40 múltál? 10 tipp, hogyan lehet ez életed legjobb időszaka

Ha elmúltál 40, akkor tudod, hogy a koroddal kapcsolatban kétféle alapmegközelítéssel találkozhatsz. Az egyik bemutatja, hogyan kezd el leépülni a tested és hányféle egészségügyi csapásra számíthatsz, a másik pedig a hurráoptimista „Huszonéves test 40 fölött” típusú.

De miért is kellene 40 fölött 20 évesnek kinéznünk?
Küzdünk azért, hogy a tinédzserek ne anorexiás modellek nyomán alakítsák ki testképüket, és lassan küzdeni kell azért is, hogy 40 fölött ne kapjon el bennünket a pánik testünk változásai miatt.
Meg kell tanulnunk elegánsan, szépen kezelni ezt a folyamatot. Megtalálni a diéták, anti-ageing krémek, edzéstervek, push-up melltartók, plasztikai sebészet között a saját egyensúlyunkat. Dolgoznunk kell a szépségünkért és az egészségünkért. Nem hagyhatjuk el magunkat, de nem is kell beleőrülni, hogy nem tudjuk megállítani az öregedést.

Íme néhány tipp pánik helyett:

  1. Ne hagyd, hogy elragadjanak a szürke hétköznapok
    Szakíts időt magadra és próbálj ki új dolgokat! Bármit, amihez kedvet érzel.
    érezd jól magad
  1. Legyen stílusod
    A divatban nincs korhatár. Öltözködj sokszínűen, bátran, de ha valami nem passzol hozzád, azt ne erőltesd!
  1. Ne aggódj
    Azzal, hogy szétstresszeled és agyonidegeskeded magad valami meglévő vagy közelgő katasztrofális helyzeten, nem oldasz meg semmit. Zárd ki a negatív, tipródós gondolataidat és koncentrálj a megoldásra!
  1. Szakíts időt az apró örömökre
    Állj meg és örülj a kicsi dolgoknak is. Ez egyszerűnek tűnik, de ehhez le kell válnunk egy kicsit a kütyükről, hiszen virtuális világunk kiszorítja a valóság apró, de fontos örömeit. Mikor láttad utoljára a napfelkeltét? Szakíts időt arra, hogy megéld a pillanatot, hidd el, élvezni fogod.

Untitled design (9)

  1. Állj le az összehasonlítgatásokkal
    Sokat árthat az önbecsülésednek, ha mások életével hasonlítod össze a sajátodat, főleg, ha egy Facebook barát kirakat életével teszed ezt. Te határozd meg az elvárásaidat a saját mércéd alapján és ne dőlj be vetített képeknek, hidd el, mindenkinek vannak problémái.
  1. Ápold a barátságokat
    A mindennapi rohanásban sokan a baráti találkozókat áldozzák fel először az idő oltárán. Ne ess ebbe a hibába! Egy erős és támogató baráti háttér előrébb visz a magánéleti vívódásaidban és a legújabb projektjeidben egyaránt.
  1. Tanulj
    Tanulj – nyelvet, lakberendezést, esztétikát – bármit, ami érdekel. Energiát és sikerélményt ad, új emberekkel hozhat össze és fitten tartja az agyat.
  1. Ne vesztegess időt negatív emberekre
    Te döntöd el, milyen emberekkel akarod magad körül venni. Az élet sokkal könnyebb, ha vidám, pozitív gondolkodású emberekkel barátkozol és nem hagyod, hogy a negatív emberek hatással legyenek az életedre.
  1. Tanulj meg nemet mondani.
    Nem kell megfelelned senkinek. Mi történik, ha megkérnek valamire, amit nem akarsz és te nemet mondasz? Az, hogy kikerülsz egy nemszeretem szituációból.
  1. Humorral minden könnyebb
    Nem kell mindent komolyan venni. Sokszor, ha meglátod a helyzet humoros oldalát a legrémesebb szituáció is viccessé válik. Az önirónia pedig segíti önmagunk elfogadását is.

Okozhat fájdalmat a stria?

Szabad-e a striával napozni, és hozzáérjünk-e, ha fáj? Fogyás előtt, vagy után foglalkozzunk-e a kezelésükkel? Szinte mindenkinek vannak kérdései a fiúkat és lányokat, az idősebbeket és fiatalabbakat, és főként a kismamákat érintő striával kapcsolatban. Nemrég szakértői rovatot indítottunk a Bio-Oil Facebook oldalán, Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász szakorvos a striákkal, kialakulásukkal, kezelésükkel kapcsolatban várta kérdéseiteket. Most pedig itt vannak a válaszok.

Ebben a korábbi cikkünkben Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász segítségével már alaposan körüljártuk a striák kialakulásának okait. Köszönjük aktivitásotokat, nagyon sok kérdés érkezett, ezek közül kiemeltük azokat, melyekre korábbi írásainkból nem kaptatok választ. Hamarosan pedig újabb szakértői rovattal jelentkezünk majd.

Kérdések és válaszok:

Ikerterhességet követően, 3 hónapja napi kétszer, háromszor kenve a hasamat még mindig nagyon vastag és lilás striáim vannak. Fog ez még változni?

A stria „alaptermészetébe” beletartozik, hogy idővel spontán is halványodik. Ebből, illetve a kezelésből adódóan is számíthat a halványodásra. A friss, vékony, felszíni striák a kezelésre jobban reagálnak, mint a régebbi és mélyebb csíkok.

Napozás striával

Többen érdeklődtetek arról, hogy striás bőrrel mennyire ajánlatos napozni. Ártalmas-e a napozás, vagy jót tesz a striáknak? Le tud-e barnulni a stria a normál bőrrel együtt?

A stria a környezeténél halványabb színét az okozza, hogy a területében kevesebb a bőr barnaságáért felelős melanocyták (pigmentsejtek) mennyisége. Ennek megfelelően egyrészt nem várható, hogy a stria lebarnuljon, másrészt emiatt nagyobb esélye van a napégésnek. A napozás így csak a bőrtípusnak megfelelő erősségű fényvédő használatával tanácsos.

A striáim sokszor fájnak és rossz hozzá érni. Ez mitől van?

A fájdalom és a rossz érzés feltehetően szubjektív, mert a stria esetében a fájdalomnak semmilyen objektív alapja nincsen.

A már meglévő striákat fogyás előtt vagy után célszerű inkább kezelni?

A meglévő striák kezelése feltétlenül tanácsos fogyás előtt és után is, így tudja a leghatékonyabban elősegíteni a striák javulását.


6 ok, amiért nem tudsz a hasadból fogyni

Akármit csinálsz, makacsul ragaszkodik a hasadhoz a zsír? Hetek, hónapok óta kitartóan edzel és normálisan eszel, mégis nehéz begombolni a farmert? Akkor gondold végig, a következő hat dolog közül valamelyik igaz-e rád, mert ezek bizony még a fitt életmód és szuper táplálkozás mellett is lehetnek okai a puha pocak jelenségnek.

1.Magnéziumhiány

Testünknek több, mint 300 -féle kémiai reakcióhoz van szüksége magnéziumra, például a szabályos szívverés fenntartásához is nélkülözhetetlen. És ez az ásványi anyag egy 2013-as kutatás szerint hozzájárul a vércukor- és inzulinszint szabályozásához is, aminek viszont szerepe van a súlyunk alakulásában. Ráadásul a megfelelő magnéziumbevitel segít abban, hogy a testünk kevesebb vizet tartson vissza a menstruációs ciklus során, ami azt jelenti, hogy kevésbé puffad a has.
Megoldás: egyél magnéziumban gazdag ételeket, mint a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és olajos magvak. Ha valamiért ez nem megy, beszélj az orvosoddal a pótlásról, 30 év alatt napi 310 mg, 30 év fölött napi 320 mg fogyasztása javasolt.

hasból fogyni

2. Rossz edzéstípust választottál

Ha fogyni akarnak, sokan a kardióra esküsznek, mint a futás, vagy a hosszú gyaloglás. Csakhogy van egy kis probléma ezzel. Egy 45 perces futás először valóban csak úgy dobálja lefelé a dekákat, ám igen hamar alkalmazkodik hozzá a testünk és az anyagcserénk, ami azt jelenti, hogy abban a pillanatban befejezi a kalóriák égetését, ahogy leugrottunk a futógépről. Ha viszont súlyzókkal is dolgozunk, olyan mikrosérüléseket hozunk létre, amelyekkel extra feladatot adunk az izomzatnak: akár két napon keresztül is használhatnak több energiát. A leghatékonyabb edzésmódszernek a HIIT tréninget (magas intenzitású interval tréning) tartják, amely egyszerre emeli meg a pulzust, és dolgoztatja változatosan az izmokat.
Megoldás: saját HIIT tréninget bármiből csinálhatsz, amiben van kardió (futás, bringa, evezés, gyors úszás, boksz, stb) amit az egész testet igénybe vevő izommunkával kombinálsz, ha viszont nem tudod, hogy kell, a youtube-on is rengeteg program közül választhatsz.

3. Nem alszol eleget

A nők tetemes része nem alszik eleget, ez pedig hatással lehet a derékbőségünkre is, minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb hatással. Azok a nők, akik rendszeresen 5 vagy annál kevesebb órát alszanak naponta, az évek során 32 százalékkal nagyobb eséllyel halmoznak fel jelentős túlsúlyt, mint eleget alvó társaik. Ráadásul, az ennyire keveset alvók átlagosan napi 300 kalóriával többet is esznek, jellemzően zsíros ételekből. És hogy miért? Mert a kialvatlanság miatt a ghrelin hormon szabadul fel, ami az agy éhségközpontját ingerli.
Megoldás: próbáld meg úgy alakítani az életedet, hogy meglegyen a napi 7-8 óra alvás. Ahhoz, hogy az éjszaka pihentető is legyen, távolítsd el az ágyad közeléből a zavaró kütyüket, tartsd hűvösen a hálószobát, és ne igyál kávét délután és este. Szakértők szerint az  is segít, ha szabályos napirendet tudsz tartani, állandó lefekvési és kelési időpontokkal, akár még úgy is, hogy hétvégén is eszerint élsz.

4. Kedveled a szénsavas italokat

Az üres kalóriákkal tömött cukros-szénsavas italok fogyasztása egyértelműen étkezési katasztrófa, ha fogyni szeretnél, viszont a cukormentes sem feltétlenül a haskörfogatod barátja. Egy 2012-es vizsgálat szerint a normál szénsavas üdítők fogyasztóinak nagyobb a derékbősége és több zsír halmozódik fel a hasi területen. A nullkalóriás szénsavas italok rajongói között viszont szintén nagyobb a derékbőség, magasabb a BMI és a testzsírszázalék. Hogy lehet ez? A kutatók arra gyanakszanak, hogy az édes íz olyan reakciókat indít el a testben, hogy az felkészül egy hirtelen energialöketre, ami viszont – mivel az ital kalóriamentes – nem jön. Ez összezavarja az éhség jelzéséért felelős rendszert, és végül több kalóriányi ételt-italt kívánunk meg (és fogyasztunk el), mint amennyit megspóroltunk az italon.
Megoldás: törd meg az ördögi kört, és szokj rá, hogy az étkezések mellé rutinszerűen vizet, vagy cukrozatlan teát iszol. Ha unod a H2O-t, ízesítsd meg egy-két szelet gyümölccsel vagy zöldséggel.

5. Sok a só

Ha érezted már úgy, hogy egy különösen sós kaja után megpuffadtál, megnyugtatunk, hogy nem képzelődtél! A szükségesnél több só hatására a bőr felvizesedik, amitől püffedt külsőt ölthetünk. És az emberek elég jelentős része több sót fogyaszt, mint az egy napra ajánlott 2300 mg. Még ha nem is sózol meg mindent, számolni kell a rejtett sóbevitellel: a konzervektől a péksüteményeken át a salátaöntetekig és a felvágottig minden tartalmaz sót.
Megoldás: próbálj meg minimális mennyiségű hozzáadott sóval készíteni az ételeteket, és az ízeket inkább más fűszerek használatával fokozd! Próbáld ki a fahéjat, csiliport, római köményt, gyömbért, bazsalikomot, petrezselymet és rozmaringot, ha eleget használsz belőlük, csodálatosan helyettesítik a só jelentős részét.

6. Sok az alkohol

Nem elég, hogy az alkoholos italokban tetemes mennyiségű kalória van, ráadásul még az étvágyat is növelik. Az sem mindegy persze, hogy mit (és mennyit) iszol, a sör például kifejezetten növeli a hasi elhízás esélyét, de egy 160 ezer nő életét másfél évtizedig megfigyelő német vizsgálat szerint sajnos bármilyen ital rendszeres fogyasztása negatív hatással van a lapos hasra.
Megoldás: nincsen semmi baj azzal, ha időnként jól esik egy pohár bor vagy egy kupica jó minőségű pálinka. Kerüld viszont a cukros-szénsavas koktélokat!


Szeresd az őszt, van miért

Van egy japán mondás, miszerint „Örülj az esőnek, mert akkor is esik, ha nem örülsz”. Ha jobban belegondolunk, így van ez minden természeti jelenséggel: nem fog elmaradni csak azért, mert nem jó szívvel gondolunk rá. Én például határozottan rajongok az őszért, elmesélem, miért.

Most, hogy vége a nyárnak, végre fellélegezhetnek az érzékeny, világos bőrűek. Míg azelőtt naponta többször is időt kellett szánni a fényvédelemre (hacsak nem egy szobában terveztük eltölteni az egész napot), és árnyéktól árnyékig kellett osonni az utcán, most végre megszabadultunk a leégés veszélyétől.

Ugyanígy, hacsak nem vagyunk lelkes sportúszók, nem valószínű, hogy a következő hónapokban kitesszük magunkat a klóros víz szárító hatásának,  és mivel jó eséllyel még hetekig nem kell fűteni sem, nem lesz gondunk az extra hidratálással. Ha más előnye nem lenne, már ettől is csodás időszak lenne az ősz, de van ám még tovább is.

Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, előkerülnek a kardigánok, blézerek, harisnyák, hosszúnadrágok. Természetesen semmiképpen sem valljuk be, hogy ilyenkor lazítunk az epilálási gyakorlaton, de attól még megtehetjük! Senki sem fogja észrevenni, ha egy kissé ritkábban megyünk kozmetikushoz, vagy nem mindennap akad a kezünkbe a borotva. Igazi kegyelmi időszak ez a bőrnek!

Ráadásul a sminkünk sincs veszélyben minden pillanatban, nem kell a hosszú, nyári, izzadságálló procedúrát végigcsinálni minden nap ahhoz, hogy a külsőnk ápolt legyen.

A legjobban pedig azt szeretem az őszben, hogy annak ellenére, hogy most néhány hétig lazíthatunk a szépségápolási rutinon, sőt, lassan a nyári barnaság is lekopik, mégis remekül érezzük magunkat a bőrünkben. Ennek egyik a titka pedig az őszi termésekben rejlik, amelyek igazán színessé varázsolják a táplálkozásunkat.

szeresd az őszt

Nincs még egy olyan évszak, amely ennyire gazdagon ontaná a rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, és ez alól szerencsére nem tudjuk kivonni magunkat, még akkor sem, ha nem vagyunk mindenre elszánt piacozók. Ilyenkor az éttermek, menzák és kifőzdék is előszeretettel használják a sok friss termést, így óhatatlanul részesülni fogunk a jótéteményeikből. Lehullott a dió, a mogyoró, megérett a sütőtök, a szőlő, a szilva, betakarították a hüvelyeseket, a napraforgót. Bizony, ezek mind tele vannak antioxidánsokkal, többek között E-vitaminnal és A-vitaminnal, amelyek megvédik a szervezetet az úgynevezett oxidatív stressztől, így segítenek a bőrt, és az egész testet fiatalon tartani. Nem véletlen, hogy ezeket az összetevőket a legjobb bőrápoló termékek is tartalmazzák, például a Bio-Oil is. És persze ezek a termések nemcsak egészségesek, hanem nagyon-nagyon finomak is.

Ha engem kérdeztek, az őszben az a legjobb, hogy ezek közül a termések közül sokat magunk is összegyűjthetünk az erdőben, miközben egy jót kirándulunk, és friss levegőn vagyunk. Szedhetünk gombát, (mindenképpen vizsgáltassuk be gombaszakértővel!), ha ismerjük a jó lelőhelyeket, összegyűjthetjük a lehullott mogyorót, szelídgesztenyét, szedhetünk áfonyát és feketeszedret. Már-már romantikusan egyszerű és élvezetes módszer az egészségünk megőrzésére!

Ráadásul hajladozás közben jól át is mozgatjuk magunkat, de hát ez már csak hab a tortán.


Tudtad, hogy Magyarország is tele van szuper élelmiszerekkel

Ahogy egyre többet tudunk a táplálkozásról, mindannyian egyre jobban odafigyelünk, mit eszünk. Ez egyfelől felelősségteljes viselkedés, hiszen nemcsak nekünk, hanem a párunknak, gyerekeinknek is fontos, hogy minél tovább maradjunk egészségesek, tevékenyek. De divatos is, és mint minden divathullámban, néha könnyű túlzásokba esni. Mondjuk ki egyenesen: néha nem látjuk a fától az erdőt. Vegyük például a szuperegészséges élelmiszereket. Tudjuk, ezeket jó enni, mert tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. De néha jobban tesszük, ha megállunk egy pillanatra, és nem követjük vakon a trendeket.

Mert nem biztos, hogy ami Amerikában superfood, az nálunk is tökéletes választás. Mert hozzánk nyolcezer kilométert utazik repülőn, emiatt kénytelenek éretlenül leszedni, így talán vitamin sincs benne annyi, és a szállításával, csomagolásával szennyezzük a környezetet. Eközben sokszor szerényen megbújik a spájzban valami, amivel könnyen, olcsón, egyszerűen ki tudnánk váltani a trendi szuperételt, és pont ugyanannyi tápanyaghoz jutnánk, kímélnénk a környezetet, spórolnánk, és még a hazai gazdákat is támogatnánk.

Lássunk pár ilyen hazai szuperételt, és azt, mit tudunk kiváltani velük! A felelős gasztrohős oldal gyűjtése segít megtalálni a legjobb hazai kajákat!

őszi terményekCsipkebogyó kontra Gojibogyó

A csipkebogyóban hússzor annyi C-vitamin van, mint a gojibogyóban, rengeteg A-vitamint és rostot tartalmaz, és szuper antioxidáns-forrás. És rengeteg terem belőle itthon.

Lenmag kontra Chiamag

A chiamagot kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalma miatt tartják remek tápláléknak, miközben a lenmagban jó 30 százalékkal több omega-3 van. És B-1 vitamin, és mangán, és magnézium, és foszfor, és rengeteg rost, és szelén. A lenmagolaj az egyik legtökéletesebb összetételű olaj, amit a salátánkra cseppenthetünk.

Napraforgómag kontra kesudió

A mezei kis szotyink E-vitamin tartalma 33-szor magasabb, mint a kesudióé, emellett remek forrása B1-vitaminnak, rostnak, továbbá fehérjében és antioxidánsokban is gazdag. De nem csak beltartalmi értékei miatt érdemes ezt választani, hanem lelkiismereti okokból is.

Ugyanis jó tudni, hogy a kesut termőhelyén „véres kesunak” nevezik, ugyanis a kesualma egy furcsa növény: ahhoz, hogy magja fogyasztható legyen, először minden egyes darabot meg kell fosztani kettős, kemény héjától, ami ráadásul enyhén mérgező is. A kesuimport java része Indiából származik, ahol a dolgozók szinte sosem kapnak védőkesztyűt, és a napi tíz órai munkával kb. 600 forintot keresnek. Amikor szotyit választunk kesu helyett, erre is nemet mondunk!

Hajdina kontra quinoa

A hajdina és a quinoa ugyanannyi rostot tartalmaz. Viszont a quinoával kapcsolatban is vannak lelkiismereti dilemmák. Ez a növény eredetileg Bolíviában a szegények eledele volt, viszont mára a hatalmas kereslet miatt az ára olyan magasságokba szökött, hogy a termőhelyén lakók már nem engedhetik meg maguknak, és ehelyett olcsó, importált, rosszabb minőségű ételt fogyasztanak. Ezt úgy kell elképzelni, mintha nálunk többe kerülne egy kiló liszt, mint a csirkemell. Náluk ez történt.

 


Ezért hizlal valójában a cukor

Viszonylag nehéz a cukorról újat mondani, már mindenki fejből fújja, hogy mennyire rossz, milyen káros a hasnyálmirigyre, a fogakra, és különben is, elhízást okoz, az meg további bajokat: nevezzük nyugodtan fehér méregnek. A baj sajnos csak az, hogy úgy vagyunk vele, mint Gollam a gyűrűvel: gyűlöljük, és egyszerre imádjuk. Mert finom, és különben is, eredendően szeretjük az ízét, hiszen az anyatej is édes volt, ugye!

logós édes élet

Ám nem is az édes ízek okozzák a galibát, hanem kimondottan a villámgyorsan felszívódó, hozzáadott cukor. Bár az élettani hatásait én is betéve tudtam (elméletben), egészen addig nem fogtam fel, hogy ez mit is jelent, amíg meg nem tapasztaltam saját magamon.

Meséltem nemrég, hogy életmódot váltottam, aminek részeként teljesen, és tudatosan elhagytam a hozzáadott cukrot. Ez azt jelenti, hogy hónapok óta nem ettem semmit, ami hagyományosan édességnek számít. Persze nem kell sajnálni, tudom, hogy hol kell keresni az élet jó dolgait, de erről majd kicsit később.

A cukorelhagyás azért a legjobb barátja a fogyni vágyóknak, mert a cukor pillanatok alatt megdobja a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan le is esik, ettől viszont az ember éhes lesz. Tehát nem éri meg cukrot enni, mert nem táplál, csak üres kalória, és fakaséheséé tesz.

Nekem egészen addig sikerült is ellenállni minden kísértésnek, amíg el nem jött az évenként egyszer esedékes szilvás gombóc főzés napja. De ne fogjuk fel ezt botlásnak, hanem sokkal inkább egy értékes tapasztalatnak. Ugyanis két darab szilvás gombóc elfogyasztása után pontosan másfél óráig éreztem magam jól, utána a vércukorszintem az előre várható módon leesett, és olyan mardosó éhség jelentkezett, amilyent a hónapok óta tartó, teljes cukormegvonással járó életmódváltásom során egyetlenegyszer sem tapasztaltam. Az éhség szinte csillapíthatatlan volt, és amíg máskor bőven elég volt uzsonnára egy alma, pár szem szőlő, vagy egy szelet barna kenyér sonkával, most gyakorlatilag fel tudtam volna falni egy egész rénszarvast, ha szerencsétlenségére éppen szembe jött volna velem egy.

Míg korábban, a cukormentes életem során abszolút kontrollálni tudtam, hogy mit és mennyit eszem, a cukorfogyasztást követő vércukorszint zuhanás teljesen kivette a kezemből az irányítást, és csak a követelőző éhség maradt. Nos, ezért hizlal a cukor, és nem a kalóriatartalma miatt!

Rájöttem, hogy az életmódváltásom korántsem azért olyan sikeres –  és nem azért tudtam 10 kilót fogyni fájdalommentesen –  mert egy jellem vagyok, és ellen tudtam állni a követelő éhségnek, hanem mert soha nem is voltam borzasztóan éhes. A hozzáadott cukor nélküli ételek tápanyagai ugyanis szépen, lassan szívódtak fel, és ezért soha nem törtek rám falásrohamok, így egyszer sem vittem be több kalóriát a szükségesnél.

A nagy kérdés innentől kezdve csak az, hogy hogyan lehet élni édes ízek nélkül. Sehogy, de nem is kell, csak a cukrot (és annak számtalan álnéven futó formáit) kell elkerülni. Rossz hír, hogy a bolti túrókrémeket, sütiket, pudingokat, kekszeket el kell felejteni, de azért lássuk be, ezek nem is annyira kifinomult ízek, hogy érdemes lenne bánkódni miattuk. Sokkal jobbak vannak a természetben, amik viszont egészen kesztyűs kézzel bánnak a vércukorszinttel, és egy kis netes kutakodás után, némi lelkesedéssel, a boltinál sokkal finomabb és egészségesebb édességeket tudunk készíteni akár mi magunk is.

A gyümölcsök például mind finom édesek, és ha a természetes előfordulási formájukban fogyasztjuk, olyan lassan dolgozza fel a szervezet, hogy szinte bármennyit megehetünk belőlük. Na jó, banánt inkább ne, de például egy fürt szőlő vagy egy lédús barack után ki vágyik még puncstortára is?

Ha pedig házon kívül ennénk valami finomat, jó hír, hogy a legtöbb cukrászdában ma már cukormentes (xilites, eritrites, steviás, stb.) tortákat, fagyikat is árulnak, gondoljatok csak a minden évben megválasztott „ország cukormentes tortájára”. Elárulom, az idei, a Pöttyös Panni nagyon finom, és egy deka cukor sincs benne.

A palacsintával sincs baj, csak teljes kiőrlésű liszttel készítsük, és gyümölccsel töltsük meg. Kakaót is nyugodtan lehet inni, csak nem az instant, cukrozott verziót, hanem jó minőségű kakaóporból, valamilyen alternatív édesítővel, xilittel vagy eritrittel.

Végeredményben tényleg csak egy kis fantázia kell hozzá, az édes ízek viccesen könnyen előállíthatók cukor nélkül is.

Viszonylag nehéz a cukorról újat mondani, már mindenki fejből fújja, hogy mennyire rossz, milyen káros a hasnyálmirigyre, a fogakra, és különben is, elhízást okoz, az meg további bajokat: nevezzük nyugodtan fehér méregnek. A baj sajnos csak az, hogy úgy vagyunk vele, mint Gollam a gyűrűvel: gyűlöljük, és egyszerre imádjuk. Mert finom, és különben is, eredendően szeretjük az ízét, hiszen az anyatej is édes volt, ugye!

 

Ám nem is az édes ízek okozzák a galibát, hanem kimondottan a villámgyorsan felszívódó, hozzáadott cukor. Bár az élettani hatásait én is betéve tudtam (elméletben), egészen addig nem fogtam fel, hogy ez mit is jelent, amíg meg nem tapasztaltam saját magamon.

Meséltem nemrég, hogy életmódot váltottam, aminek részeként teljesen, és tudatosan elhagytam a hozzáadott cukrot. Ez azt jelenti, hogy hónapok óta nem ettem semmit, ami hagyományosan édességnek számít. Persze nem kell sajnálni, tudom, hogy hol kell keresni az élet jó dolgait, de erről majd kicsit később.

A cukorelhagyás azért a legjobb barátja a fogyni vágyóknak, mert a cukor pillanatok alatt megdobja a vércukorszintet, ami ugyanolyan gyorsan le is esik, ettől viszont az ember éhes lesz. Tehát nem éri meg cukrot enni, mert nem táplál, csak üres kalória, és fakaséheséé tesz.

Nekem egészen addig sikerült is ellenállni minden kísértésnek, amíg el nem jött az évenként egyszer esedékes szilvás gombóc főzés napja. De ne fogjuk fel ezt botlásnak, hanem sokkal inkább egy értékes tapasztalatnak. Ugyanis két darab szilvás gombóc elfogyasztása után pontosan másfél óráig éreztem magam jól, utána a vércukorszintem az előre várható módon leesett, és olyan mardosó éhség jelentkezett, amilyent a hónapok óta tartó, teljes cukormegvonással járó életmódváltásom során egyetlenegyszer sem tapasztaltam. Az éhség szinte csillapíthatatlan volt, és amíg máskor bőven elég volt uzsonnára egy alma, pár szem szőlő, vagy egy szelet barna kenyér sonkával, most gyakorlatilag fel tudtam volna falni egy egész rénszarvast, ha szerencsétlenségére éppen szembe jött volna velem egy.

Míg korábban, a cukormentes életem során abszolút kontrollálni tudtam, hogy mit és mennyit eszem, a cukorfogyasztást követő vércukorszint zuhanás teljesen kivette a kezemből az irányítást, és csak a követelőző éhség maradt. Nos, ezért hizlal a cukor, és nem a kalóriatartalma miatt!

Rájöttem, hogy az életmódváltásom korántsem azért olyan sikeres –  és nem azért tudtam 10 kilót fogyni fájdalommentesen –  mert egy jellem vagyok, és ellen tudtam állni a követelő éhségnek, hanem mert soha nem is voltam borzasztóan éhes. A hozzáadott cukor nélküli ételek tápanyagai ugyanis szépen, lassan szívódtak fel, és ezért soha nem törtek rám falásrohamok, így egyszer sem vittem be több kalóriát a szükségesnél.

A nagy kérdés innentől kezdve csak az, hogy hogyan lehet élni édes ízek nélkül. Sehogy, de nem is kell, csak a cukrot (és annak számtalan álnéven futó formáit) kell elkerülni. Rossz hír, hogy a bolti túrókrémeket, sütiket, pudingokat, kekszeket el kell felejteni, de azért lássuk be, ezek nem is annyira kifinomult ízek, hogy érdemes lenne bánkódni miattuk. Sokkal jobbak vannak a természetben, amik viszont egészen kesztyűs kézzel bánnak a vércukorszinttel, és egy kis netes kutakodás után, némi lelkesedéssel, a boltinál sokkal finomabb és egészségesebb édességeket tudunk készíteni akár mi magunk is.

A gyümölcsök például mind finom édesek, és ha a természetes előfordulási formájukban fogyasztjuk, olyan lassan dolgozza fel a szervezet, hogy szinte bármennyit megehetünk belőlük. Na jó, banánt inkább ne, de például egy fürt szőlő vagy egy lédús barack után ki vágyik még puncstortára is?

Ha pedig házon kívül ennénk valami finomat, jó hír, hogy a legtöbb cukrászdában ma már cukormentes (xilites, eritrites, steviás, stb.) tortákat, fagyikat is árulnak, gondoljatok csak a minden évben megválasztott „ország cukormentes tortájára”. Elárulom, az idei, a Pöttyös Panni nagyon finom, és egy deka cukor sincs benne.

A palacsintával sincs baj, csak teljes kiőrlésű liszttel készítsük, és gyümölccsel töltsük meg. Kakaót is nyugodtan lehet inni, csak nem az instant, cukrozott verziót, hanem jó minőségű kakaóporból, valamilyen alternatív édesítővel, xilittel vagy eritrittel.

Végeredményben tényleg csak egy kis fantázia kell hozzá, az édes ízek viccesen könnyen előállíthatók cukor nélkül is.


Lehet ápolt kezed, száraz bőrrel is

Nem kell ahhoz menyasszonynak lenni, hogy az ember lánya szép kézre vágyjon. De sajnos nem születik mindenki kézmodellnek, ezzel először akkor szembesültem, amikor negyedik osztályban mellém ültették Petit. Én jobbkezes voltam, ő bal, és gyakran alakult úgy, hogy a szabad kezünk egymás mellé került a padon. Most nem valamilyen romantikus részlet jött, hanem a felismerés: az én kezem tök ráncos, a Petié meg sima. Miért? 10 éves voltam, és száraz bőrű.

Akkor kezdtem el nagyon irigyelni mindenkit, akinek szép, sima, ránctalan keze van. De az irigység még egy problémát sem oldott meg a földön, így aztán elég hamar ráeszméltem, ha nem akarom, hogy úgy nézzen ki a kezem, mint egy mosónőé, fokozottan oda kell figyelnem. Persze sosem lett belőlem kézmodell, de mostanra jelentős rutin van a hátam mögött kézápolásban, és büszkén mondhatom, hogy akkori, évtizedes hátrányomat ledolgozva nagyjából annyi idősnek néz ki a kezem, mint amennyi vagyok.

Blog FB Instagram

Mit tehetsz, hogy a kezedet a legkevésbé viseljék meg a hétköznapok? Nekem ezek váltak be:

Jóbarátom a gumikesztyű: a kezünkre otthon a legnagyobb veszélyt a különféle vegyszerek és/vagy a sok mosogatás jelentik. Macerás gumikesztyűt használni? Igen az, de nekem megéri. Tartok egy párat a mosogató alatt, egyet a fürdőben a tisztítószerek között, és ha nem is veszem elő minden mosogatásnál, az erősebb hatású vegyszerekhez, sütő- és szőnyegtisztításhoz, fertőtlenítéshez és kertészkedéshez igen.

Kerülöm a kézfertőtlenítőt, és enyhe szappant használok. A kézfertőtlenítők hasznosak, ám jelentős részben alkoholból állnak, ami a száraz bőr nagy ellensége. Ahelyett, hogy naponta 90 alkalommal előrántanám, inkább kezet mosok. Enyhe szappanokat veszek, lehetőleg szulfátmenteset. És igyekszem megfogadni azt a tanácsot, hogy a kézről inkább itassuk fel a nedvességet, ne dörzsöljük erősen, így nem nyúlik meg a bőr. Ezen a téren még van hova fejlődnöm.

Sok kézkrémem van egyszerre. Igyekszem kézkrémet tartani azokon a helyeken, ahol sokat pacsálok vízben, így legtöbbször rutinszerűen nyomok utána egy keveset. A csapok melletti krémeknél a könnyebb állag vált be, épp csak annyi, hogy szétkenem, és már be is szívódott. Viszont van igazi, keményharcos krémem is, méghozzá ősszel-télen abból is kettő: egyik az ágyam mellett, másik a táskámban. Nem írok márkát, mert mindenkinek más válik be, a lényeg az, hogy ha nagyon száraz a bőröd, találd meg azt a gyártmányt, ami rendesen ápol, viszont normálisan felszívódik, és nem hagy zsíros filmet a kézen. Az enyém egy olyan márka, amit hiperekben, drogériákban is árulnak, semmi exkluzív. A krémet mindig a kézhátra nyomom, először a kézhátakat dörzsölöm össze, hogy az ápoló java ne a tenyeremen kössön ki. Az ágy melletti krémet értelemszerűen elalvás előtt jó használni, az pedig, hogy télen a táskámban is van egy, sokszor életmentő, a párperces üresjáratokban gyakran eszembe jut krémezni egyet. A kezünk hidratálására egyébként a Bio-Oil is tökéletes megoldás, a benne lévő vitaminok és gyógynövények hidratálják, nyugtatják és puhábbá teszik a bőrt.

Manikűrös, géllakk. Bevallom, nekem ez hozta meg azt az áttörést, amivel folyamatosan ápolt hatást tud kelteni a kezem. Két-három hetente megyek el, és ez pont elég ahhoz, hogy a körmöm mindig szépen festett, a körömágyam ápolt legyen. Amióta tartom ezt a rendszert, a körömágyam sem szokott berepedni, gondolom részben a folyamatos karbantartásnak, részben a használt ápolóolajnak köszönhetően.

Naptej nyáron minden nap. Semmi nem öregíti úgy a bőrt, mint az UV sugárzás, és semmi nem kap annyi napot, mint az arcunk és a kézhát. Az arckrémek, alapozók ma már faktorosak, viszont a kezünket nemigen védi semmi. Ezért igyekszem rá figyelni, hogy legalább tavasztól őszig minden nap bekenjem a kezemet is naptejjel.

 


Mitől alakulnak ki a striák és megelőzhetőek-e?

Élete során 10-ből 7 nő találkozik a stria-jelenséggel. Ez legtöbbször akkor következik be, ha a testünk gyorsabban nő, mint ahogy a bőrünk képes alkalmazkodni. Vagyis: jellemzően terhesség alatt és kamaszkorban, esetleg gyors fogyás vagy hízás esetén.

A kamaszkorban kezdődnek azok a hormonális változások, amelyek következtében növekedésnek indulunk, magasságunk, súlyunk, testarányaink megváltoznak, így ebben a korban igencsak jellemző a stria megjelenése. Lányokban 10-16 éves kor között jelennek meg ilyen csíkok a hason, a combokon, a csípőkön, a felkarokon, a melleken, illetve a farpofákon, különböző felmérések szerint 35-70 százalék közötti gyakorisággal. Fiúknál a striák általában néhány évvel később, 14-20 éves kor között jelennek meg. Leginkább a farpofákon, a combokon, a vádlikon, a háton láthatók, különböző felmérések szerint 15-40 százalék közötti gyakorisággal.

Várandósság esetén leggyakrabban az első terhesség hatodik-hetedik hónapjában alakul ki, de megjelenhet első alkalommal a későbbi állapotosság során is. A várandós hölgy kora, a személyes és a családi stria előfordulás, a terhesség előtti és a szülés előtti súly, vagyis a terhesség alatti súlygyarapodás befolyásolja a csíkok kialakulását.

A terhességi striák megjelenését örökletes tényezők, hormonális hatások és a bőr feszülése okozza. Ha például édesanyánknak volt terhességi csíkja, akkor nekünk is az átlagnál nagyobb esélyünk van arra, hogy nekünk is legyen. Azonban nem ismerjük, hogy az örökletesség pontosan mire vonatkozik, illetve hogy milyen öröklésmenetet követ.

Blog FBINsta

Bár mostanra tudjuk, hogy megjelenése mögött genetikai okok is állnak, mi sem vagyunk tehetetlenek, ha arról van szó, hogy megelőzzük, vagy a lehető leghamarabb elmulasszuk őket. Lássuk, melyikért mit tehetünk!

Megelőzés:

Szakértőnk szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az étkezés és mozgás befolyásolná a striák kialakulását. Ezért ha meg akarjuk előzni az ilyen csíkok megjelenését, a feltételezett okok közül csak a bőr feszülését tudjuk befolyásolni.

Ha izmot építünk, legyünk türelmesek, fokozatosak, és maradjunk a természetes módszereknél! Ha fogyni szeretnénk, szintén kulcsfontosságú a türelem, a heti mínusz fél kiló nem csak a bőrünknek kedvez, de a diéta fenntarthatóságának is, sőt, sokan esküsznek a heti negyed kilós fogyási tempóra. Ahogy mondani szokták: fölfelé sem két hét alatt szaladtak a kilók!

A babavárás időszaka alatt törekedjünk arra, hogy a súlygyarapodás egyenletes legyen, így nem fogjuk túlterhelni a bőr középső rétegét – ennek repedése a stria. Emellett a megfelelő külső-belső hidratálására érdemes figyelni. Igyunk sokat, lehetőleg vizet, és figyeljünk arra, hogy a bőrünk kívülről se száradhasson ki.

De mit tegyünk, ha minden óvatosságunk ellenére megrepedt a bőrünk? Első lépés: ne essünk pánikba!

Stria-űzés

Előbb-utóbb minden stria elhalványul, ám a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a leghatékonyabb harci stratégia az, ha minél hamarabb elkezdünk velük foglalkozni. Vagyis már akkor, amikor még a pirosas állapotukban vannak. A korán elkezdett ápolással átlagosan 12 hét alatt már nagyon látványos eredményeket érhetünk el.

A mivel kezeljük a bőrt kérdésre többféle válasz is adható, a kollagéntermelést serkentő retionoid készítmények például sokak szerint igen hatékonyak, ám jó tudni, hogy terhesség vagy szoptatás alatt nem használhatóak.

Léteznek viszont olyan természetes készítmények, amelyek ebben az időszakban is biztonságosak, és hatékonyan ápolják a bőrt. A Bio-Oil ezek közül is kiemelkedik azzal, hogy olajbázisban oldott növényi kivonatok és vitaminok kombinációját tartalmazza, bár teljes mértékben eltüntetni nem képes azokat, ahogy más termék sem. A Bio‑Oil alkalmazása áldott állapot esetén is biztonságos. A második trimeszter kezdetétől naponta kétszer javasolt a Bio-Oilt a striák kialakulására hajlamos területek – vagyis a has, mell, derék, csípő, fenék, illetve a comb felső részének – bőrébe masszírozni.


Életmódot váltottam, és jé, tényleg sokkal jobb lett az életem

Blog FB Insta

Jó néhány hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy életmódot váltok, ami, ha a szívemre teszem a kezem, csak a fogyókúrám mellékterméke, szükséges rossznak gondolt velejárója volt. Az edzőm ugyanis felvilágosított: olyan nincs, hogy fogyókúra, mert amint abbahagyom, rögtön vissza is hízom a nagy keservesen leadott kilókat. Cserében viszont, ha a jól átgondolt életmódváltást választom, megígéri, hogy nem fog fájni, és az eredmény is tartós lesz.

Eleinte persze némi fenntartásokkal fogadtam az elméletét, sőt, lépten-nyomon azzal tréfálkoztam, hogy életmódot váltottam, de csak addig tart, amíg fogyókúrázom. Csakhogy eltelt sok-sok hónap, és nem így lett, nem állt vissza semmi. Ugyanakkor az sem igaz, hogy azóta is tartom magam hősiesen, mert egyáltalán nincs szükség többé semmiféle „tartásra”, vagy erőfeszítésre. Én már így élek, mert szeretek így élni. És: tádámm, jelenleg tíz kiló mínusznál járok, tele vagyok energiával, és az élet szép.

Az életmódváltásom alapelveit pár hónappal ezelőtt megosztottam veletek, most pedig a gyakorlatról, és az eredményekről fogok mesélni.

Természetesen nem ok nélkül határoztam el, hogy változtatni fogok. Lehet, hogy csak tél volt, hideg és sötét, de egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben. Egészséges voltam ugyan, de öregnek, fásultnak, rosszkedvűnek, energiátlannak éreztem magam. Leginkább öregnek, és lestrapáltnak, itt fájt, ott fájt, pedig erre azért még bőven ráértem volna 20-30 év múlva is, nem pedig a negyvenes éveim elején.

Akkoriban a sportot heti egy pilates óra jelentette, amit magamban csak lustatornának hívtam. A pilates egy nagyon kifinomult, de intenzívnek semmiképp sem nevezhető mozgásforma, ami nagyon-nagyon jót tesz a testnek és a léleknek. Nem egy hetven év feletti hölgy is jár az órákra, és erősebbek, ruganyosabbak, mint sok harmincéves.

Fogyni viszont nem lehet tőle, ezért konzultáltam a pilates oktatómmal, aki azt javasolta, hogy próbáljak ki más óratípusokat is, én pedig megfogadtam a tanácsát. Nem utolsósorban azért, mert bíztam benne, Bea ugyanis egy korombeli, szintén kétgyermekes anyuka, és ha ő tanácsol nekem valamit, az mégiscsak hitelesebb, mintha egy egészen más élethelyzetben lévő, mondjuk huszonéves edző mondaná.

Így kezdődött el a sportos pályafutásom. Kipróbáltam néhány ugrabugrálós kardió edzést, amitől heteken keresztül állandó izomlázzal küzdöttem. Számon is kértem Beán az ígéretét: azt mondta, nem fog fájni, én meg jelenleg háromszor is meggondolom, hogy leüljek-e, annyira fáj mindig a combizmom. A másik mellékhatása pedig az lett, hogy elkezdett kattogni a térdem – hát, az ugrabugrálást sem negyven évesen, tíz kiló túlsúllyal kell elkezdeni. Ez nem szabály, de nálam így alakult.

Ekkor átnyergeltem a spinracingre, ami magyarul helyben biciklizést jelent, sok-sok karmunkával kiegészítve. Ez végül bevált, kíméli a térdemet, ugyanakkor szépen izmosítja és formálja a kart és a lábat. Nem utolsósorban pedig elképesztően jó érzés, és hatalmas buli a mozgás, csorog rólunk az izzadság, de kit érdekel, amikor jó a zene, és közben tele van az agyunk boldogsághormonnal. De főleg az, hogy én erre képes vagyok, és valamiért izomlázam sincs már.

A sport, bár rengeteg örömöt, energiát, és formás lábakat ad, önmagában sajnos nem vezet fogyáshoz: a táplálkozásomon is változtatni kellett. Elsőként lemondtam a cukorról és a fehér lisztről, és visszafogtam az adagokat is. Krumplit, tésztát, rizst is csak nagy ritkán eszem, ezeket teljes kiőrlésű kenyérfélékkel, barna rizzsel, de főképp párolt, sült zöldségekkel váltottam ki. Az új ízek egészen széles spektrumát ismertem meg, kiderült, hogy a fehérrépa finom, édes (igen, ha az ember nem eszik cukrot, a fehérrépa is édesnek tűnik), a karalábé remek ropogtatnivaló, a főtt árpagyöngynek pedig egészen vicces állaga van, és legalább olyan finom vele a bolognai szósz, mint spagettivel. Ha pedig édességre vágyom, itt a sok, finom és friss gyümölcs.

Blog2

Nem fogtam vissza viszont a zsírokat. Sajtok, húsok, kolbászok, olívaolajban eltett szárított paradicsom és más csodás ízek jelentik a kulináris örömöt mostanában, ami, hamar eljutottam odáig, hogy sokkal kifinomultabb élvezet, mint egy csokis-lekváros isler, vagy egy vajas-cukros tortaszelet. Megismertem egy csomó új ízt, és elképesztően finom dolgokat eszem, ami pedig nem ízlett, azt továbbra sem eszem meg. Igen, szükség van bizonyos nyitottságra, de hát ez is az élet része, sőt, a sója: új dolgokat megismerni, és megszeretni.

Nyáron persze utazik az ember, és kénytelen étteremben enni, de hát ez egy viccesen könnyen tartható diéta: levesek jöhetnek, a húsokkal sincs semmi baj, a köret inkább legyen valami zöldség, lángost nem eszem, sem pedig palacsintát, akkor már inkább főtt kukoricát kérek. Cukros italokat meg eddig sem ittam, mert annyira azért mindig tiszteltem a testem, de hébe-hóba egy rozéfröccs simán belefér.

Most pedig már a strandon szégyenkezés nélkül bújok ki a ruháimból. Nem, messze nem tökéletes, de formás, erős és egészséges, és a sok sporttól és ráfigyeléstől egészen jól összebarátkoztunk, én, és a testem. Nem tudom, hogy a nyár, a napfény, vagy a szabadság teszi-e, az egészséges életmód, vagy az, hogy nincs rajtam az a tíz kiló kolonc, de egészen felszabadultnak érzem magam mostanában.

Végezetül pedig: felállítottam azt a szabályt, hogy egy életmódváltás akkor tekinthető sikeresnek, és valóban életmódváltásnak, ha az ember nem számolja már a kilókat és a napokat, hogy meddig „kell” még csinálnia, hanem minden jó úgy, ahogy van, és eszébe sincs többé másképp élni. A saját szabályom szerint: győztem.


A nő legjobb barátja: az E-vitamin

Facebook1

Habár Madonna szerint a nő legjobb barátja a gyémánt, mi sokkal jobbat tudunk: az E-vitamint. Ez pedig sok szempontból megnyugtató fejlemény: egyrészt, hogy is mondjam, az E-vitaminnal való barátság nem olyan egyoldalú, vagyis a legtöbben nem csak szeretnénk, de képesek is vagyunk kapcsolatba lépni vele. Másrészt, és ami egy barátságnál igen fontos szempont: az E-vitamin tényleg jó hatással van ránk, kimondottan szépít, fiatalít, és egészségesebbé is tesz. Elmondjuk, hogyan.

Amit a köznyelvben E-vitaminként nevezünk, az a tokofenol nevű vegyület. Nyolc formája létezik, de ebbe most nem fogunk belemenni, nyugalom. Zsírban oldódik, ugyanúgy, mint a D-vitamin, utóbbival ellentétben viszont nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ezért nem kell tartani a túladagolásától. Úgyhogy csak bátran vele!

Antioxidáns, de mit is jelent ez?

A sejtek anyagcseréje során szabad gyökök keletkeznek, amelyek egy idő után mindenféle galibát okozhatnak a szervezetben. Itt lépnek be az antioxidánsok, mint például az E-vitamin: nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök gyorsan összekapcsolódnak vele, és nem marad idejük, hogy a szervezetünk sejtjeit rongálják. Mivel az E-vitamin zsírban oldódik, főképp a sejtek sejthártyáját védi, így gátolja az öregedési folyamatokat. Erre a bravúrra pedig ugyanúgy képes például a sportolásban kifáradt izomszöveteknél, mint a bőr sejtjeinél, vagyis lehetővé teszi a gyors regenerálódást.

Szintén a zsíroldékony tulajdonságának köszönhető, hogy képes a bőr mélyebb, zsírosabb rétegeibe eljutni, és kifejteni a védő hatását, vagyis megelőzni, hogy a bőr ráncossá, fakóvá váljon. Ugye mondtam, hogy a nő legjobb barátja az E-vitamin?

Emellett ott vannak még az elkerülhetetlen, apróbb-nagyobb bőrsérülések, amelyek jó lenne, ha minél előbb, de főleg nyom nélkül gyógyulnának, vagy akár meg sem történnének. Ebben szintén nagy segítséget nyújt az E-vitamin, nem utolsósorban azért, mert az immunrendszer működését is támogatja.

Nem véletlen tehát, hogy az E-vitamin a bőrápoló termékekben ma a legelterjedtebben alkalmazott antioxidáns, ami nemcsak véd, de növeli a hámréteg nedvességtartalmát, ezáltal a bőrt puhává, simává és rugalmassá teszi.

Insta 1

További jóságok

Eddig arról volt szó, hogy mi mindenre képes az E-vitamin akkor, ha a bőrre kenjük, ugyanakkor szájon át szedve is számos jó tulajdonságát ismeri a tudomány. Mielőtt gyanakodni kezdenétek, hogy valami csoda vitamintablettára szeretnénk rábeszélni benneteket, álljon itt gyorsan, hogy az avokádóban, mogyoróban, mandulában, édesburgonyában, a legtöbb teljes (csírát is tartalmazó) gabonában, a napraforgómagban, a növényi olajokban, húsokban, a tojásban, a májban is bőven megtalálható az E-vitamin. Vagyis egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, (és egy extra tál müzlivel) egészen sokat tehetünk a szervezetünk antioxidánssal való feltöltéséért.

Védi a szívet és az érrendszert: megakadályozza az érelmeszesedést, és a vérlemezkék összecsapódását, vagyis gátolja a vérrögképződést, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés ellen.

Védi az agyat és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Támogatja az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, többek között azáltal is, hogy csökkenti a bőr sérülékenységét.

Segít megelőzni az időskori látásélesség-romlást.

Mindezeken kívül is van még egy sor többé-kevésbé bizonyított, vagy csak megfigyeléseken alapuló pozitív hatása, bajt viszont nem tudunk csinálni az E-vitamin túladagolásával. Ja, és a hajat és a körmöket is erősíti. Egy ilyen jó barát igazán elkél a háznál!


Kisminta igénylés
x

Kisminta igénylés

Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

 Adataim marketing célokra felhasználhatóak. Részletek

Vásárlás