
Azt mindenki hallotta már, hogy reggelizni fontos. De ha igazán jót szeretnénk tenni a testünkkel és az anyagcserénkkel, nagyon nem mindegy, hogy a nap első étkezése miből áll. Legtöbben ugyanis sajnos nem jól reggelizünk.
Ha napközben 6-9 órán keresztül nem ennénk, farkaséhesek lennénk. Ha belegondolunk, éjjel éppen ez történik. Ez a pihenőidő persze értékes szünethez is juttatja az emésztőrendszert, ha viszont ébredés után is tovább koplalunk, az könnyen vezethet túlevéshez. Amikor ugyanis végre kajához jutunk, gyakrabban választjuk a cukrosabb, egészségtelenebb ételeket, hogy testünk megkapja az azonnali energialöketet.
Na de mi az, amit enni kéne, és mi az, amit jobb, ha elkerülünk?
Jó reggelik:
Ha szeretnél jól reggelizni, kerüld a feldolgozott élelmiszereket! Ezekből ugyanis pont azok a tápanyagok hiányoznak, amik azt a bizonyos ideális töltést adnák a nap kezdetén. Válassz ilyesmit:
- Natúr görög joghurt magvakkal és zabpehellyel – Fehérje, szénhidrát, egészséges zsírok és rostok remek keveréke, amivel ki fogsz tartani ebédig. Eheted mandulával, dióval vagy kesuval, ha nem visszük túlzásba, mindegyik egészséges, jót tesznek a szívnek, csökkentik a koleszterinszintet, és jó hatással vannak az agyműködésre. A zsírosabb görög joghurt a gyomornak és az emésztőrendszernek is jó barátja.
- Gombás tojás paradicsommal – A gombában található rostok és a tojás fehérjetartalma stabilan tartja a vércukorszintedet, hogy ne éhezz meg ebédig, a paradicsom antioxidánsai az egészségedet szolgálják. A tojás jó választás: laktat, miközben kalóriatartalma nem túl nagy.
- Avokádó vagy két kemény tojás egy löttyintésnyi szójaszósszal, esetleg miso-szósszal és egy pár csilipehellyel – Az avokádót nem véletlenül sorolják a szuperélelmiszerek közé, legalább 25 féle vitamin és ásványi anyag található benne, rostokban és egészséges zsírokban gazdag, ha pedig kiegészítjük egy csipetnyi csilivel, felpezsdíthetjük az emésztőrendszert és a vérkeringést. A tojás és a szójaszósz egyaránt szuper fehérjeforrás. Együnk mellé teljes kiőrlésű kenyeret vagy kétszersültet.
- Zabkása és aszalt gyümölcs, vagy zabkása és pulykasonka – A teljes értékű magokból készülő zabkása az egyik legjobb reggeli, amit csak ehetünk: rengeteg rost, lassú felszívódású szénhidrát, ha pedig kiegészítjük valamilyen jó minőségű csirke- vagy pulykasonkával, megkapjuk a szükséges fehérjét is. Ha viszont nem cukrozott aszalt gyümölcsökkel gazdagítjuk, még több rostot eszünk, és kapunk valami édeset is anélkül, hogy furdalna a lelkiismeret.
- Füstölt lazac és bébispenót – Nem a leghétköznapibb magyar reggeli az biztos, de érdemes neki adni egy esélyt. A lazachoz hasonló zsírosabb halak sok A- és D-vitamint tartalmaznak, nem is beszélve az Omega3 zsírsavakról. Ha friss, leveles zöldekkel fogyasztjuk, a hal fehérjéje mellé rostokat és ásványi anyagokat is kapunk. A füstölt lazac egyébként a rántottával is jó párost alkot reggelire.
És a reggelik, amiket jobb lenne elfelejteni
Zokogunk, mert a legfinomabb dolgok persze itt vannak. De azért nem kell elkeseredni, a jól reggelizés nem is azt jelenti, hogy időnként ne férne bele egy kis péksütizés. Viszont ha minden nap ezt eszed, nem teszel jót a testeddel.
- Kakaós- vagy fahéjas csiga és a hasonló péksütik – fehérliszt, sok cukor, transzzsírsavak, sok kalória, kevés valódi tápanyag. Minél iparibb, annál rosszabb, megugró vércukor- és inzulinszint, hamar újra feltámadó éhség.
- Krémsajtos bagel (vagy zsömle, vagy kifli) – Próbáld meg elkerülni a fehér lisztből készült pékárut, üres kalória, és ugyanúgy viselkedik a testben, mint a cukor. Nem csak az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás esélyét növeli, de a narancsbőrnek is nagy barátja. A zsíros, de tápanyagokban nem túl gazdag krémsajttal olyan párost alkotnak, amivel nem fogsz túl sok időre jól lakni.
- Gyümölcslevek – A cukrozott levek a legrosszabbak, de még a száz százalékos, sőt, akár a frissen facsart gyümölcsléből is könnyű túl sok cukrot bevinni a testbe, igaz, utóbbiak amellett némi rostot és vitaminokat is tartalmaznak, ám nem adnak telítettségérzetet hosszabb időre. Egy pohár tejben (akár tehéntejről, akár mandula- vagy rizstejről beszélünk) több és értékesebb tápanyag van.
- Palacsinta, gofri – Akárcsak a bagel, itt is rengeteg az üres kalória, pláne, ha meg is kenjük valami cukrossal. Kicsit javíthatunk a helyzeten, ha mellé natúr görög joghurtot és friss gyümölcsöket eszünk.
- Müzliszeletek – Egészségesnek tűnnek, és általában nem azok, a legtöbb ugyanis elég tetemes mennyiségű hozzáadott cukrott tartalmaz, nevezhetik glükózszirupnak vagy fruktóznak (és még ezer más néven), a lényeg ugyanaz: cukrozott, ami nem tesz jót.