El sem hinnéd, mit tesznek a bőröddel a sárga gyümölcsök!

Régóta ismert tény, hogy egészségünk érdekében naponta ötször kell(ene) zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Tudtátok, hogy a színük is fontos? A legjobb, ha változatosan eszünk a zöldségekből és a gyümölcsökből is egyaránt. Létezik egy kampány „Five a day, the color way” (Naponta ötször, minden színből), mely azért jött létre, hogy emlékeztessen bennünket a különböző színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hiszen a szervezetünk így tud hozzájutni minden tápanyaghoz, vitaminhoz. Fontos az is, hogy mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket válassz, amelyeknek éppen szezonja van, legyen az tavasz, nyár, ősz vagy tél. Minél erősebb, élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több jótékony hatású színanyagot találhatunk benne. Tedd hát színessé az étrendedet!

Lássuk, melyik szín miről árulkodik!

 A kék és lila:

A kék és lila zöldségekben, növényekben található antocián, illetve fenol nevű vegyi anyagok hatékony öregedésgátlók, jótékony hatással vannak a memória működésére és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek állítólag megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. Több van belőlük, mint gondolnád: szeder, áfonya, fekete ribizli, aszalt szilva, fekete bodza, lila füge, kékszőlő, szilva, mazsola, lila spárga, vöröskáposzta, lila répa, padlizsán, lila endíviasaláta, lila paprika, lila krumpli, feketegyökér.

Fehér:

A fehér gyümölcsök és zöldségek allicin nevű anyagot tartalmaznak, mely antibakteriális és gombaellenes hatással bír.  Magas kálium- és magnéziumtartalmuk miatt csökkentik a koleszterinszintet, hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos megbetegedések megelőzésében.

Melyek ezek? Például a karalábé, a tarlórépa, karfiol, csicsóka, hagyma, fokhagyma, gomba, gyömbér, a fehér húsú burgonya, fehér nektarin, a banán és a barna körte.

Sárga és narancssárga:

Nagyon magas a C-vitamin tartalmuk, karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak, emellett nagyon erős antioxidánsok. A sárga és narancssárga zöldségek illetve gyümölcsök erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást; óvják a bőrt és megőrzik rugalmasságát. Csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Közéjük tartozik a sárga alma, sárgabarack, sárgadinnye, grépfrút, sárga kivi, citrom, mangó, nektarin, narancs, papaya, barack, sárga körte, datolyaszilva, ananász, mandarin, sárgahúsú görögdinnye, sárga cékla, pézsmatök, sárgarépa, sárga paprika, sárgahúsú burgonya, tök, karórépa, sonkatök, csemegekukorica, édesburgonya, sárga paradicsom, sütőtök.

színes gyümölcsök hatása az egészségre

Piros:

A piros növények színét a likopin és az antocianin nevű anyag adja, mindkettő hatékony antioxidáns, véd a tumoros betegségek ellen, óvja a szem egészségét, javítja a memóriát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos, illetve kiválasztó szervi betegségek kialakulásának kockázatát, védi a sejteket az öregedéstől. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van, ide tartozik még például a görögdinnye, gránátalma, eper, piros alma, vérnarancs, málna, szamóca, ribiszke, vörös áfonya, görögdinnye, retek, pirospaprika.

Zöld:

A zöld szín talán a legerősebb egészségvédő színanyag. A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofillt tartalmaznak, valamint lutein és indol nevű vegyi anyagok vannak bennük: kalcium tartalmuk miatt erősítik a csontokat, a látást és felveszik a harcot a rákos sejtekkel – nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az egészséges táplálkozás meghatározói.

Zöld ételből is rengeteg van: a kivi, a zöld citrom, zöld alma, a zöld körte, zöldpaprika, az avokádó, a rukkola, spárga, spenót, szinte minden leveles zöldség; továbbá az articsóka, brokkoli, a zöldbab, zöldborsó, a zeller, a fejes káposzta, fejes saláta, uborka, zöldhagyma, és még hosszan sorolhatnánk.

színes zöldségek

Kisminta igénylés
x

Kisminta igénylés

Kérjük, minden mezőt töltsön ki, hogy a mintát el tudjuk küldeni Önnek!

 Adataim marketing célokra felhasználhatóak. Részletek

Vásárlás