Hogyan védd a gyermeked bőrét nyáron?

Évek óta hallgatjuk, hogy 10 és 16 óra között ne menjünk a napra, de lássuk be, nyaralás közben ez nehezen teljesíthető. Gyakori, hogy a gyerekeket nehéz kiimádkozni a vízből és árnyékban tartani is szinte lehetetlen őket.

Ugyanakkor a kicsik bőrének védelmére különösen vigyáznunk kell, mert sajnos a leégés nem csak fájdalmas élmény, amely belerondíthat a nyaralás örömeibe, de a gyerekkorban károsodott bőr később súlyos gondokat is okozhat.

Adunk néhány tippet, hogy mire figyelj, ha szeretnéd elkerülni a bajt!

Nem csak akkor veszélyes, ha hétágra süt!

A káros UV sugárzás egy felhős, hűvösebb napon is jelen van, így ha huzamosabb időt töltötök a szabadban, ilyenkor is kend be magatokat. Ugyanez vonatkozik az árnyékban töltött időre, ott sem vagyunk teljes biztonságban a visszaverődő fénysugarak miatt. Tudnod kell, hogy amíg a felnőttek bőre (bőrtípusól függően) 20 percet bír fényvédelem nélkül védekezni a nap káros sugarai ellen, addig ez a gyerekeknél mindössze 5-10 perc.

Figyelj a gyógyszerekre!

Vannak gyógyszerek, köztük antibiotikumok is, melyek erősíthetik a bőr érzékenységét a nappal szemben. Ha gyermeked bármilyen típusú gyógyszert szed, vagy szedett a nyaralás előtt közvetlenül, egyeztess a gyerekorvossal arról, hogy kell-e speciálisan odafigyelned bármire a nyaralás alatt.

Bébi a napon

A babádat egyéves koráig ne vidd a napra! Szellős ruhában, kalappal vagy sapkával a fején, az árnyékos helyeken játszatok, levegőzzetek nyáron.

Nemcsak a strandon süt

A bőrt nem csak akkor kell védeni, ha a strandra igyekeztek! Séta, bevásárlás, sőt autózás közben is leéghetünk. A ruhából kikandikáló testrészeket fényvédővel kell kenned, akárhová is induljatok. Ha a járműben a babára tűz a nap, akkor a naptej mellett gondoskodj megfelelő árnyékolásról is!

Milyen fényvédőt használj?

A naptej kiválasztásakor ellenőrizd gondosan az összetevőit, hiszen egyáltalán nem mindegy, mit kensz a gyerekek testére. Válassz kimondottan gyermekek számára készült 50 védőfaktoros, vízálló fényvédő készítményt, lehetőleg un. fizikai fényvédőt. A fizikai fényvédők azok, amikben a titanium-dioxid és a cink-oxid a fényvédő összetevők. Azért nevezik őket fizikai fényvédőnek, mert a kémiai szűrőkkel ellentétben nem elnyelik, hanem visszaverik a fénysugarakat, mintha mini- napernyőkkel borítanánk be a bőrünket. Széles spektrumú védelmet adnak, nem irritálnak és biztonságos összetevőnek számítanak.

Nem elég egyszer kenni

Kend be a bőrötöket már 20 perccel a strandra indulás előtt. Ezt a rituálét meg kell ismételned 2 óránként, hiszen a parti homok, a törölközés, a csúszdázás nem kedveznek a vízálló fényvédő krémeknek sem. A legtöbb gyereket nehéz rávenni arra, hogy nyugton tűrje a krémezést. Ilyen esetekben különösen fontos a jó példa, látniuk kell, hogy a szüleik sem mennek fényvédelem nélkül a napra.

Ne hagyj ki semmit!

A fülek, az ajkak, a lábfej és a lábujjak azok a területek, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Az erős napfény a szemet is károsíthatja, így érdemes a piciket kisgyermekkortól hozzászoktatni a napszemüveg viseléséhez.

Kamasz panasz

Nemcsak a picik, hanem a kamaszok bőre is különleges odafigyelést igényel. A pattanásra hajlamos bőrnek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terméket használtok. Léteznek kimondottan aknés bőr számára készült naptejek, amelyek szabályozzák a bőr faggyútermelését.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás