6 egyszerű tipp, ami valóban megváltoztathatja az életed

6 egyszerű tipp, ami valóban megváltoztathatja az életed

Szoktál fogadalmakat tenni szilveszterkor? A legtöbben igen, hiszen az új év első napja tökéletesnek tűnik arra, hogy megreformáljuk az életünket, véghez vigyük a régóta halogatott változásokat a mindennapjainkban.

Sajnos van egy rossz hírünk, az újévi fogadalmak 90 százaléka bedől, van, akinél már-egy két nap alatt, a többségnél pedig februárban. A sikertelenség oka a leggyakrabban az, hogy a fogadkozók irreális célokat tűznek ki maguknak. A durr bele változások a legnehezebbek: a „ma még ehetek, amennyi belém fér, de holnaptól léböjt kúrán leszek” mentalitás elterjedt ugyan, de nem hatékony. Érdekes tény az is, hogy a fogadkozók majdnem harmada elfelejti menet közben számon tartani az eredményeit sőt, sokan az egész fogadalomról megfeledkeznek.

6 egyszerű tipp, ami valóban megváltoztathatja az életed

Néhányan úgy gondolják, hogy a teljes változás lesz a célravezető, és ennek szellemében az életük több területén egyszerre vezetik be a reformokat. Van ebben logika, de lássuk be, sokkal nehezebben tartható ráadásul, ha egy részterületen kilengünk, akkor már nem tűnik bűnnek egy másikon sem szüneteltetni a vállalást.  A pszichológusok fokozatosságot javasolnak, a változtatásokat apró, könnyen teljesíthető dolgokkal érdemes kezdeni. Ha apró vállalásokban sikereket érsz el, akkor megnő az önbizalmad és ettől nagyobb eséllyel vágsz bele a nagyobb erőfeszítést, kitartást és akaraterőt igénylő változásokba is.

Sokszor nem látjuk a fától az erdőt, nem is azt a területet akarjuk megreformálni, ami az alapproblémánkat okozza. Az esti nassolásnak például lehet az okozója a stressz és a kialvatlanság – így, ha nem az okozatot, hanem az indikátort kezeled, akkor nagyobb sikert érhetsz el.

Adunk pár tippet, melyek hasznosak lehetnek egy életmódváltáshoz, anélkül, hogy drasztikus direkt változásokat eszközölnél:

1.Aludj eleget!

Mindenki tudja, de kevesen tartják be: a felnőtteknek napi 7-8 óra alvásra van szüksége. Lehet, hogy úgy érzed, hogy neked 4-5 óra is elég, de elegendő alvás nélkül agyunk és testünk öregedési folyamata idő előtt elkezdődhet, illetve felgyorsulhat. Logikus, hogy nem akarod a szabadidődet az alvásnak szentelni és sokszor időpocsékolásnak tűnhet, így az alvásidőd feláldozod a produktivitás oltárán, de ha nem alszol eleget, ingerlékenyebb leszel, nehezebben koncentrálsz és gondolkodásod hatékonysága is romlik. Épp ezért érdemes este 11 előtt ágyba bújni, hogy szervezeted regenerálódni tudjon.

2. Táplálkozás

Felszaladt néhány kiló az ünnepek alatt? Nem vagy egyedül a dologgal… Ráadásul ilyenkor minden női magazin arra presszionál, hogy egy hét alatt fogyj le a versenysúlyodra, mindezt drasztikus (és persze szuper tuti) étrendekkel megtámogatva. Nem jó, ha egyik nap még a rendes napi adagod másfélszeresét fogyasztod, majd másnap átállsz egy 500 kalóriás sanyargatásra. Fokozatosan csökkentsd az adagokat, egyél naponta ötször keveset, figyelj a szénhidrátbevitelre és igyál sok vizet. Sokkal hatékonyabb leszel, mint egy elkezdett, de félbehagyott brutál diétával, ami ráadásul sok esetben egészségtelen is!

6 egyszerű tipp, ami valóban megváltoztathatja az életed

3. Stressz

Vannak embert próbáló élethelyzetek, de sokszor mi magunk aggódjuk túl a hétköznapokat. Nem érdemes állandóan a problémákon gyötrődni, hiszen azzal csak energiát veszítünk és a görcsös akarat nem oldja meg a gondodat.  Próbáld mindennek a jó oldalát nézni, tanuld meg elengedni a gondokat. Tartsd szem előtt Marcus Aurelius elhíresült gondolatát: „Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót, Türelmet, hogy elviseljem a megváltoztathatatlant, Bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt!”

4. Sport

Legtöbb embernél a „nincs időm” és a „nincs pénzem” hangzik el kifogásként. Ha te is közéjük tartozol, akkor hiába is tanácsolnánk a heti három edzést… Viszont így is tudsz változtatni: sétálj nagyokat, végezz lábemeléseket, felüléseket TV nézés közben, hétvégente kirándulj a családoddal – és máris sokat tettél az egészségedért! Könnyen lehet, hogy ráérzel a mozgás örömére és lesz kedved eljárni futni, vagy épp edzőterembe.

5. Mozdulj ki!

A kevés szabadidő, a sok stressz kiváltja belőled a „bekuckózás” reflexét? Teljesen normális reakció és jót is tesz, ha otthon töltesz pár napot/estét egy jó könyv társaságában. Az viszont már baj, ha ez az állapot állandósul és bármilyen programra is hívnak, már nincs kedved kimozdulni. Vegyél erőt magadon, találkozz emberekkel, hagyd, hogy új ingerek érjenek – a feltöltődéshez szükséged van erre, kortól függetlenül!

6 egyszerű tipp, ami valóban megváltoztathatja az életed

6. Keresd a szépet

Egy szép cipő, egy táska, vagy lakberendezési tárgy? Áldozz arra, ami örömet okoz neked! Vedd magad körbe szívednek kedves dolgokkal, sokkal könnyebb vidámnak és pozitívnak lenni szép tárgyak között. Kiváló feltöltődés az is, ha megszépítesz valamit: fess át egy bútort, varrj egy kispárna huzatot, készíts egy képet – a kreatív alkotás gyógyító hatással van a lélekre.

 

Kisminta igénylés
x

    Kisminta igénylés

    Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

    Adataim marketing célokra felhasználhatóak.Részletek

    Vásárlás