészségére, mint a túlsúly vagy a dohányzás. No és ki tudna jobban megnevettetni, mint a legjobb barátod?

A hosszú élet egyik titka

Szintén kutatások bizonyítják, hogy egy jó baráti kapcsolat 5 hónappal is meghosszabbítja az életet. A hosszú ideig tartó barátságok még többet tesznek: azok, akik több mint 9 éve barátok, 60% -kal többet tesznek az életükért.

Egészségmegőrző, gyógyító hatás

Az erős szociális családi, baráti háttérrel bíró emberek könnyebben leküzdik a betegségüket, gyorsabban gyógyulnak. A barátságoknak hála, megelőzhető az időskori demencia és a depresszió. A baráti beszélgetések és a közös nevetések felszabadító ereje csökkenti a betegségek kockázatát, sőt, úgy tűnik, hogy a barátok bizonyos esetekben helyettesíthetik a gyógyszereket is.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás