Tudtad, hogy Magyarország is tele van szuper élelmiszerekkel

Ahogy egyre többet tudunk a táplálkozásról, mindannyian egyre jobban odafigyelünk, mit eszünk. Ez egyfelől felelősségteljes viselkedés, hiszen nemcsak nekünk, hanem a párunknak, gyerekeinknek is fontos, hogy minél tovább maradjunk egészségesek, tevékenyek. De divatos is, és mint minden divathullámban, néha könnyű túlzásokba esni. Mondjuk ki egyenesen: néha nem látjuk a fától az erdőt. Vegyük például a szuperegészséges élelmiszereket. Tudjuk, ezeket jó enni, mert tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. De néha jobban tesszük, ha megállunk egy pillanatra, és nem követjük vakon a trendeket.

Mert nem biztos, hogy ami Amerikában superfood, az nálunk is tökéletes választás. Mert hozzánk nyolcezer kilométert utazik repülőn, emiatt kénytelenek éretlenül leszedni, így talán vitamin sincs benne annyi, és a szállításával, csomagolásával szennyezzük a környezetet. Eközben sokszor szerényen megbújik a spájzban valami, amivel könnyen, olcsón, egyszerűen ki tudnánk váltani a trendi szuperételt, és pont ugyanannyi tápanyaghoz jutnánk, kímélnénk a környezetet, spórolnánk, és még a hazai gazdákat is támogatnánk.

Lássunk pár ilyen hazai szuperételt, és azt, mit tudunk kiváltani velük! A felelős gasztrohős oldal gyűjtése segít megtalálni a legjobb hazai kajákat!

őszi terményekCsipkebogyó kontra Gojibogyó

A csipkebogyóban hússzor annyi C-vitamin van, mint a gojibogyóban, rengeteg A-vitamint és rostot tartalmaz, és szuper antioxidáns-forrás. És rengeteg terem belőle itthon.

Lenmag kontra Chiamag

A chiamagot kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalma miatt tartják remek tápláléknak, miközben a lenmagban jó 30 százalékkal több omega-3 van. És B-1 vitamin, és mangán, és magnézium, és foszfor, és rengeteg rost, és szelén. A lenmagolaj az egyik legtökéletesebb összetételű olaj, amit a salátánkra cseppenthetünk.

Napraforgómag kontra kesudió

A mezei kis szotyink E-vitamin tartalma 33-szor magasabb, mint a kesudióé, emellett remek forrása B1-vitaminnak, rostnak, továbbá fehérjében és antioxidánsokban is gazdag. De nem csak beltartalmi értékei miatt érdemes ezt választani, hanem lelkiismereti okokból is.

Ugyanis jó tudni, hogy a kesut termőhelyén „véres kesunak” nevezik, ugyanis a kesualma egy furcsa növény: ahhoz, hogy magja fogyasztható legyen, először minden egyes darabot meg kell fosztani kettős, kemény héjától, ami ráadásul enyhén mérgező is. A kesuimport java része Indiából származik, ahol a dolgozók szinte sosem kapnak védőkesztyűt, és a napi tíz órai munkával kb. 600 forintot keresnek. Amikor szotyit választunk kesu helyett, erre is nemet mondunk!

Hajdina kontra quinoa

A hajdina és a quinoa ugyanannyi rostot tartalmaz. Viszont a quinoával kapcsolatban is vannak lelkiismereti dilemmák. Ez a növény eredetileg Bolíviában a szegények eledele volt, viszont mára a hatalmas kereslet miatt az ára olyan magasságokba szökött, hogy a termőhelyén lakók már nem engedhetik meg maguknak, és ehelyett olcsó, importált, rosszabb minőségű ételt fogyasztanak. Ezt úgy kell elképzelni, mintha nálunk többe kerülne egy kiló liszt, mint a csirkemell. Náluk ez történt.

 


Ezért hizlal valójában a cukor

Viszonylag nehéz a cukorról újat mondani, már mindenki fejből fújja, hogy mennyire rossz, milyen káros a hasnyálmirigyre, a fogakra, és különben is, elhízást okoz, az meg további bajokat: nevezzük nyugodtan fehér méregnek. A baj sajnos csak az, hogy úgy vagyunk vele, mint Gollam a gyűrűvel: gyűlöljük, és egyszerre imádjuk. Mert finom, és különben is, eredendően szeretjük az ízét, hiszen az anyatej is édes volt, ugye!

logós édes élet

Ám nem is az édes ízek okozzák a galibát, hanem kimondottan a villámgyorsan felszívódó, hozzáadott cukor. Bár az élettani hatásait én is betéve tudtam (elméletben), egészen addig nem fogtam fel, hogy ez mit is jelent, amíg meg nem tapasztaltam saját magamon.

Meséltem nemrég, hogy életmódot váltottam, aminek részeként teljesen, és tudatosan elhagytam a hozzáadott cukrot. Ez azt jelenti, hogy hónapok óta nem ettem semmit, ami hagyományosan édességnek számít. Persze nem kell sajnálni, tudom, hogy hol kell keresni az élet jó dolgait, de erről majd kicsit később.

A cukorelhagyás azért a legjobb barátja a fogyni vágyóknak, mert a cukor pillanatok alatt megdobja a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan le is esik, ettől viszont az ember éhes lesz. Tehát nem éri meg cukrot enni, mert nem táplál, csak üres kalória, és fakaséheséé tesz.

Nekem egészen addig sikerült is ellenállni minden kísértésnek, amíg el nem jött az évenként egyszer esedékes szilvás gombóc főzés napja. De ne fogjuk fel ezt botlásnak, hanem sokkal inkább egy értékes tapasztalatnak. Ugyanis két darab szilvás gombóc elfogyasztása után pontosan másfél óráig éreztem magam jól, utána a vércukorszintem az előre várható módon leesett, és olyan mardosó éhség jelentkezett, amilyent a hónapok óta tartó, teljes cukormegvonással járó életmódváltásom során egyetlenegyszer sem tapasztaltam. Az éhség szinte csillapíthatatlan volt, és amíg máskor bőven elég volt uzsonnára egy alma, pár szem szőlő, vagy egy szelet barna kenyér sonkával, most gyakorlatilag fel tudtam volna falni egy egész rénszarvast, ha szerencsétlenségére éppen szembe jött volna velem egy.

Míg korábban, a cukormentes életem során abszolút kontrollálni tudtam, hogy mit és mennyit eszem, a cukorfogyasztást követő vércukorszint zuhanás teljesen kivette a kezemből az irányítást, és csak a követelőző éhség maradt. Nos, ezért hizlal a cukor, és nem a kalóriatartalma miatt!

Rájöttem, hogy az életmódváltásom korántsem azért olyan sikeres –  és nem azért tudtam 10 kilót fogyni fájdalommentesen –  mert egy jellem vagyok, és ellen tudtam állni a követelő éhségnek, hanem mert soha nem is voltam borzasztóan éhes. A hozzáadott cukor nélküli ételek tápanyagai ugyanis szépen, lassan szívódtak fel, és ezért soha nem törtek rám falásrohamok, így egyszer sem vittem be több kalóriát a szükségesnél.

A nagy kérdés innentől kezdve csak az, hogy hogyan lehet élni édes ízek nélkül. Sehogy, de nem is kell, csak a cukrot (és annak számtalan álnéven futó formáit) kell elkerülni. Rossz hír, hogy a bolti túrókrémeket, sütiket, pudingokat, kekszeket el kell felejteni, de azért lássuk be, ezek nem is annyira kifinomult ízek, hogy érdemes lenne bánkódni miattuk. Sokkal jobbak vannak a természetben, amik viszont egészen kesztyűs kézzel bánnak a vércukorszinttel, és egy kis netes kutakodás után, némi lelkesedéssel, a boltinál sokkal finomabb és egészségesebb édességeket tudunk készíteni akár mi magunk is.

A gyümölcsök például mind finom édesek, és ha a természetes előfordulási formájukban fogyasztjuk, olyan lassan dolgozza fel a szervezet, hogy szinte bármennyit megehetünk belőlük. Na jó, banánt inkább ne, de például egy fürt szőlő vagy egy lédús barack után ki vágyik még puncstortára is?

Ha pedig házon kívül ennénk valami finomat, jó hír, hogy a legtöbb cukrászdában ma már cukormentes (xilites, eritrites, steviás, stb.) tortákat, fagyikat is árulnak, gondoljatok csak a minden évben megválasztott „ország cukormentes tortájára”. Elárulom, az idei, a Pöttyös Panni nagyon finom, és egy deka cukor sincs benne.

A palacsintával sincs baj, csak teljes kiőrlésű liszttel készítsük, és gyümölccsel töltsük meg. Kakaót is nyugodtan lehet inni, csak nem az instant, cukrozott verziót, hanem jó minőségű kakaóporból, valamilyen alternatív édesítővel, xilittel vagy eritrittel.

Végeredményben tényleg csak egy kis fantázia kell hozzá, az édes ízek viccesen könnyen előállíthatók cukor nélkül is.

Viszonylag nehéz a cukorról újat mondani, már mindenki fejből fújja, hogy mennyire rossz, milyen káros a hasnyálmirigyre, a fogakra, és különben is, elhízást okoz, az meg további bajokat: nevezzük nyugodtan fehér méregnek. A baj sajnos csak az, hogy úgy vagyunk vele, mint Gollam a gyűrűvel: gyűlöljük, és egyszerre imádjuk. Mert finom, és különben is, eredendően szeretjük az ízét, hiszen az anyatej is édes volt, ugye!

 

Ám nem is az édes ízek okozzák a galibát, hanem kimondottan a villámgyorsan felszívódó, hozzáadott cukor. Bár az élettani hatásait én is betéve tudtam (elméletben), egészen addig nem fogtam fel, hogy ez mit is jelent, amíg meg nem tapasztaltam saját magamon.

Meséltem nemrég, hogy életmódot váltottam, aminek részeként teljesen, és tudatosan elhagytam a hozzáadott cukrot. Ez azt jelenti, hogy hónapok óta nem ettem semmit, ami hagyományosan édességnek számít. Persze nem kell sajnálni, tudom, hogy hol kell keresni az élet jó dolgait, de erről majd kicsit később.

A cukorelhagyás azért a legjobb barátja a fogyni vágyóknak, mert a cukor pillanatok alatt megdobja a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan le is esik, ettől viszont az ember éhes lesz. Tehát nem éri meg cukrot enni, mert nem táplál, csak üres kalória, és fakaséheséé tesz.

Nekem egészen addig sikerült is ellenállni minden kísértésnek, amíg el nem jött az évenként egyszer esedékes szilvás gombóc főzés napja. De ne fogjuk fel ezt botlásnak, hanem sokkal inkább egy értékes tapasztalatnak. Ugyanis két darab szilvás gombóc elfogyasztása után pontosan másfél óráig éreztem magam jól, utána a vércukorszintem az előre várható módon leesett, és olyan mardosó éhség jelentkezett, amilyent a hónapok óta tartó, teljes cukormegvonással járó életmódváltásom során egyetlenegyszer sem tapasztaltam. Az éhség szinte csillapíthatatlan volt, és amíg máskor bőven elég volt uzsonnára egy alma, pár szem szőlő, vagy egy szelet barna kenyér sonkával, most gyakorlatilag fel tudtam volna falni egy egész rénszarvast, ha szerencsétlenségére éppen szembe jött volna velem egy.

Míg korábban, a cukormentes életem során abszolút kontrollálni tudtam, hogy mit és mennyit eszem, a cukorfogyasztást követő vércukorszint zuhanás teljesen kivette a kezemből az irányítást, és csak a követelőző éhség maradt. Nos, ezért hizlal a cukor, és nem a kalóriatartalma miatt!

Rájöttem, hogy az életmódváltásom korántsem azért olyan sikeres –  és nem azért tudtam 10 kilót fogyni fájdalommentesen –  mert egy jellem vagyok, és ellen tudtam állni a követelő éhségnek, hanem mert soha nem is voltam borzasztóan éhes. A hozzáadott cukor nélküli ételek tápanyagai ugyanis szépen, lassan szívódtak fel, és ezért soha nem törtek rám falásrohamok, így egyszer sem vittem be több kalóriát a szükségesnél.

A nagy kérdés innentől kezdve csak az, hogy hogyan lehet élni édes ízek nélkül. Sehogy, de nem is kell, csak a cukrot (és annak számtalan álnéven futó formáit) kell elkerülni. Rossz hír, hogy a bolti túrókrémeket, sütiket, pudingokat, kekszeket el kell felejteni, de azért lássuk be, ezek nem is annyira kifinomult ízek, hogy érdemes lenne bánkódni miattuk. Sokkal jobbak vannak a természetben, amik viszont egészen kesztyűs kézzel bánnak a vércukorszinttel, és egy kis netes kutakodás után, némi lelkesedéssel, a boltinál sokkal finomabb és egészségesebb édességeket tudunk készíteni akár mi magunk is.

A gyümölcsök például mind finom édesek, és ha a természetes előfordulási formájukban fogyasztjuk, olyan lassan dolgozza fel a szervezet, hogy szinte bármennyit megehetünk belőlük. Na jó, banánt inkább ne, de például egy fürt szőlő vagy egy lédús barack után ki vágyik még puncstortára is?

Ha pedig házon kívül ennénk valami finomat, jó hír, hogy a legtöbb cukrászdában ma már cukormentes (xilites, eritrites, steviás, stb.) tortákat, fagyikat is árulnak, gondoljatok csak a minden évben megválasztott „ország cukormentes tortájára”. Elárulom, az idei, a Pöttyös Panni nagyon finom, és egy deka cukor sincs benne.

A palacsintával sincs baj, csak teljes kiőrlésű liszttel készítsük, és gyümölccsel töltsük meg. Kakaót is nyugodtan lehet inni, csak nem az instant, cukrozott verziót, hanem jó minőségű kakaóporból, valamilyen alternatív édesítővel, xilittel vagy eritrittel.

Végeredményben tényleg csak egy kis fantázia kell hozzá, az édes ízek viccesen könnyen előállíthatók cukor nélkül is.


Lehet ápolt kezed, száraz bőrrel is

Nem kell ahhoz menyasszonynak lenni, hogy az ember lánya szép kézre vágyjon. De sajnos nem születik mindenki kézmodellnek, ezzel először akkor szembesültem, amikor negyedik osztályban mellém ültették Petit. Én jobbkezes voltam, ő bal, és gyakran alakult úgy, hogy a szabad kezünk egymás mellé került a padon. Most nem valamilyen romantikus részlet jött, hanem a felismerés: az én kezem tök ráncos, a Petié meg sima. Miért? 10 éves voltam, és száraz bőrű.

Akkor kezdtem el nagyon irigyelni mindenkit, akinek szép, sima, ránctalan keze van. De az irigység még egy problémát sem oldott meg a földön, így aztán elég hamar ráeszméltem, ha nem akarom, hogy úgy nézzen ki a kezem, mint egy mosónőé, fokozottan oda kell figyelnem. Persze sosem lett belőlem kézmodell, de mostanra jelentős rutin van a hátam mögött kézápolásban, és büszkén mondhatom, hogy akkori, évtizedes hátrányomat ledolgozva nagyjából annyi idősnek néz ki a kezem, mint amennyi vagyok.

Blog FB Instagram

Mit tehetsz, hogy a kezedet a legkevésbé viseljék meg a hétköznapok? Nekem ezek váltak be:

Jóbarátom a gumikesztyű: a kezünkre otthon a legnagyobb veszélyt a különféle vegyszerek és/vagy a sok mosogatás jelentik. Macerás gumikesztyűt használni? Igen az, de nekem megéri. Tartok egy párat a mosogató alatt, egyet a fürdőben a tisztítószerek között, és ha nem is veszem elő minden mosogatásnál, az erősebb hatású vegyszerekhez, sütő- és szőnyegtisztításhoz, fertőtlenítéshez és kertészkedéshez igen.

Kerülöm a kézfertőtlenítőt, és enyhe szappant használok. A kézfertőtlenítők hasznosak, ám jelentős részben alkoholból állnak, ami a száraz bőr nagy ellensége. Ahelyett, hogy naponta 90 alkalommal előrántanám, inkább kezet mosok. Enyhe szappanokat veszek, lehetőleg szulfátmenteset. És igyekszem megfogadni azt a tanácsot, hogy a kézről inkább itassuk fel a nedvességet, ne dörzsöljük erősen, így nem nyúlik meg a bőr. Ezen a téren még van hova fejlődnöm.

Sok kézkrémem van egyszerre. Igyekszem kézkrémet tartani azokon a helyeken, ahol sokat pacsálok vízben, így legtöbbször rutinszerűen nyomok utána egy keveset. A csapok melletti krémeknél a könnyebb állag vált be, épp csak annyi, hogy szétkenem, és már be is szívódott. Viszont van igazi, keményharcos krémem is, méghozzá ősszel-télen abból is kettő: egyik az ágyam mellett, másik a táskámban. Nem írok márkát, mert mindenkinek más válik be, a lényeg az, hogy ha nagyon száraz a bőröd, találd meg azt a gyártmányt, ami rendesen ápol, viszont normálisan felszívódik, és nem hagy zsíros filmet a kézen. Az enyém egy olyan márka, amit hiperekben, drogériákban is árulnak, semmi exkluzív. A krémet mindig a kézhátra nyomom, először a kézhátakat dörzsölöm össze, hogy az ápoló java ne a tenyeremen kössön ki. Az ágy melletti krémet értelemszerűen elalvás előtt jó használni, az pedig, hogy télen a táskámban is van egy, sokszor életmentő, a párperces üresjáratokban gyakran eszembe jut krémezni egyet. A kezünk hidratálására egyébként a Bio-Oil is tökéletes megoldás, a benne lévő vitaminok és gyógynövények hidratálják, nyugtatják és puhábbá teszik a bőrt.

Manikűrös, géllakk. Bevallom, nekem ez hozta meg azt az áttörést, amivel folyamatosan ápolt hatást tud kelteni a kezem. Két-három hetente megyek el, és ez pont elég ahhoz, hogy a körmöm mindig szépen festett, a körömágyam ápolt legyen. Amióta tartom ezt a rendszert, a körömágyam sem szokott berepedni, gondolom részben a folyamatos karbantartásnak, részben a használt ápolóolajnak köszönhetően.

Naptej nyáron minden nap. Semmi nem öregíti úgy a bőrt, mint az UV sugárzás, és semmi nem kap annyi napot, mint az arcunk és a kézhát. Az arckrémek, alapozók ma már faktorosak, viszont a kezünket nemigen védi semmi. Ezért igyekszem rá figyelni, hogy legalább tavasztól őszig minden nap bekenjem a kezemet is naptejjel.

 


Mitől alakulnak ki a striák és megelőzhetőek-e?

Élete során 10-ből 7 nő találkozik a stria-jelenséggel. Ez legtöbbször akkor következik be, ha a testünk gyorsabban nő, mint ahogy a bőrünk képes alkalmazkodni. Vagyis: jellemzően terhesség alatt és kamaszkorban, esetleg gyors fogyás vagy hízás esetén.

A kamaszkorban kezdődnek azok a hormonális változások, amelyek következtében növekedésnek indulunk, magasságunk, súlyunk, testarányaink megváltoznak, így ebben a korban igencsak jellemző a stria megjelenése. Lányokban 10-16 éves kor között jelennek meg ilyen csíkok a hason, a combokon, a csípőkön, a felkarokon, a melleken, illetve a farpofákon, különböző felmérések szerint 35-70 százalék közötti gyakorisággal. Fiúknál a striák általában néhány évvel később, 14-20 éves kor között jelennek meg. Leginkább a farpofákon, a combokon, a vádlikon, a háton láthatók, különböző felmérések szerint 15-40 százalék közötti gyakorisággal.

Várandósság esetén leggyakrabban az első terhesség hatodik-hetedik hónapjában alakul ki, de megjelenhet első alkalommal a későbbi állapotosság során is. A várandós hölgy kora, a személyes és a családi stria előfordulás, a terhesség előtti és a szülés előtti súly, vagyis a terhesség alatti súlygyarapodás befolyásolja a csíkok kialakulását.

A terhességi striák megjelenését örökletes tényezők, hormonális hatások és a bőr feszülése okozza. Ha például édesanyánknak volt terhességi csíkja, akkor nekünk is az átlagnál nagyobb esélyünk van arra, hogy nekünk is legyen. Azonban nem ismerjük, hogy az örökletesség pontosan mire vonatkozik, illetve hogy milyen öröklésmenetet követ.

Blog FBINsta

Bár mostanra tudjuk, hogy megjelenése mögött genetikai okok is állnak, mi sem vagyunk tehetetlenek, ha arról van szó, hogy megelőzzük, vagy a lehető leghamarabb elmulasszuk őket. Lássuk, melyikért mit tehetünk!

Megelőzés:

Szakértőnk szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az étkezés és mozgás befolyásolná a striák kialakulását. Ezért ha meg akarjuk előzni az ilyen csíkok megjelenését, a feltételezett okok közül csak a bőr feszülését tudjuk befolyásolni.

Ha izmot építünk, legyünk türelmesek, fokozatosak, és maradjunk a természetes módszereknél! Ha fogyni szeretnénk, szintén kulcsfontosságú a türelem, a heti mínusz fél kiló nem csak a bőrünknek kedvez, de a diéta fenntarthatóságának is, sőt, sokan esküsznek a heti negyed kilós fogyási tempóra. Ahogy mondani szokták: fölfelé sem két hét alatt szaladtak a kilók!

A babavárás időszaka alatt törekedjünk arra, hogy a súlygyarapodás egyenletes legyen, így nem fogjuk túlterhelni a bőr középső rétegét – ennek repedése a stria. Emellett a megfelelő külső-belső hidratálására érdemes figyelni. Igyunk sokat, lehetőleg vizet, és figyeljünk arra, hogy a bőrünk kívülről se száradhasson ki.

De mit tegyünk, ha minden óvatosságunk ellenére megrepedt a bőrünk? Első lépés: ne essünk pánikba!

Stria-űzés

Előbb-utóbb minden stria elhalványul, ám a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a leghatékonyabb harci stratégia az, ha minél hamarabb elkezdünk velük foglalkozni. Vagyis már akkor, amikor még a pirosas állapotukban vannak. A korán elkezdett ápolással átlagosan 12 hét alatt már nagyon látványos eredményeket érhetünk el.

A mivel kezeljük a bőrt kérdésre többféle válasz is adható, a kollagéntermelést serkentő retionoid készítmények például sokak szerint igen hatékonyak, ám jó tudni, hogy terhesség vagy szoptatás alatt nem használhatóak.

Léteznek viszont olyan természetes készítmények, amelyek ebben az időszakban is biztonságosak, és hatékonyan ápolják a bőrt. A Bio-Oil ezek közül is kiemelkedik azzal, hogy olajbázisban oldott növényi kivonatok és vitaminok kombinációját tartalmazza, bár teljes mértékben eltüntetni nem képes azokat, ahogy más termék sem. A Bio‑Oil alkalmazása áldott állapot esetén is biztonságos. A második trimeszter kezdetétől naponta kétszer javasolt a Bio-Oilt a striák kialakulására hajlamos területek – vagyis a has, mell, derék, csípő, fenék, illetve a comb felső részének – bőrébe masszírozni.


Életmódot váltottam, és jé, tényleg sokkal jobb lett az életem

Blog FB Insta

Jó néhány hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy életmódot váltok, ami, ha a szívemre teszem a kezem, csak a fogyókúrám mellékterméke, szükséges rossznak gondolt velejárója volt. Az edzőm ugyanis felvilágosított: olyan nincs, hogy fogyókúra, mert amint abbahagyom, rögtön vissza is hízom a nagy keservesen leadott kilókat. Cserében viszont, ha a jól átgondolt életmódváltást választom, megígéri, hogy nem fog fájni, és az eredmény is tartós lesz.

Eleinte persze némi fenntartásokkal fogadtam az elméletét, sőt, lépten-nyomon azzal tréfálkoztam, hogy életmódot váltottam, de csak addig tart, amíg fogyókúrázom. Csakhogy eltelt sok-sok hónap, és nem így lett, nem állt vissza semmi. Ugyanakkor az sem igaz, hogy azóta is tartom magam hősiesen, mert egyáltalán nincs szükség többé semmiféle „tartásra”, vagy erőfeszítésre. Én már így élek, mert szeretek így élni. És: tádámm, jelenleg tíz kiló mínusznál járok, tele vagyok energiával, és az élet szép.

Az életmódváltásom alapelveit pár hónappal ezelőtt megosztottam veletek, most pedig a gyakorlatról, és az eredményekről fogok mesélni.

Természetesen nem ok nélkül határoztam el, hogy változtatni fogok. Lehet, hogy csak tél volt, hideg és sötét, de egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben. Egészséges voltam ugyan, de öregnek, fásultnak, rosszkedvűnek, energiátlannak éreztem magam. Leginkább öregnek, és lestrapáltnak, itt fájt, ott fájt, pedig erre azért még bőven ráértem volna 20-30 év múlva is, nem pedig a negyvenes éveim elején.

Akkoriban a sportot heti egy pilates óra jelentette, amit magamban csak lustatornának hívtam. A pilates egy nagyon kifinomult, de intenzívnek semmiképp sem nevezhető mozgásforma, ami nagyon-nagyon jót tesz a testnek és a léleknek. Nem egy hetven év feletti hölgy is jár az órákra, és erősebbek, ruganyosabbak, mint sok harmincéves.

Fogyni viszont nem lehet tőle, ezért konzultáltam a pilates oktatómmal, aki azt javasolta, hogy próbáljak ki más óratípusokat is, én pedig megfogadtam a tanácsát. Nem utolsósorban azért, mert bíztam benne, Bea ugyanis egy korombeli, szintén kétgyermekes anyuka, és ha ő tanácsol nekem valamit, az mégiscsak hitelesebb, mintha egy egészen más élethelyzetben lévő, mondjuk huszonéves edző mondaná.

Így kezdődött el a sportos pályafutásom. Kipróbáltam néhány ugrabugrálós kardió edzést, amitől heteken keresztül állandó izomlázzal küzdöttem. Számon is kértem Beán az ígéretét: azt mondta, nem fog fájni, én meg jelenleg háromszor is meggondolom, hogy leüljek-e, annyira fáj mindig a combizmom. A másik mellékhatása pedig az lett, hogy elkezdett kattogni a térdem – hát, az ugrabugrálást sem negyven évesen, tíz kiló túlsúllyal kell elkezdeni. Ez nem szabály, de nálam így alakult.

Ekkor átnyergeltem a spinracingre, ami magyarul helyben biciklizést jelent, sok-sok karmunkával kiegészítve. Ez végül bevált, kíméli a térdemet, ugyanakkor szépen izmosítja és formálja a kart és a lábat. Nem utolsósorban pedig elképesztően jó érzés, és hatalmas buli a mozgás, csorog rólunk az izzadság, de kit érdekel, amikor jó a zene, és közben tele van az agyunk boldogsághormonnal. De főleg az, hogy én erre képes vagyok, és valamiért izomlázam sincs már.

A sport, bár rengeteg örömöt, energiát, és formás lábakat ad, önmagában sajnos nem vezet fogyáshoz: a táplálkozásomon is változtatni kellett. Elsőként lemondtam a cukorról és a fehér lisztről, és visszafogtam az adagokat is. Krumplit, tésztát, rizst is csak nagy ritkán eszem, ezeket teljes kiőrlésű kenyérfélékkel, barna rizzsel, de főképp párolt, sült zöldségekkel váltottam ki. Az új ízek egészen széles spektrumát ismertem meg, kiderült, hogy a fehérrépa finom, édes (igen, ha az ember nem eszik cukrot, a fehérrépa is édesnek tűnik), a karalábé remek ropogtatnivaló, a főtt árpagyöngynek pedig egészen vicces állaga van, és legalább olyan finom vele a bolognai szósz, mint spagettivel. Ha pedig édességre vágyom, itt a sok, finom és friss gyümölcs.

Blog2

Nem fogtam vissza viszont a zsírokat. Sajtok, húsok, kolbászok, olívaolajban eltett szárított paradicsom és más csodás ízek jelentik a kulináris örömöt mostanában, ami, hamar eljutottam odáig, hogy sokkal kifinomultabb élvezet, mint egy csokis-lekváros isler, vagy egy vajas-cukros tortaszelet. Megismertem egy csomó új ízt, és elképesztően finom dolgokat eszem, ami pedig nem ízlett, azt továbbra sem eszem meg. Igen, szükség van bizonyos nyitottságra, de hát ez is az élet része, sőt, a sója: új dolgokat megismerni, és megszeretni.

Nyáron persze utazik az ember, és kénytelen étteremben enni, de hát ez egy viccesen könnyen tartható diéta: levesek jöhetnek, a húsokkal sincs semmi baj, a köret inkább legyen valami zöldség, lángost nem eszem, sem pedig palacsintát, akkor már inkább főtt kukoricát kérek. Cukros italokat meg eddig sem ittam, mert annyira azért mindig tiszteltem a testem, de hébe-hóba egy rozéfröccs simán belefér.

Most pedig már a strandon szégyenkezés nélkül bújok ki a ruháimból. Nem, messze nem tökéletes, de formás, erős és egészséges, és a sok sporttól és ráfigyeléstől egészen jól összebarátkoztunk, én, és a testem. Nem tudom, hogy a nyár, a napfény, vagy a szabadság teszi-e, az egészséges életmód, vagy az, hogy nincs rajtam az a tíz kiló kolonc, de egészen felszabadultnak érzem magam mostanában.

Végezetül pedig: felállítottam azt a szabályt, hogy egy életmódváltás akkor tekinthető sikeresnek, és valóban életmódváltásnak, ha az ember nem számolja már a kilókat és a napokat, hogy meddig „kell” még csinálnia, hanem minden jó úgy, ahogy van, és eszébe sincs többé másképp élni. A saját szabályom szerint: győztem.


A nő legjobb barátja: az E-vitamin

Facebook1

Habár Madonna szerint a nő legjobb barátja a gyémánt, mi sokkal jobbat tudunk: az E-vitamint. Ez pedig sok szempontból megnyugtató fejlemény: egyrészt, hogy is mondjam, az E-vitaminnal való barátság nem olyan egyoldalú, vagyis a legtöbben nem csak szeretnénk, de képesek is vagyunk kapcsolatba lépni vele. Másrészt, és ami egy barátságnál igen fontos szempont: az E-vitamin tényleg jó hatással van ránk, kimondottan szépít, fiatalít, és egészségesebbé is tesz. Elmondjuk, hogyan.

Amit a köznyelvben E-vitaminként nevezünk, az a tokofenol nevű vegyület. Nyolc formája létezik, de ebbe most nem fogunk belemenni, nyugalom. Zsírban oldódik, ugyanúgy, mint a D-vitamin, utóbbival ellentétben viszont nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ezért nem kell tartani a túladagolásától. Úgyhogy csak bátran vele!

Antioxidáns, de mit is jelent ez?

A sejtek anyagcseréje során szabad gyökök keletkeznek, amelyek egy idő után mindenféle galibát okozhatnak a szervezetben. Itt lépnek be az antioxidánsok, mint például az E-vitamin: nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök gyorsan összekapcsolódnak vele, és nem marad idejük, hogy a szervezetünk sejtjeit rongálják. Mivel az E-vitamin zsírban oldódik, főképp a sejtek sejthártyáját védi, így gátolja az öregedési folyamatokat. Erre a bravúrra pedig ugyanúgy képes például a sportolásban kifáradt izomszöveteknél, mint a bőr sejtjeinél, vagyis lehetővé teszi a gyors regenerálódást.

Szintén a zsíroldékony tulajdonságának köszönhető, hogy képes a bőr mélyebb, zsírosabb rétegeibe eljutni, és kifejteni a védő hatását, vagyis megelőzni, hogy a bőr ráncossá, fakóvá váljon. Ugye mondtam, hogy a nő legjobb barátja az E-vitamin?

Emellett ott vannak még az elkerülhetetlen, apróbb-nagyobb bőrsérülések, amelyek jó lenne, ha minél előbb, de főleg nyom nélkül gyógyulnának, vagy akár meg sem történnének. Ebben szintén nagy segítséget nyújt az E-vitamin, nem utolsósorban azért, mert az immunrendszer működését is támogatja.

Nem véletlen tehát, hogy az E-vitamin a bőrápoló termékekben ma a legelterjedtebben alkalmazott antioxidáns, ami nemcsak véd, de növeli a hámréteg nedvességtartalmát, ezáltal a bőrt puhává, simává és rugalmassá teszi.

Insta 1

További jóságok

Eddig arról volt szó, hogy mi mindenre képes az E-vitamin akkor, ha a bőrre kenjük, ugyanakkor szájon át szedve is számos jó tulajdonságát ismeri a tudomány. Mielőtt gyanakodni kezdenétek, hogy valami csoda vitamintablettára szeretnénk rábeszélni benneteket, álljon itt gyorsan, hogy az avokádóban, mogyoróban, mandulában, édesburgonyában, a legtöbb teljes (csírát is tartalmazó) gabonában, a napraforgómagban, a növényi olajokban, húsokban, a tojásban, a májban is bőven megtalálható az E-vitamin. Vagyis egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, (és egy extra tál müzlivel) egészen sokat tehetünk a szervezetünk antioxidánssal való feltöltéséért.

Védi a szívet és az érrendszert: megakadályozza az érelmeszesedést, és a vérlemezkék összecsapódását, vagyis gátolja a vérrögképződést, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés ellen.

Védi az agyat és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Támogatja az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, többek között azáltal is, hogy csökkenti a bőr sérülékenységét.

Segít megelőzni az időskori látásélesség-romlást.

Mindezeken kívül is van még egy sor többé-kevésbé bizonyított, vagy csak megfigyeléseken alapuló pozitív hatása, bajt viszont nem tudunk csinálni az E-vitamin túladagolásával. Ja, és a hajat és a körmöket is erősíti. Egy ilyen jó barát igazán elkél a háznál!


7 közkedvelt bőrápolási tévhit

Ha annyiszor kaptam volna egy százast, ahányszor ezeket hallottam már életemben, mostanra elég gazdag lennék – fakadt ki kozmetikus barátnőm, amikor a népszerű, bőrápolással kapcsolatos tévhitekről kérdeztem. Lássuk, melyek azok, amiket jobb lenne örökre elfelejtenünk!

4

  1. Mindegy, mit csinálok, a bőröm úgyis úgy öregszik, mint anyámé

Nem, nem mindegy! Bár a bőr öregedése részben tényleg öröklött tényezőkön múlik, nagyon sokat ronthatunk vagy javíthatunk a hozott csomagon! A két fő ellenség a napsütés és a dohányzás, legjobb barátaink pedig a rendszeres bőrápolás, a naptej, és ha nem vagyunk durvák az arcbőrrel! Utóbbit ki is fejtjük mindjárt!

 

  1. Arclemosás reggel-este!

A kozmetikus szerint bőven elég, ha este mossuk le alaposan a napi sminket és koszt a bőrről, reggel felesleges, csak a flakon ürül hamarabb, a bőrnek bőven elég, ha egy kevés tiszta vízzel öblítjük át ébredés után. Akármilyen fáradtak vagyunk is, az esti arclemosást viszont ne próbáljuk megúszni! Az arcon hagyott smink és szennyeződés irritációt okoz, kiszárítja a bőrt, és eltömíti a pórusokat.

 

  1. A kizárólag természetes anyagokat tartalmazó termékek a leghatékonyabbak

A természetesség klassz, és most elég divatos is, de ha arcápolásról van szó, igen ritkán tudnak ugyanannyira hatékonyak lenni a csak természetes anyagok. Ezek helyett keressük inkább a gyógyszerkönyvi tisztaságú hatóanyagokat, amelyek valóban képesek lehetnek javítani a bőr állapotán.

 

  1. A legdrágább arckrémek a legjobbak

A csillagászati ár nem jelent mindig kiemelkedő hatékonyságot vagy minőséget, gyakran csak a csilivili csomagolást vagy a marketinget fizetjük meg. Ahelyett, hogy csak az árat nézzük, figyeljünk arra, hogy mindig a bőrtípusunknak, bőrünk állapotának és igényeinknek leginkább megfelelő krémet használjuk! Nézzük meg a csomagoláson az aktív hatóanyagokat, és ne írjuk le egyből például a drogériák sajátmárkás termékeit, sokszor nagyon is hatékonyak, és az áruk is barátságos.

 

  1. Zsíros a bőröm, nekem nem kell krém!

 

Logikusan hangzik, ha a bőr a szükségesnél több zsírt termel, miért kéne még kenegetni is? De nem így van, a zsíros bőr nagyon gyakran vízhiányos, és szüksége van hidratálásra. Ha zsíros a bőrünk, olyan termékeket keressünk, amelyeket kifejezetten erre a bőrtípusra terveztek, ezek nem fogják eltömni a pórusokat, és nem hagynak soha fel nem szívódó olajos filmet az arcunkon.

 

  1. Antibakteriális szappan, bőrradír, hámlasztás

A kozmetikus szerint ha az arcbőrről van szó, jól tesszük, ha elfelejtjük az antibakteriális szappanokat, mert azok túl erőszakosak, kiszárítják, irritálják, végső soron pedig védekezésképpen fokozott zsírtermelésre késztetik a bőrt. Hasonlóan óvatosságra int a túlzásba vitt arcradírozással és hámlasztással kapcsolatban: lehet, hogy üde, ragyogó bőrt szeretnénk, de ha nem vagyunk elég mértéktartóak, ahelyett piros, olajosan fénylő ábrázatot kapunk.

 

  1. Nyomjuk ki a pattanásokat!

Nagyon csábító, tényleg nehéz megállni, ráadásul a nyomkodásban gyakran van valami furcsán jó. De a kozmetikus szerint érdemes inkább visszafogni magunkat. Amikor megnyomunk egy gyulladt pattanást, csak a cucc egy kisebb része jön kifelé, a nagyobb részét viszont szétterítjük mélyebben. Ez az oka annak, hogy a kinyomott ragya közelében gyakran egy-két napon belül nő egy másik. Ha tényleg muszáj nyomkodni, a szakember szerint ezt tegyük speciálisan erre a célra gyártott eszközzel: fillérekbe kerül, és sokkal hatékonyabb, mint a kézi gyötrés. Mitesszerek: dettó!


Te tudod, hogyan véd meg a naptej?

1

Vörös hajú, szeplős, tejfehér bőrű gyerek voltam egy olyan korban, amikor a maximum védelmet a 8-ás faktorú Fabulon jelentette. A nyarakat vizes trikóban és permanens leégésben töltöttem. Aztán életem első görög nyaralásán új barátot szereztem, a napkiütéseket. Ritka kellemetlen dolog, pár napon belül ki is kísérleteztem, hogy a „sunblock” naptej az én haverom, az egyetlen, amivel tengerparton is létezni tudok. De nagyon sokáig nem gondolkodtam el rajta, mi a sunblock, mi a sunscreen, és egyáltalán: hogyan védenek meg a naptejek?

 

Mit csinál a nap a bőrrel?

 

Az UV sugárzás 290 és 400 nanométer közötti hullámokkal bombázza a bőrt, annak idő előtti öregedését (UV-A) és bőrrákot (UV-B) okozva. A sugarak energiája naptej nélkül a bőrben található zsírokba és fehérjékbe jut, ott szabadgyököket képez, amik pedig károsítják a sejtek működését, például a DNS-t. Rövidtávon ez az ártalom gyulladásos tüneteket okoz, az erek kitágulnak – ettől lesz vörös a bőr -, az immunrendszer pedig elárasztja az égett területet a citokin nevű fehérjével. A citokin miatt lesz elviselhetetlen a leégett vállon a táska pántja, a zuhany vízsugara, illetve nagyjából bármi, ami hozzánk ér. A test így közli velünk, hogy helló, megsérültem.

Mivel a bőr folyamatosan megújul, a sugárzás miatti DNS mutációk is könnyen továbbadódnak, így alakulhat ki a bőrrák. A bőrt ért napfény káros hatásait a test nem felejti el, azok egy életen át összeadódnak, a bőrrák ezért nem csak a hozzám hasonló hófehéreket fenyegeti, hanem a jól barnulókat is.

 

Mit csinál a naptej?

 

A naptejek szerves és szervetlen alkotóelemekből állnak, ezek kémiai és fizikai védelmet nyújtanak. A szerves – vagyis szénatomokól álló – molekulák a napsugárzás UV sugarait szétszórják, és részben hőenergiává alakítják.

 

A szervetlen hatóanyag cink- vagy titánium-dioxid lehet, ezek a bőr felszínéről visszaverik az UV sugarakat, így az el sem éri a sejtjeinket. Ez utóbbit jelöli a csomagoláson a sunblock (napot blokkoló) felirat, és ez magyarázza meg azt, miért ez kell a szuperérzékeny bőrnek. A sunblock naptejek használóit régebben könnyű volt felismerni a testüket borító vastag fehér bevonatról, de ez ma már nincs így, a kutatóknak sikerült a korábbinál sokkal apróbb molekulákat előállítani, ami nem képez fehér páncélt a bőrön. A legtöbb naptej manapság már egyesíti a kémiai és a fizikai védelmet.

 

Mit jelent a faktor, vagyis az SPF?

 

Az SPF a sun protecting factor, magyarul a napvédelmi faktor rövidítése, és azt jelenti, hogy az adott naptej hányszorosára növeli azt az időt, amit károsodás nélkül napon tölthetünk. Esetemben az alapszorzó a tengerparton nagyjából 5 perc, vagyis egy ötvenes naptejjel bő 4 órám van, ha jól használom.

 

A napozás hat parancsolata

 

  1. UV csúcsban (10 és 2 között, illetve amikor az árnyékod kisebb, mint te) ne napozz!
  2. Legalább 30-as, széles spektrumú, UV-A és UV-B ellen is védő naptejet használj!
  3. Nagyjából 2 óránként (és úszás után) kend újra magad, a faktorok által biztosított maximális védelem csak így lesz meg
  4. Borús időben is kend be magad, a felhők gyakran csak a sugárzás 20 százalékát szűrik ki, a maradéktól még bőven le tudsz égni!
  5. Kerüld el a szolikat!
  6. Rendszeresen ellenőrizd és ellenőriztesd az anyajegyeidet! Az időben felismert bőrrák jellemzően jól gyógyítható, ne hanyagold el a szűréseket!

5 tipp a tökéletes közös nyaraláshoz!

Blog FB Insta 4

A nyaralás az év legjobb része, igaz? És barátokkal nyaralni a legjobb! Vagy mindenki összeveszik mindenkivel, házasságok és évtizedes barátságok mennek tönkre? Bármelyik lehet igaz, de egy kis felkészüléssel könnyen elérhetjük, hogy a vakáció életre szóló élmény, ne pedig egy rettentő rémálom legyen.

Lássuk, mit tehetünk ezért!

  1. Válasszuk meg okosan az útitársainkat

Csapatban nyaralni buli, viszont egyáltalán nem mindegy, kivel indulunk útnak. A közös nyaraláshoz érdekes módon nem feltétlenül elegendő, hogy valakivel amúgy, a hétköznapokban jóban vagyunk. Sőt, lehet, hogy jobb útitársunk lehet egy olyan ismerős, akivel kevésbé vagyunk közel, mint a legjobb barátnőnk. A titok ugyanis a hasonló napirend, hasonló szokások, hasonló pénztárca szentháromsága.

  1. Hasonló napirend

Ha mi szeretünk nyaraláskor sokáig lustálkodni, későn és kényelmesen reggelizni, Anna barátnőnk és családja viszont a kakasokkal kel, és már kora reggel szeret az első betervezett látványosságnál lenni, abból mindenkinek csak bosszúság származhat. Mi egyfolytában úgy érezzük, sürgetnek, és sietnünk kell, ők egyfolytában úgy érzik, várnak ránk, nem fér bele minden, amit beterveztek. Aztán este mi még mennénk egy kört a korzón, innánk egy pohár helyi bort, miközben Anna már lefordul a székről, és alig várja, hogy alhasson. Könnyű belátni, hogy bármennyire szeretjük is Annát, ez nem egy ideális kombináció. Nem lehetetlen, de nagy rugalmasságot kíván mindkét féltől, és elég sok külön programot. Lehet, hogy sokkal jobban járunk Katával, akivel kevésbé régen ismerjük egymást, de a bioritmusunk inkább szinkronban van.

  1. Hasonló szokások

ez akkor értékelődik fel nagyon, amikor viszonylag kis gyerekes családok utaznak együtt. Nem is gondolnánk, mennyi felesleges feszkó keletkezhet egyáltalán nem fontos apróságokból. Mint például abból, ha nálunk nem probléma, ha a gyerek minden reggel nutellás kenyeret reggelizik, Juli szerint viszont ez nem oké. Persze Juli gyereke azonnal be fog próbálkozni, Juli pedig abban a kínos helyzetben találja magát, hogy vagy enged, és kukázza saját elveit, vagy ellentart, viszont akkor egyrészt folyton küzdenie kell a gyerekkel, másrészt burkoltan minket is kritizál azzal, hogy szerinte nem oké a mindennapi nutellás kenyér. És most még csak a reggelinél tartunk. A gyereknevelés roppant kényes terep, ha valakivel nagyon eltér az értékrend, azzal inkább csináljunk sok közös játszóterezést és délutáni vendégséget, de soha, soha ne nyaraljunk együtt.

De csak felnőttekkel is szerencsés, ha hasonló dolgok érdekelnek bennünket, abból nem lesz jó közös nyaralás, ha Éva minden nap egy nagyobb gyalogtúrára indulna, Hanga a boltokat járná, mi viszont reggeltől estig a strandon süttetnénk a hasunkat a nappal.

  1. Hasonló pénztárca

Ez elég egyszerű. Ha nekünk nem mindegy, mi mennyibe kerül, Klárinak nem számít a pénz, és szeretné végigenni a tartomány összes Michelin csillagos éttermét, szívesen fizetne be privát jacht kirándulásra, és ki nem hagyná a legmárkásabb boltokat, akkor ne menjünk vele nyaralni. Neki is kellemetlen lesz, nekünk pláne.

  1. Rugalmasság, és annak tudata, hogy nem vagyunk összenőve

Akármennyire jól passzolunk is össze nyaralótársainkkal, előállhat az a helyzet, amikor mégis kétfelé húznánk azt a szekeret. Mi már mennénk vacsorázni, ők még beugranának egy múzeumba. Mi még felmennénk a kilátóba, ők már fáradtak, és hazafelé vennék az irányt. Ők kifizetnék azt a 40 eurót egy szerintük jó programra, mi nem szeretnénk. Ilyenkor lazítsunk, és nyugodtan váljunk ketté. Sőt, ha attól félünk, ez nem egyértelmű, a nyaralás elején rögtön tisztázzuk is, hogy mindenki bátran csinálja a saját dolgát.

Ha ezeket betartjuk, könnyen megtalálhatjuk azokat az ideális útitársakat, akikkel akár évtizedekig gyűjthetjük közösen az élményeket. Már csak sokat kell fotózni, és akkor tényleg életreszóló emlékeket szerzünk. Bónusz tipp, ha beüt egy váratlan rossz helyzet, pech, kisebb baleset, mindig fényképezzünk, sokszor ezek lesznek a legjobb közös sztorik!


7 dolog, amit megtehetsz a bőröd fiatalságáért

Vannak a szerencsés alkatúak, akik sokáig őrzik az arcbőrük szépségét és rugalmasságát. Irigykedve tekintenek rájuk a kevésbé szerencsések, különösen a késő negyvenes-ötvenes éveik táján. A bőr öregedése azonban nemcsak szerencse, vagy „genetika” kérdése, de ugyanilyen fontosak a környezeti tényezők is. Hét dolog, amit megtehetsz a bőrödért, hogy sokáig szép és fiatalos maradjon.

  1. Óvakodsz a dohányfüsttől.
    Ha nem dohányzol, és a családodban sem cigarettázik senki, akkor viszonylag könnyű dolgod van, mivel ma már nem nagyon lehet véletlenül dohányfüstbe botlani nyilvános helyeken. Ha viszont nem vagy ilyen szerencsés helyzetben, tudnod kell, hogy az aktív és a passzív dohányzás egyaránt kiszárítja és ráncosítja a bőrt. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás csökkenti a szervezet C-vitamin-tartalékát, amelynek egyik fontos feladata a szabad gyökök megkötése. A dohányzással tehát kiiktatod a bőr egyik védelmi vonalát, ráadásul a hidratációt is rontod.Blog FB Insta 1
  2. Visszafogod az alkoholfogyasztást.

A tudomány jelenlegi állása szerint heti egy pohár bornak megfelelő alkoholmennyiség az, ami még nem károsítja a szervezetet. E fölött sajnos a bőr is megsínyli a dorbézolást, mivel az alkohol hatására a bőr hajszálerei kitágulnak, ami egy idő után úgy is marad, állandóvá válik. A jelenség tudományos neve rozácea, magyarul pedig borvirágnak hívjuk.

  1. Alaposan kipihened magad

Tudjuk, könnyebb mondani, mint megtenni, de azért jó tudni, hogy a kialvatlanságtól a szem alatt sötét karikák, majd táskák nőnek, a bőr pedig megereszkedik és petyhüdtté válik. Eleinte talán sikerül ezeket gondos sminkeléssel elkendőzni, hosszú távon viszont mindenképpen akkor teszünk jót magunkkal, ha a kedvenc sorozatunk még egy epizódja helyett inkább jól kialusszuk magunkat.

  1. Sokat és intenzíven sportolsz, lehetőleg friss levegőn

Az intenzív mozgás serkenti a vérkeringést – és nem, most nem a pilatesre gondolunk, és nem is a könnyű sétára, vagy a rózsafák metszésére (vö. kertészkedés), hanem olyan mozgásformákra, amelyektől alaposan megemelkedik a pulzusszám. Az aktív sportolás nemcsak a testet, de a bőrt is fiatalon tartja.

  1. Vigyázol a csípős hideggel

A friss levegőn mozgást persze nem télen, kopogós mínuszokban kell űzni. A nagy hideg ugyanis egyáltalán nem tesz jót a bőrnek, kicsípi, kiszárítja, a száraz bőr pedig könnyebben ráncosodik. Rossz hír, hogy már maga a tél is alaposan próbára teszi a bőrt: kint hideg van, bent pedig a fűtéstől száraz a levegő. Mindenképpen figyeljünk oda tehát a megfelelő párásításra, és hidratáljuk a bőrünket!

  1. Óvakodsz a stressztől

Még egy pont, ami nem annyira választható, sokkal inkább az élet hozza. Elkerülni nehéz, kivédeni viszont megpróbálhatjuk különböző relaxációs technikákkal, sporttal, jógával és pilatessel, barátokkal találkozással, mély beszélgetésekkel, vagy a kedvenc hobbink űzésével – de semmiképpen se alkohollal!

  1. Véded a bőröd a naptól (és ha már itt tartunk, a szoláriumot is jobb elfelejteni)

A tudomány jelenlegi állása szerint mindenképpen érdemes megvédeni a bőrt a nap káros sugaraitól. Ezzel nemcsak az öregítő hatást: szeplők, öregségi pigmentfoltok, pókvénák és ráncok kialakulását, de a bőrdaganatokat is megelőzhetjük. Ajánlatos legalább 15-ös faktorú fényvédőkrémet használni még borús időben is, hiszen az UVA sugaraktól a felhők sem védenek. A fény okozta bőröregedési folyamat alattomosan zajlik, a hatások összeadódnak, a bőr regeneráló képessége romlik, a károsodások pedig csak halmozódnak.

Tulajdonképpen, ha végignézünk a listán, semmi okunk panaszra, hiszen mindaz, ami a bőrnek jó, az az egész testünknek jót tesz. Mivel sem a dohányzás, sem az alváshiány, sem az alkoholizálás nem része az egészséges életmódnak, semmi olyat nem kell tennünk a bőrünkért, ami ne lenne része a felelős, testtudatos életnek. Tehát ha jót teszel a testeddel, máris jót tettél a bőröddel is!

Végül pedig természetesen nem szabad megfeledkezni a rendszeres és alapos hidratálásról, bár ha jobban belegondolunk, ez a nulladik, kiinduló lépés a bőrünk egészségéért és fiatalságáért.


Kisminta igénylés
x

Kisminta igénylés

Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

 Adataim marketing célokra felhasználhatóak. Részletek

Vásárlás