6 tipp utazási betegség ellen

Eljött végre a régóta várt nyaralás ideje, mégis aggódsz, mert a gyerek rosszul van az autóban?  Nagyon sokan – és nemcsak gyerekek – nehezen bírják az autós, buszos, vonatos, hajós utakat és a hosszú órákon át tartó rosszullét, hányinger, szédülés bizony megkeseríti a családi vakációt. Adunk néhány hasznos tanácsot, hogyan előzd meg a bajt!

Mitől van?

Bár nem betegség, mégis orvosi értelemben is elfogadott fogalom a kinetózis, vagyis utazási betegség.  Okozója a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentét, ugyanis a szemek a jármű mozdulatlan belsejét érzékelik, az egyensúlyszerv viszont az autó vagy busz mozgását közvetíti az agy számára.

6 tipp, hogy megelőzd a rosszullétet

1. Együnk indulás előtt

Sokan a hányingertől tartva üres gyomorral indulnak útnak, pedig ez nem praktikus. Nem kell sok és zsíros eledelt fogyasztani, kevés könnyen emészthető, magas szénhidráttartalmú étel javasolt, ugyanis az üres és a túlzottan teli gyomor is fokozza a tüneteket. Útközben, ha a gyerek sápadt és rosszul érzi magát, beválhat egy kis harapnivaló a háborgó gyomorra. Felnőtteknél a szénsavas ásványvíz is kitűnő tünetenyhítő.

2. Szem a horizonton

Segít a megelőzésben, ha menetiránnyal szemben ülünk és egy fix pontot vagy a horizontot nézzük, mert így a szem is követi a jármű mozgását. A gyereket ültesd úgy a hátsó ülésen, hogy kilásson a gyerekülésből, ez segít abban, hogy az agya jobban érzékelje a mozgást.

Kerüljünk mindent, ami a tekintet lefelé irányítja: olvasás, netezés, képeskönyv, színező, tablet. Lefelé nézve szinte biztosra vehető a rosszullét az arra hajlamosak körében.

3. Segít a szundi

Jól bevált anyatrükk, hogy az utazást a gyerek szokásos alvásidejére időzítjük – ez segít a rosszullét megelőzésében is.

4. Gyömbér

A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Ma már tudományosan is bizonyított a gyömbér émelygés elleni hatása. Frissen, teában, reszelve, üdítőként is szuper, vigyünk magunkkal egy nagy flaskával az útra.

5. Nyugi

A gyakori és erős fékezések, a hirtelen kanyarok azoknál is tüneteket produkálhatnak, akiket alapesetben elkerül az utazási rosszullét. Nyugodt, kiegyensúlyozott tempóban autózzunk és rendszeresen tartsunk rövid pihenőket, sétáljunk egy kicsit, mozgassuk meg végtagjainkat.

6. Vegyél mély levegőt

Szédülés, émelygés esetén a friss levegő nagyon sokat segíthet. Ha nem áll módunkban megállni, engedjük le az autó ablakát. A mély, nyugodt légzés egyrészt csökkenti a légszomjat, másrészt elvonja a figyelmet a rosszulléttől.

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás