7 tipp, hogy nagy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben

kismama_tippek

Csodálatos a várandósság 9 hónapja, de ugyanakkor megterhelő is. Kiszolgáltatva a hormonok okozta hangulatingadozásnak, a néhol kellemetlen testi tüneteknek és az egyre gömbölyödő pocak okozta hónapról-hónapra növekedő testi megterhelésnek. Adunk néhány tippet, amit érdemes megfogadnod, hogy ne teherként éld meg a várandósság időszakát!

kismama_tippek

 

1.Hagyd az internetet!

Természetes, hogy mindent tudni akarsz a babáddal és a kismamasággal kapcsolatban, de ne kapkodj! Vedd elejét a félelmeknek és a téves információknak, ha kérdéseid vannak (bármilyen blődnek tartod is néha) ne olvass utána az interneten és ne más kismamáktól informálódj! Kérdéseidet az általad választott nőgyógyásznak tedd fel, hidd el, nem lesz számára sem meglepő, sem ciki, ha egy kismama faggatja. Az ő dolga, hogy felkészítsen a biztonságos terhességre és megnyugtasson a legkülönbözőbb érzéseiddel, kérdéseiddel kapcsolatban. Számolj azzal, hogy számtalan tévhit kering a köztudatban, amellyel rokonok, ismerősök (sőt, félismerősök) is riogatnak majd, tanuld meg kizárni ezeket a tudatodból, ne hagyd, hogy megrémítsenek a „barátnőm barátnőjével az történt” típusú sztorik. Érdemes tartanod magad ehhez a szokáshoz a kicsi születése után is, mert – általában a legjobb, óvó szándékkal – számtalan felesleges aggodalmat okozó történettel fognak majd traktálni, ha hagyod.

2. Kismama napló

Bár azt gondolod, hogy sosem fogod elfelejteni a most megélt érzéseidet, gondolataidat, hidd el, érdemes naplót vezetned, mert annyi intenzív változás követi egymást, hogy később nehéz lesz beazonosítani, hogy mi mikor történt. Hasznos ez egyrészt orvosi szempontból, hiszen nőgyógyászoddal konzultálhatsz a tüneteidről, másrészt érdekes (néhol megható, néhol mulatságos) lesz később visszaolvasnod az érzéseidet, gondolataidat ebből az időszakból. A babanapló pedig nemcsak a csemete és a családi emlékezés szempontjából fontos, hanem később gyakorlati szerepe is lesz. Például az iskolaérettség felmérése során sok-sok olyan kérdést fognak feltenni, amihez nem árt puskázni a babanaplóból: mikor kezdett el kúszni, mászni, mennyi ideig kúszott, ill. mászott, mikor kezdett el beszélni, stb. Most ugyan azt hiszed, sosem fogod ezt elfelejteni, de hidd el, nem így lesz! Egy gyermek annyi élményt ad, hogy pár év elteltével már nem fogod tudni mindegyiket pontosan felidézni (holott ezt a felmérések nyilvánvalóan megkívánják az anyukáktól).

kismama_tippek

3. Nem vagyunk egyformák

Az, hogy más mit érez, nem jelenti azt, hogy neked is ugyanazt kell megélned. A terhességek, akárcsak az emberek, különbözőek: az, hogy anyukád vagy a barátnőd hogyan élte meg a babavárást, nem jelenti azt, hogy neked is ugyanúgy kell. Ne hallgass másokra, azt és úgy tedd, ahogy neked jólesik – nyilván az észszerűség és az orvosod által javallott kereteken belül.

5. Ne vagánykodj!

Nem ez a megfelelő időszak arra, hogy megtanulj görkorizni vagy épp snowboardozni. Nem kell bebizonyítanod a világnak, hogy te most is ugyanúgy bírod a strapát, senki nem várja el tőled, hogy egyedül cipeld haza a heti bevásárlást vagy épp 20 főre főzz 4 fogásos menüt. Nyugodtan lustálkodj kicsit, ha úgy érzed, az esne jól, pihenj és aludj nagyokat!

6. Ne hagyd el magad!

Nemcsak a túlzott terhelés, de a túlzásba vitt heverészés sem tesz jót! Maradj aktív, hiszen a rendszeres mozgás megakadályozza, hogy a testsúlyod a kívánatosnál nagyobb mértékben emelkedjen. Ráadásul a mozgás alatt a gyermek több vért és ezzel több oxigént kap, az oldalsó hasizmok pedig erősödnek, így a méh stabilabban helyben marad, ezáltal a gyermek biztonságérzete növekszik. Azt sem szabad elfelejtened, hogy a baba egyensúlyszervének normális fejlődése érdekében fontos, hogy várandósan sokféle mozgást végezz.

A babának meg kell kapnia a fejlődéséhez szükséges ingermennyiséget, a lágy simításokat, ringásokat. Nyilvánvaló módon a váradósság előtti és alatti fitnesz között azonban van némi különbség! Fontos a rendszeresség, de tarts mértéket és válassz olyan mozgásformákat, amelyek a kismamák számára is biztonságosak.  Ilyen például a kismamajóga, az úszás, a séta. Konzultálj orvosoddal és figyeld tested jelzéseit: ha nem esik jól, ha húzódik a pocakod, vagy ha nagyon elfáradsz, állj le és pihenj!

kismama_tippek

7. Hallgass az érzéseidre!

Csak ahogy jólesik! Ne törődj vele, hogy mások mit gondolnak arról, hogy mennyit bírsz és hogy mi a jó neked, vagy épp mit hogyan kellene csinálnod! Úgy és azt csináld, ami neked jó. Pihenj, ha fáradt vagy, légy tevékeny, ha ahhoz van kedved, a lényeg, hogy kényelmesen, nyugodtan, stresszmentesen teljenek ezek a hónapok. Azt tedd, amire igazán vágysz, így leszel Te is és kisbabád is kiegyensúlyozott és boldog!

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás