Az őszi megbetegedések megelőzhetők

A napfényes, lazább nyári hónapok után kicsiknek és nagyoknak egyaránt sokkoló visszatérni a hétköznapi taposómalomba. Ráadásul a szeptember beköszöntével elkezdődik a fertőző betegségek időszaka is. A jó öreg C vitaminon túl számtalan egyéb praktika létezik, melyekkel segíthetjük immunrendszerünket a kórokozók elleni küzdelemben.

Az ősz beköszöntével azon túl, hogy többet vagyunk közösségben, mint nyáron, az immunrendszerünk gyengülésével is számolnunk kell. Ahogy elkezdődik a koránkelés, a reggeli rohanás, a kialvatlanság és a mindennapi stressz időszaka úgy csökken az ellenállóképességünk és ilyenkor bizony jönnek a hurutos, köhögős, torokfájós tünetek. Mit tehetünk, ha szeretnénk megóvni magunk és családtagjaink egészségét?

A stresszfaktor

Már rég vége a szkepticizmus korának a test és lélek kapcsolatát illetően, betegségek hosszú soráról bizonyosodott be, hogy lehet stressz eredetű, ilyenek pl. bizonyos gyomorbetegségek, szívbetegségek, fejfájás/migrén, csalánkiütés és bizony a gyakori megfázás, nátha, köhögés is… Hogy mit tehetsz ez ellen? A stresszkezelési praktikák elsajátítása mellett a legfontosabb, hogy adj magadnak és a gyerekeknek is időt. Időt az átmenetre a nyárból az őszbe, időt a rengeteg új inger feldolgozására. Hogy hogyan csináld? Egyrészt csak kisebb adagokban növeld a kötelezőkön túl a tennivalókat, extra elfoglaltságokat és különórákat. Másrészt legyen mindennap fél órája mindenkinek a családban csendben (kütyük nélkül) a saját kuckójában. Ez ellen a gyerekek először talán lázadoznak, de hamar megszeretik majd – az idegrendszerüknek szüksége van minimum napi fél óra játékkal, rajzzal, olvasással való feltöltődésre.

Belső erősítés

Az egészséges életvitel már önmagában nagyobb védelmet jelent a kórokozókkal szemben. Hogyan támogathatjuk szervezetünket a mindennapos helytállásban? Többek között magas rosttartalmú étrenddel, sok zöldséggel és gyümölccsel, mérsékelt alkoholfogyasztással.

Az egészséges immunműködéshez változatos táplálkozásra, jó minőségű élelmiszerekre van szükségünk. Néhány vitamin és nyomelem hiánya csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát, ilyen például a cink, szelén, vas, réz, folsav, A-, B6-, C-, D- és E-vitamin; és a bélflóra erősítését szolgáló probiotikumokra is érdemes odafigyelnünk.

Aktív és passzív üzemmód 

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egyaránt fontos a gyerekek és a felnőttek életében is. Az alváshiány a fáradtságon túl más problémákat is okoz, a kutatások szerint érzékenyebbek leszünk pl. a fájdalomra és nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is. Az ellenállóképességünkre is közvetlen hatással van, hiszen a kellő mennyiségű minőségi alvás növeli a speciális immunsejtek, a T-sejtek hatékonyságát is. Ezek segítik az immunválaszt, ha egy potenciálisan káros, idegen test kerül a szervezetbe: felismerik a kórokozókat, majd aktiválják a szükséges receptorokat, hogy a szervezet fel tudja venni velük a harcot.

Az aktív üzemmód, vagyis a mozgás is elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében. Találd meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzel és szakíts rá időt. A rendszeres sport egészségünk egyik alappillére, növeli a szív-érrendszerünk egészségét, csökkenti a vérnyomást, segíti ideális testsúlyunk fenntartását és fokozott immunrendszeri védelmet biztosít.

 A hideg nem az ellenséged

Te mennyit hallgattad gyerekkorodban azt, hogy „Öltözz fel rendesen, mert megfázol!”?  A világért sem biztatnánk arra, hogy anyukád tanácsa ellen tégy, de valójában nincs arra bizonyíték, hogy a megfázás, és a vastag kabát hiánya összefügg. Nyilván nem érdemes egy szál pólóban flangálni télvíz idején (bár az angoloknál ez mindennapos dolog), de a hűvösebb idő és a betegségek összefüggésében inkább az a megfejtés, hogy a hideg idő miatt sokkal többet tartózkodunk másokkal zárt légtérben és így jobban ki vagyunk téve a különböző, egymástól elkapott kórokozónak.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás